Saltar apartados

Més de 1.400 joves de tota la província es converteixen en científics per un dia

Durant el mes de gener, estudiants de secundària i batxillerat participen en el programa ‘Vine a fer pràctiques a la universitat’, de la Universitat d’Alacant

 

PRACTICAS_UA1
PRACTICAS_UA2
PRACTICAS_UA3
PRACTICAS_UA4
PRACTICAS_UA5
PRACTICAS_UA6
PRACTICAS_UA7
PRACTICAS_UA8
PRACTICAS_UA9
PRACTICAS_UA10a
PRACTICAS_UA11

 

Galeria: Fotografies pràctiques Química Orgànica, Bioquímica i Ciències del Mar. Autor: Rafa Pastor, Taller d’Imatge (FGUA)

 

PRACTICAS_UAAlacant. Divendres, 24 de gener de 2020

Com fer visibles organismes invisibles, diferenciar organismes que poden habitar en el plàncton o extraure productes naturals són sol algunes de les pràctiques que 1.400 estudiants que cursen quart d’ESO i primer i segon de batxillerat han pogut realitzar durant aquest mes a la Universitat d’Alacant (UA).

En aquesta nova edició del programa «Vine a fer pràctiques a la universitat», de la Facultat de Ciències de la UA, cinquanta-un centres educatius procedents de la ciutat i comarques d’Alacant: Albatera, Alcoi, Asp, Dénia, Dolores, el Campello, Elx, Elda, Ibi, Mutxamel, Novelda, Onil, Petrer, el Pilar de la Foradada, Oriola, Rojals, Sant Joan d’Alacant, Sant Vicent del Raspeig, Santa Pola, Saix, Torrevella, la Vila Joiosa i Villena han visitat les instal·lacions del campus de Sant Vicent del Raspeig.

Des del 8 al 24 de gener de 2020, estudiants preuniversitaris han descobert la part pràctica de la ciència per mitjà d’experiments i tècniques d’observació. Es tracta de pràctiques centrades en disciplines com bioquímica, biotecnologia, ciències del mar, ecologia, microbiologia, òptica i optometria, química analítica, química inorgànica i química orgànica. «Vine a fer pràctiques a la universitat» es va posar en marxa el 2011 per a acostar la ciència en el lloc on es crea, en el laboratori.

Durant la jornada d’ahir dijous, 23 de gener, alumnat dels IES El Pla d’Alacant i Allusser de Mutxamel, i els col·legis CEBAT de Mutxamel, San Juan Bautista de Dénia, i Altozano i Sagrados Corazones d’Alacant van participar en aquest projecte de la mà de professorat, estudiants de doctorat i postdoctorat de la UA que cada any se sumen a la iniciativa de manera voluntària amb l’únic objectiu d’acostar la ciència i desvetlar vocacions científiques entre els més joves. El coordinador del grau de Química i professor del Departament de Física Aplicada, Guillermo Chiappe, va ser l’encarregat de donar-los la benvinguda i mostrar-los totes les titulacions que poden trobar en la Facultat de Ciències de la UA: Biologia, Ciències del Mar, Física, Gastronomia i Arts Culinàries, Geologia, Matemàtiques, Òptica i Optometria i Química; els programes de pràctiques en empreses i estades nacionals i internacionals als quals poden accedir, i el grup d’Alt Rendiment Acadèmic (ARA) en el grau de Biologia que ofereix la Universitat d’Alacant.


En primera persona

La catedràtica del Departament d’Agroquímica i Bioquímica de la UA i voluntària del programa, María José Bonete, assegura que és una experiència magnífica per a l’alumnat, ja que tenen l’oportunitat d’accedir a un complet laboratori i conèixer les pautes i recomanacions de seguretat per a treballar en aquest espai. «En el cas de les pràctiques en bioquímica descobreixen una àrea present en moltes titulacions com Biologia, Infermeria, Nutrició, Química..., que els obri un gran ventall d’opcions», afegeix Bonete.

Per part seua, el tècnic en el Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada i alumne de doctorat de la Universitat Alacant, Fabio Blanco, explica que ensenyant la part més pràctica de les Ciències i el treball que es desenvolupa en un laboratori –com ara mètodes de mostreig i processament de mostres–  es desperta molt d’interès entre l’alumnat de secundària i batxiller. «No alcen els ulls del microscopi», insisteix.

Des del col·legi San Juan Bautista de Dénia, la professora de Química, Natalia Moreno, es mostra encantada de viure aquesta experiència i que els estudiants aprenguen el treball d’un científic. «De fet, hem detectat que després de participar en “Vine a fer pràctiques a la universitat” augmenta l’interès per les carreres científiques en molts dels nostres alumnes», afirma Moreno.

El professor de Química i Biologia del CEBAT de Mutxamel, José Miguel Castaño, apunta que aquest projecte serveix perquè els joves desenvolupen habilitats de laboratori i per a conèixer, abans d’ingressar en la Universitat, el treball que desenvoluparan. «Els estudiants s’ho passen molt bé i estan molt il·lusionats d’experimentar en un centre amb tots els recursos i infraestructures com els que ofereix la Facultat de Ciències de la UA», assegura el professor de Biologia de l’IES El Pla, Jesús Ventura.

 

Galería de imágenes

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464