Saltar apartados

Les investigadores de la UA Carmen Nájera i Emilia Morallón, entre les millors científiques d'Espanya

Segons el rànquing fet pel Grup per a la Difusió de l’Índex h (DIH)

 

Alacant. Dilluns, 24 de febrer de 2020

Les investigadores de la Universitat d’Alacant Carmen Nájera i Emilia Morallón apareixen entre les millors científiques espanyoles, segons el rànquing fet pel grup per a la Difusió de l’Índex h (DIH). Aquest rànquing destaca un total de 427 investigadores residents a Espanya atenent el seu índex h o índex d’impacte (nombre de citacions dels seus articles) per al període març 2019 a gener 2020.

El criteri de DIH per a ordenar-les és el valor Fh, és a dir, «la relació entre l’índex h de la investigadora i el valor mitjà dels h de les altres autores presents en el rànquing de la seua àrea». En concret, la catedràtica Carmen Nájera, que apareix entre les vint primeres del rànquing, obté un valor Fh d’1,33 en el camp de Química Orgànica, i la catedràtica Emilia Morallón un 0,81 en l’àrea de Química Física i Electroquímica.

 

Carmen_NajeraCarmen Nájera

Carmen Nájera es va graduar en Química a la Universitat de Saragossa (1973) i va fer la tesi doctoral a la Universitat d’Oviedo (1979). Va dur a terme estades postdoctorals a l’Institut Tecnològic de Zurich (Suïssa), la Universitat d’Oxford (Regne Unit), la Universitat de Harvard (EUA) i en la Universitat d’Uppsala (Suècia). Va ser nomenada professora titular en Química Orgànica a la Universitat d’Oviedo el 1985 i el 1988 a la Universitat d’Alacant. L’any 1993 va ser promoguda a catedràtica de Química Orgànica a la Universitat d’Alacant. Ha sigut professora convidada a la Universitat d’Arizona, Tucson (EUA), Universitat Nacional del Sud, Bahia Blanca (Argentina), Universitat d’Estrasburg (França), Escola Nacional Superior de Química de la Universitat Pierre i Marie Curie (França), Universitat de Campinas (Brasil) i Universitat Federal de Rio de Janeiro (Brasil).

Nájera ha publicat més de 400 treballs de recerca, ha supervisat prop de 50 doctorands i ha impartit més de 250 conferències en congressos i en centres d’investigació nacionals i internacionals. Ha rebut diversos premis i reconeixements: el 2006 el premi de Química Orgànica de la Reial Societat Espanyola de Química i el 2006 Rosalind Franklin International Conferència de la Reial Societat Anglesa. L’any 2010 va rebre el Premi Francès-Espanyol de la Societat Química de França i el 2015 el premi de la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC) «Distinguished Women in Chemistry or Chemical Engineering» i la Medalla al Mèrit Professional del Col·legi Oficial de Químics de la Comunitat Valenciana 2015. El 2018, va impartir la conferència Fèlix Serratosa patrocinada per la Societat Catalana de Química i el 2019 la Conferència Lilly (Alcobendas, Madrid). A nivell local, ha rebut el 2010 el Premi Alacantins en La Onda i el 2012 el Premi Important del periòdic Información.

A més, el 2011 va ser nomenada Acadèmica Corresponent de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals espanyola i el 2013 Acadèmica Numerària medalla núm. 53 (presa de possessió gener 2014). El 2012 va ser nomenada Membre de l’Acadèmia Europea de Ciències i Arts. Finalment, el curs 2016-2017 va ser nomenada fellow de la ChemPubSoc europea. Ha sigut cofundadora i directora Tècnica de l’EBT MEDALCHEMY SL de la Universitat d’Alacant des del 2002 fins al 2018, empresa dedicada a la investigació i la preparació de productes farmacèutics.

 

Emília MorallónEmilia_Morallon

Llicenciada i doctorada en Ciències Químiques per la Universitat d’Alacant i doctora honoris causa per la Universitat Nacional d’Enginyeria de Lima (Perú) el 2010. És catedràtica de la Universitat d’Alacant, membre de l’Institut Universitari de Materials d’Alacant (IUMA), i directora del Grup d’Investigació Electrocatàlisi i Electroquímica de Polímers. Morallón ha presentat més de 200 comunicacions a congressos i una desena de conferències convidades. Ha dirigit 18 tesis doctorals, publicat 220 articles en revistes internacionals indexades, cinc capítols de llibre publicats, cinc patents, i ha participat en 68 projectes d’investigació, i ha sigut investigadora principal en més de 40. A més, és investigadora principal d’un projecte europeu H2020 (Protablecrac) i un projecte Prometeu de la Generalitat Valenciana. Ha fet estades a la Universitat de Brown (EUA), la Universitat Nacional d’Enginyeria (Lima, Perú), la Pontifícia Universitat Catòlica de Xile, la Universitat de Strathclyde (Glasgow, Escòcia) com a postdoctoral, i en les universitats d’Ulm (Alemanya) i Poitiers (França) com a doctoranda.

Desenvolupa la seua investigació en la síntesi i la modificació mitjançant mètodes electroquímics de diferents materials per a aplicacions en l’emmagatzematge i generació d’energia, en biosensors i el tractament de contaminants. En l’actualitat treballa en diferents línies d’investigació: preparació i caracterització de nous materials electròdics per al tractament de contaminants en dissolució aquosa; emmagatzematge i generació d’energia elèctrica (supercondensadors i piles de combustible); preparació i caracterització de polímers conductors i materials híbrids polímer conductor/material inorgànic; biosensors electroquímics; i electrocatàlisi de nanopartícules metàl·liques suportades. Part del seu treball ha sigut publicat en revistes d’alt impacte com ara Angewandte Chemie, ChemSusChem, Green Chemistry, Carbon, J. Phys. Chem. C., J. Mat. Chem. A, J. Phys. Chem. B, Electrochim. Acta, J. Power Sources, etc.

Entre altres, ha rebut el premi extraordinari de Doctorat; premi «Sant Albert Magne» a la millor Tesi Doctoral de la UA patrocinat per la Reial Societat Espanyola de Química; premi Noves Idees Empresarials de la Fundació Empresa Universitat d’Alacant amb el projecte «Green Carbon Technologies» dins de la modalitat Ciència i Tecnologia Aplicades i, l’any 2019, el premi «Concepción Aleixandre» a la dona científica valenciana.

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464