Saltar apartados

Un meteorit arriba al MUA

Per primera vegada, el MUA exposa una obra d’un alumne diplomat

Carlos Pastor, graduat i màster en Arquitectura per la UA, és l’autor d’aquesta obra que comença a instal·lar-se demà i que es podrà veure fins al mes de juliol

 

Alacant. Dimecres, 26 de febrer de 2020

Amb l’objectiu de visibilitzar i promoure les creacions de l’alumnat de la UA, el Museu de la Universitat d’Alacant acull, per primera vegada, l’obra d’un dels seus alumnes diplomats, Meteoroide, de Carlos Pastor. La instal·lació de l’obra començarà demà dijous, 27 de febrer, al pati del MUA, on s’exposarà fins al mes de juliol.

Carlos Pastor és graduat en Fonaments de l’Arquitectura per la Universitat d’Alacant (premi extraordinari de carrera. 2012-2018) i màster d’Arquitectura per la UA amb matrícula d’honor. El 2018, el seu treball Domèstica concertant va ser seleccionat i exposat en el Pavelló Espanyol de la Biennal de Venècia.

L’obra Meteoroide pretén reivindicar, tal com detalla l’autor, els sabers i les estètiques d’aquells qui han sigut considerats com monstres. Les dones, els homosexuals, els xiquets, els animals, els cossos racialitzats per la colonització, els malalts, aquells qui han sigut considerats deficients, els bacteris, enfront del «no hi ha alternativa» neoliberal. Pastor ha imaginat la seua obra a través d’un meteorit que ha impactat en el pati del MUA: «Una monstruosa massa rocosa revela el procés de construcció política que des del museu ha cristal·litzat nocions que avui entenem com a naturals. Tots els cossos monstruosos que ha necessitat la disciplina per a construir l’ordre actual», afirma.

A partir del segle XIX va agreujar-se a Europa l’homofòbia cristal·litzada pel cristianisme medieval basada en el mite bíblic de Sodoma (Jordan, 1998). El discurs moral sobre el sexe entre homes va ser ampliat pel discurs mèdic (Foucault, 1976), de manera que el pecat esdevenia malaltia. El 1871, el recentment fundat Imperi Alemany penalitza els «delictes sexuals no naturals» entre homes amb fins a sis mesos de presó, en el conegut com a paràgraf 175. En aquest context de criminalització, Karl Heinrich Ulrichs va definir per primera vegada el 1864 el terme uranista (‘persones amb una psique femenina en un cos d’home’), tota una teoria sobre l’amor i el desig en la qual acaricia la idea de fundar una Lliga Uranista. Cinc anys més tard, Karl-Maria Kertbeny aportaria la noció d’homosexual tal com s’entén avui. Ulrichs va inaugurar una tradició uranista que buscava l’emancipació de les persones no heterosexuals.

Si els uranistes volien viure lluny, entre els monstres d’Urà, Meteoroide planteja l’operació inversa, detalla l’autor. «Portar un tros d’Urà al museu per a revelar aquests processos de construcció política que han portat a la cristal·lització de certes nocions que avui entenem com a naturals. Si foren naturals, no ens hi podríem oposar, de la mateixa manera que no podem oposar-nos a la gravetat. Aquest meteorit d’Urà permetrà viure en el pati del MUA fora de les relacions de poder i de les taxonomies sexuals, de gènere i racials sobre les quals s’ha construït la modernitat».

 

MeteoritoUA2Carlos Pastor

Mutxamel (l’Alacantí) 1995. Com a arquitecte, es mostra interessat a crear aliances entre diferents agents per a construir entorns inclusius amb diferents escales i formats. Alguns dels seus últims projectes inclouen un joc per a orientar-se en un antic sistema de reg, donar accessibilitat a trenta finques obreres a Alacant o analitzar l’urbanisme de Barcelona a través de l’ús d’aplicacions gai.

Col·labora amb Culturplaza i Alicante Plaza, on escriu per a acostar l’arquitectura als no experts a través de la construcció d’històries i narratives. En el camp acadèmic, analitza com els mitjans construeixen l’arquitectura des del Departament d’Expressió Gràfica, Composició i Projectes de la Universitat d’Alacant.

Desenvolupa projectes artístics i arquitectònics per a reconèixer els diferents interessos i desplegar els elements materials en disputa; processos de participació ciutadana per a enrolar diferents grups; tallers infantils d’arquitectura o construcció col·lectiva de memòria en barris.

2012-2018. Graduat en Fonaments de l’Arquitectura per la Universitat d’Alacant

[Premi extraordinari de carrera]

2018-20 Graduat en màster d’Arquitectura per la Universitat d’Alacant. [Matrícula d’honor]

2018: Spanish Pavilion. Biennale di Venezia. Domèstica concertant

 

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464