Saltar apartados

La Universitat d'Alacant atorgarà el premi IgUAltat 2020 a María Teresa Fernández de la Vega a proposta del Consell Social

El guardó serà lliurat en el marc de l’acte del 40 aniversari, coincidint amb Sant Tomás d’Aquino

 

Premi_Igualdad2020_1a Premi_Igualdad2020_2

 

Alacant. Divendres, 24 de gener de 2020

El Consell de Govern ha aprovat aquest matí, per unanimitat, la proposta de concessió del Premi IgUAltat 2020 a María Teresa Fernández de la Vega, elevada a la Comissió d’Igualtat pel Consell Social de la Universitat d’Alacant. En nom del màxim òrgan de representació de la societat, la seua vicepresidenta, Cristina Rodes ha destacat «la contribució essencial a l’educació i a la formació de les dones africanes», de la magistrada i política valenciana.

Com ha destacat la vicerectora de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat, María José Rodríguez Jaume, en defensa de la proposta, un dels denominadors comuns de la seua dilatada trajectòria professional és el caràcter pioner, «haver sigut la primera dona a accedir i ocupar determinats llocs de responsabilitat en la història d’Espanya»: va ser la primera dona vicepresidenta primera, ministra de la Presidència i portaveu de l’Executiu, amb Rodríguez Zapatero; la primera dona membre de l’associació Jutges per a la Democràcia i la primera dona Presidenta del Consell d’Estat, per destacar alguns d’aquestes fites.

Des de la seua etapa com a vicepresidenta de Govern es va interessar molt pel paper de la dona en el continent africà. Va impulsar la Xarxa de Dones Espanyoles i Africanes per un Món Millor amb la participació d’ONU Dones, el govern espanyol i organitzacions de la societat civil. Després de la seua eixida de l’Executiu, María Teresa Fernández de la Vega va crear la Fundació Dones per Àfrica de la qual actualment és presidenta executiva. De caràcter privat, aquesta Fundació naix amb la vocació de convertir-se en una entitat de referència en l’àmbit nacional i internacional, compromesa amb un desenvolupament econòmic i social sostenible, els drets humans, la pau, la justícia i la dignitat de les persones i, de manera molt especial, de les dones i xiquetes del continent africà.

Llicenciada en Dret per la Universitat Complutense i titulada en Dret Comunitari per la Universitat d’Estrasburg, ha rebut nombrosos guardons i reconeixements per la seua trajectòria professional i per la seua defensa dels drets de les dones. A més de doctora honoris causa per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, ha rebut la Gran Cruz de la Orden El Sol del Perú, el premi Isabel de Villena, el premi Tomás i Valiente, el premi Meridiana en la modalitat de Reconeixement a la seua Trajectòria Personal i Professional a nivell nacional i la Insígnia d’Or dels premis UGT-Astúries Primer de Maig pel seu «incansable activisme» per la igualtat i com a presidenta de Fundació Dones per Àfrica.

La relació de la exvicepresidenta del Govern d’Espanya amb la Universitat d’Alacant es remunta a l’any 2005 arran de la seua participació en el curs d’estiu ‘Trobada d’Alacant d’Anàlisi Política’. L’any 2017, la Universitat d’Alacant va rubricar dos convenis de col·laboració amb la Fundació Dones per Àfrica per a la posada en marxa de beques d’estudis de postgrau que han permès que dones africanes estiguen cursant estudis a la Universitat d’Alacant.

El lliurament del guardó tindrà lloc el pròxim divendres, dia 31 de gener en el marc de les celebracions del 40 aniversari de la creació de la Universitat d’Alacant, coincidint la Festivitat de Sant Tomás d’Aquino.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464