Saltar apartados

José Manuel Torralba, catedràtic de la UC3M i exdirector d'IMDEA Materials, a la Universitat d'Alacant amb 'Cómo sobrevivir en el sinuoso mundo de la Academia...en España'

L’ex director general d’Universitats i Investigació de la Comunitat de Madrid intervindrà el dimarts 28 a la sala de graus Alfredo Orts convidat per l’IMEM

 

JM_Torralba1Alacant. 24 de gener de 2020

La decisió recent de separar en ministeris diferents Ciència d’Universitat, unida a l’ escàs, fins ara, finançament, l’excessiva burocratització, o el simple fet de dedicar el temps lliure a tasques d’investigació, són fets que porten als futurs i recents investigadors a preguntar-se «com se’m va ocórrer entrar ací?».

Amb aquestes premisses i per a tractar d’orientar sobre com funciona la professió de docent i investigador universitari, José Manuel Torralba, catedràtic de la Universitat Carlos III de Madrid (UC3M), exdirector adjunt d’IMDEA Materials i anterior director general d’Universitats i Investigació de la Comunitat de Madrid (2015-2019) impartirà la conferència «Cómo sobrevivir en el sinuoso mundo de la Academia… en España» el dimarts 28 de gener, a les 12.00 hores, en la sala de graus Alfredo Orts de l’edifici d’Òptica i Optometria de la Universitat d’Alacant.

Torralba donarà algunes claus per a ajudar a entendre millor el camí i les incògnites que ofereix i, amb una mica de sort, ajudar a recórrer-lo. En aquest sentit, el terme «acadèmia» usat en el títol es refereix, en el seu sentit més ampli, al món de la Universitat (pública) i els centres d’investigació (públics).

La ponència està enfocada per als qui es troben en la seua etapa predoctoral i s’estan preguntant com se’ls ha ocorregut entrar en aquest àmbit, o per als qui, després de diversos anys pul·lulant per aquest ecosistema tan especial, segueixen desorientats sense expectatives de saber què serà d’ells en el futur.

Torralba ha sigut convidat per l’Institut Multidisciplinari per a l’Estudi del Medi Ramón Margalef (IMEM), organitzador de l’activitat al costat de l’investigador distingit de l’IMEM Fernando T. Maestre. El científic introduirà l’acte, amb algunes notes de la biografia del candidat, que serà presentat per la vicerectora d’Investigació i Transferència de Coneixement, Amparo Navarro.

José Manuel Torralba Castelló és doctor en Enginyeria de Mines i en Enginyeria d’Armament per l’Escola Politècnica Superior de l’Exèrcit. Professor titular de la Universitat Politècnica de Madrid des del 1987, l’any 1996 va obtenir la Càtedra en el Departament de Ciència i Enginyeria de Materials en la UC3M. A la universitat ha sigut director del seu departament, vicerector d’Infraestructures Acadèmiques i vicerector d’Investigació i Innovació. Ha sigut també director adjunt de l’Institut Madrileny d’Estudis Avançats (IMDEA) Materials. El seu principal camp científic tècnic d’interès és la Pulvimetal·lúrgia, ja que analitza diferents famílies de materials sinteritzats des de fa més de trenta anys. Ha publicat més de cinc-cents articles científics (250 JCR) i dirigit més d’un centenar de tesis doctorals i de grau. Ha participat en quaranta projectes d’investigació competitius regionals, nacionals i internacionals, dels quals ha sigut investigador principal en vint. A més, ha rebut nombrosos reconeixements, com el Premi de l’Acadèmia Eslovaca de Ciències (2005), el doctorat honoris causa per la Universitat de Craiova (2007) o el Fellow de l’American Powder Metallurgy Institute (2015), entre d’altres.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464