Saltar apartados

La UA i la Fundació Mutua Levante inauguren demà l'exposició 'Modernisme & Invenció'

La mostra estarà oberta al públic a la Sala Aifos del Campus fins al 28 de gener

 

Cartell_expo_modernisme

 

 

Alacant. Dimecres, 15 de gener de 2020

La Universitat d’Alacant i la Fundació Mutua Levante inauguren demà dijous 16 de gener a les 18 hores l’exposició «Modernisme & Invenció», a la Sala Aifos del Campus de la UA (Facultat de Filosofia i Lletres III).

El temps que transcorre des de la construcció de la Torre Eiffel en l’Exposició Universal de París del 1889 i l’esclat de la Primera Guerra Mundial, amb l’ús del gas mostassa i la nova tecnologia de guerra, serà l’interval acordat pels historiadors per a classificar el moment històric en què es va desenvolupar un art nou que a Espanya s’anomenarà Modernisme. Des d’aquell segle XIX, el XX va continuar amb el fulgurant desenvolupament de la tecnologia, de l’organització industrial i de l’ambició desmesurada, però també va ser el segle dels exterminis massius de persones i del medi ambient. A cavall entre els dos segles va existir l’Art Nouveau. La mostra exposa algunes peces representatives d’aquells moments, d’aquelles màquines, d’aquells instruments, d’aquell coneixement que, contemporàniament a l’Art Nouveau, donen testimoni del desenvolupament tecnològic que va canviar la manera de viure definitivament.

Alan Colqhoun va afirmar que aquest Art Nouveau «va ser el primer intent sistemàtic de reemplaçar el sistema clàssic de l’arquitectura i de les arts decoratives. El nou moviment va abandonar aquella convenció del realisme que va seguir al Renaixement i va extraure la seua inspiració dels estils estranys al cànon clàssic: del Japó, de l’edat mitjana i, fins i tot, del rococó». El dilema era «com conservar els valors històrics de l’art en les condicions imposades pel capitalisme industrial». «Es van saltar la història recent i es van situar en un passat remot i idealitzat amb la finalitat de trobar un art que poguera estar justificat en termes històrics i que, no obstant això, fora absolutament nou». Va ser un estil burgès i luxós que fugia de la realitat fosca i dolorosa de la majoria de la humanitat.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464