Saltar apartados

La UA recupera en 'Ángel Pascual Devesa. Reflexiones y recuerdos' una part notable de les millores en la societat alacantina a principis del segle XX

Pascual Devesa va ser un dels impulsors del desmunt de la Muntanyeta o de la urbanització de la platja de Sant Joan

El volum es presenta dilluns, 27 de gener, en la Seu Universitària Ciutat d’Alacant del carrer de Sant Ferran

 

Llibre_Angel_Pascual_DevesaAlacant. 24 de gener de 2020

Ángel Pascual Devesa va ser metge, pediatre, polític, periodista, foguerer, escriptor en valencià i castellà, entre altres ocupacions. Fill de farmacèutic, nascut a Finestrat l’any 1888, la seua figura i obra adquireixen un interès especial com a personatge rellevant de la vida alacantina. Un dels impulsors de l’esport a Alacant, ciutat en la qual va morir el 1950; va escriure diaris o memòries, escrits literaris, obres de teatre, que se sumen a la correspondència conservada que, com la resta dels seus papers, componen una àmplia documentació llegada per la seua família a l’Arxiu de la Democràcia de la Universitat d’Alacant.

Pascual Devesa formava part del grup de ciutadans que, a Alacant, durant els anys de la Segona República, predominava en la política local i tenia, per primera vegada, un projecte per a la ciutat. Pertanyents a la petita burgesia progressista, afiliats a partits republicans, membres en molts casos de la maçoneria, es van implicar amb entusiasme i sempre amb una perspectiva progressista en la tasca  modernitzadora del nou règim, van emprendre un seguit de canvis i millores urbanístiques –el desmunt de la Muntanyeta o la urbanització de la platja de Sant Joan–, com també la solució del problema de l’ensenyament a la localitat, van participar activament en la vida associativa i cultural –en l’Ateneu, en el Cercle de Belles Arts– i en les festes de la ciutat. Eren, entre molts altres, Llorenç Carbonell, Franklin Albricias, Antonio Pérez Torreblanca, Eliseu Gómez Serrano, Jerónimo Gomáriz, Juan Estruch, Álvaro i Fermín Botella, Antonio Eulogio, Agustín Mora, Manuel Pomares Monleón o Marcial Samper.

Ara, la seua néta Mercedes Pascual Artiaga, juntament amb Francisco Moreno Sáez, professor d’Història, i Josep Bernabeu Mestre, catedràtic d’Història de la Ciència de la UA, són els editors de l’obra Ángel Pascual Devesa. Reflexiones y recuerdos, un volum per a posar a l’abast de la ciutadania alacantina una mostra del tarannà amb què l’esmentat grup de veïns de la ciutat es va proposar millorar la seua societat i com, paradoxalment, en van ser castigats després de la implantació de la dictadura franquista.

La primera part del llibre estudia les facetes familiars, culturals, mèdiques i polítiques, a partir d’aquests fons. La segona part del volum ofereix una versió resumida d’una sèrie de quaderns que Ángel Pascual Devesa va escriure a partir del 1936, en els quals relata, amb una prosa característica, les seues vivències, records i reflexions. Descriu llocs d’Alacant, personatges, costums, la vivència de la Guerra Civil, l’empresonament en el Reformatori d’Adults i la vida allí; el seu alliberament i la fugida a València; el seu segon ingrés a la presó. També rememora la seua època d’estudiant en la Facultat de Medicina, les incursions en el camp de l’espiritisme, etc.

La presentació serà el dilluns 27 de gener de 2020, a les 19.30 hores, en la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, situada en el número 40 del carrer de Sant Ferran. Hi intervindran Carles Cortés, vicerector de Cultura, Esport i Llengües; Josep Maria Perea, coordinador del Consell Assessor de l’Arxiu de la Democràcia, i els editors Mercedes Pascual Artiaga, néta d’Ángel Pascual Devesa; Francisco Moreno Sáez, professor d’Història, i Josep Bernabeu Mestre, catedràtic d’Història de la Ciència de la UA.

L’activitat està organitzada per Publicacions UA.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464