Saltar apartados

La UA llança un programa per a transformar idees de base científica i tecnològica en models de negoci validats en el mercat

Vuit propostes d’investigadors i estudiants de la Universitat d’Alacant ja formen part del nou programa ua:emprèn Lean CT

Es basa en un mètode científic per a ensenyar a crear negocis que combina l’aprenentatge basat en experiències pràctiques i el coneixement compartit

 

Foto de família dels participants

 

Alacant. Dilluns, 24 de febrer de 2020

Ensenyar a crear negocis. Aquesta és la missió del nou programa intensiu de validació de mercat i models de negoci posat en marxa enguany des de la Universitat d’Alacant. Denominat ua:emprèn Lean CT i dirigit a membres de la comunitat universitària disposats a llançar un projecte d’emprenedoria de base científica o tecnològica, es basa en la metodologia Lean Launchpad i en la intel·ligència col·lectiva.

Durant cinc mesos, fins al maig del 2020, integrants de vuit projectes de diferents temàtiques preseleccionats de quasi una vintena de propostes presentades, participen en aquest programa amb l’objectiu de definir un model de negoci viable i aprendre a contrastar la seua idea amb el mercat d’una forma sistemàtica.

Mètode

«Els integrants comparteixen els avanços i aprenen de la resta de participants i d’instructors de la talla de la facilitadora empresarial i experta en projectes emprenedors Luz López Palacios», explica la directora Secretariat de Transferència de Coneixement de la UA María Jesús Pastor. La metodologia establida Lean Launchpad, d’Steve Blank, és un mètode científic per a ensenyar a crear negocis que abandona fórmules tradicionals de les escoles de negocis, per a centrar-se en proporcionar experiències pràctiques sobre el que es necessita per a fer realitat una idea empresarial. «El mètode incideix a començar pel principi: contrastar com més prompte millor la solució amb potencials clients», afig Pastor.

El programa, que forma part del projecte institucional de la UA ua:emprèn per al foment de l’emprenedoria promoguda pel Vicerectorat d’Investigació i Transferència de Coneixement i pel Vicerectorat d’Estudiants i Ocupació, combina sessions presencials amb treball fora de l’aula (classes invertides) i l’assessorament personalitzat de mentors que aporten coneixement sectorial o empresarial.

Projectes seleccionats

En aquesta edició del programa ua:emprèn Lean CT s’han seleccionat vuit propostes. AdaptAI, liderat per Miguel Cazorla i Ester Martínez del grup d’investigació Robòtica i Visió Tridimensional (RoViT), presenta productes tecnològics basats en intel·ligència artificial orientats a millorar l’autonomia i la qualitat de vida de persones amb dependència. Alguns dels productes d’aquest, ja desenvolupats i testats, no solament estan centrats en l’aspecte terapèutic, sinó que també ofereixen productes per a monitoratge de persones i orientats a l’oci.

El projecte Almiflex Polymers representat per Daniel Domene del grup d’investigació Residus, Energia, Medi Ambient i Nanotecnologia (REMAN), centra l’activitat en la fabricació d’embalatges amb midó termoplàstic biodegradable. Aquests materials podrien substituir al polietilè de baixa densitat (LDPE) que s’aplica en productes com, per exemple, bosses, responsables de la major part de la contaminació per plàstics.

Per part seua, l’Enginyera Química Iluminada Rodríguez des d’Applynano Solutions es dedica al desenvolupament, el processament i el subministrament de materials polimèrics amb nanomaterials incorporats (grafè, nanotubs de carboni), per a sectors com el de l’embalatge o l’aeronàutic. Els nanomaterials milloren les propietats dels productes fabricats amb polímers com, per exemple, les propietats mecàniques, barrera, la conductivitat elèctrica o la tèrmica.

Kenko, aplicació mòbil desenvolupada per estudiants de Biologia i Geologia de la Universitat d’Alacant per al reclutament i el seguiment de pacients en assajos clínics respon a un gran problema que actualment tenen les CRO (Contract Research Organization) –empreses que proveeixen serveis de gestió d’assajos clínics per a les indústries farmacèutica, biotecnològica i de dispositius mèdics– en la captació de pacients. La desinformació de la població i la falta d’eines per a arribar-hi se superen amb aquesta aplicació mòbil.

La proposta representada per Débora Ruiz i Roberto Gómez del grup de Fotoquímica i Electroquímica de Semiconductors (GFES) aposta per la comercialització i la distribució de components bàsics per a la fabricació de bateries recarregables de ió o metall sodi com són electròlits i elèctrodes. Aquestes bateries presenten excel·lents propietats com una elevada conductivitat, densitat de potència i energia, són molt poc inflamables i poden arribar a ser entre 3 i 5 vegades més econòmics que els electròlits orgànics convencionals i els líquids iònics, entre altres avantatges.

Preferències sobre diferents comerços i serveis, reconeixement d’itineraris o l’opinió dels usuaris respecte dels espais d’una ciutat a partir de dades de xarxes socials, són només algunes de les dades del projecte sobre diagnòstic, monitoratge i intervenció en àmbits urbans de Pablo Martí, membre del grup d’investigació Urbanística i Ordenació del Territori en l’Espai Litoral. Una proposta que ofereix solucions avançades per a orientar la presa de decisions en l’elaboració de plans i projectes urbans.

Unes de les majors limitacions a l’hora de reutilitzar plàstics reciclats en la indústria dels envasos són les males olors i els contaminants procedents després de l’etapa d’ús. Després de fer un estudi sobre identificació i eliminació de contaminants orgànics que es troben en els plàstics després del consum procedents del fem domèstic, Andrea Cabanes del grup d’investigació REMAN presenta una tècnica capaç d’eliminar-los que es basa en l’arrossegament de vapor dels compostos orgànics.

Finalment, presentada per Jesús València, estudiant d’Enginyeria Informàtica de la UA, Wazime és una suite d’eines compresa per una aplicació per a telèfons intel·ligents i d’una plataforma web creades amb la finalitat de revolucionar i simplificar l’intercanvi de dades de contacte sota el format de targetes de visita digitals (TDV), per a aquells sectors del mercat que empren majoritàriament aquest mètode de transferència de dades obsolet en una era cada vegada més connectada. En l’actualitat, segons estudis, el 80% de les targetes de visita són perdudes, tirades o inutilitzades, fet que suposa una despesa i un cost mediambiental insostenibles.

Els participants en aquesta primera convocatòria d’ua:emprèn Lean CT, detalla la directora Secretariat de Transferència de Coneixement de la UA, «tindran l’oportunitat de presentar els seus projectes davant d’inversors, empresaris o emprenedors en finalitzar el programa el mes de maig».

 

Imatges de les sessions del programa ua:emprèn Lean CT

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464