Saltar apartados

El rector reivindica la defensa de la 'universitat pública' i de les 'persones' en la celebració de Sant Tomàs d'Aquino

María Teresa Fernández de la Vega, Premi Igualtat 2020, Francis Mojica, que ha rebut la Medalla d’Or de la UA i el lliurament dels 156 Premis Extraordinaris han protagonitzat l’acte que tanca les celebracions pel 40 aniversari de la Universitat d’Alacant

Palomar ha repassat els seus vuit anys al capdavant de la institució i ha subratllat els eixos que han regit aquests mandats: defensar la universitat pública, teixir complicitats amb la societat, millorar el finançament i, principalment, treballar per les persones

 

SANTO_TOMAS_AQUINO2020_1
SANTO_TOMAS_AQUINO2020_2
SANTO_TOMAS_AQUINO2020_3
Santo_Tomas2020_1a
Santo_Tomas2020_2
SANTO_TOMAS_AQUINO2020_4
SANTO_TOMAS_AQUINO2020_5
SANTO_TOMAS_AQUINO2020_6
SANTO_TOMAS_AQUINO2020_7
SANTO_TOMAS_AQUINO2020_8
Santo_Tomas2020_3
SANTO_TOMAS_AQUINO2020_9
SANTO_TOMAS_AQUINO2020_10
Santo_Tomas2020_5
SANTO_TOMAS_AQUINO2020_11
SANTO_TOMAS_AQUINO2020_12
SANTO_TOMAS_AQUINO2020_13
Santo_Tomas2020_4
SANTO_TOMAS_AQUINO2020_14a
SANTO_TOMAS_AQUINO2020_15
SANTO_TOMAS_AQUINO2020_16
SANTO_TOMAS_AQUINO2020_17
SANTO_TOMAS_AQUINO2020_18
SANTO_TOMAS_AQUINO2020_19
SANTO_TOMAS_AQUINO2020_20

 

Alacant. Divendres, 31 de gener de 2020

La Universitat d’Alacant ha clausurat aquest divendres les celebracions del 40 aniversari de la institució coincidint amb els actes de Sant Tomàs d’Aquino. El paranimf s’ha vestit de gala per a un dia especial en el qual, a més, s’ha lliurat el Premi Igualtat 2020 a María Teresa Fernández de la Vega, la Medalla d’Or de la UA a Francis Mojica i 156 Premis Extraordinaris de grau i de màster. Un acte que ha comptat amb la presència, entre altres del president de la Generalitat, Ximo Puig, i també dels rectors de les universitats d’Elx, València, Múrcia i Jaume I i el conseller d’Hisenda i les conselleres de Sanitat i Universitats.

Precisament per als titulats en el curs 2018-2019 han sigut les primeres paraules del rector, representats en l’acte per «les companyes i els companys que han aconseguit els premis extraordinaris en les seues especialitats respectives». S’hi ha dirigit per a felicitar-los i apuntar-los que «la societat posa sobre vosaltres totes les expectatives per a arribar a un món més just, més lliure i més solidari i sé que sabreu estar-ne a l’altura».

Palomar, que com ha recordat en la seua intervenció, viu els últims mesos com a rector de la Universitat d’Alacant, ha repassat en el seu discurs els eixos principals que han regit els dos mandats en què ha estat al capdavant de la institució i que ha resumit en quatre punts. La «defensa a ultrança de l’ensenyament i la universitat pública com a via per a una societat més lliure i justa»; l’aposta per «teixir complicitats i bastir ponts» amb la societat «convençut que la universitat pública ha de complir un paper cabdal en la resolució dels problemes de les societats en les quals s’insereix»; sobre el finançament, un punt en què ha recordat que les «transferències corrents que rep la universitat continuen a nivells de l’any 2009», ha assenyalat que «només mitjançant un millor finançament de les universitats públiques valencianes, aquestes podran desenvolupar estratègies conjuntes eficients per a contribuir al necessari canvi del model productiu com a centres generadors d’innovació i coneixement»; i la seua convicció de defensa de les persones, «les persones primer, aquesta, i no cap altra, ha constituït la guia rectora de la nostra acció de govern i el nostre quadern de bitàcola farcit d’incidències en els anys transcorreguts des del meu primer mandat».

La clausura dels actes de celebració del 40 aniversari de la Universitat d’Alacant ha ocupat un espai central en l’acte. El rector ha fet un ampli repàs a la història «d’una jove universitat que va nàixer d’una aposta indubtable i coral de la societat alacantina» el 30 d’octubre del 1979, «40 anys ensenyant a pensar», com diu el lema triat per a l’efemèride.

La commemoració del 40 aniversari ha volgut ser un acte de reconeixements molt significatius i ha servit per a «reconèixer la importància del programa Erasmus, la importància d’Europa, a través del primer estudiant que va venir a la nostra universitat Maurizio Oliviero avui rector de la Universitat de Perusa, amb la qual mantenim unes relacions excel·lents i aliances formatives i investigadores» i també s’ha fet un reconeixement especial a la Universitat d’Univali «amb la qual mantenim una relació estratègica des de fa més de dues dècades, en tots els àmbits universitaris, formatius, científics i culturals; i que augmenta any rere any».

 

Premi Igualtat 2020

L’acte d’avui ha servit també per a fer lliurament del Premi Igualtat 2020 a María Teresa Fernández de la Vega, ex vicepresidenta del Govern d’Espanya, presidenta del Consell d’Estat i fundadora de la Fundació Dones per Àfrica, entre d’altres.

La vicerectora de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat, María José Rodríguez, ha sigut l’encarregada de fer la laudatio de la guardonada en què ha destacat «la rellevància de María Teresa Fernández de la Vega en la història del treball realitzat perquè les dones tinguen veu en la labor col·lectiva de construir una societat democràtica, perquè sense igualtat efectiva difícilment es pot parlar de democràcia i de progrés social».

El rector, encarregat de fer lliurament del guardó, ha assenyalat en el seu discurs que de la Vega «ha defensat el valor de la diversitat en les agendes d’igualtat, diversitat que l’ha portada a desenvolupar projectes realment transformadors i d’enorme impacte social perquè qualsevol iniciativa que perseguisca l’erradicació de les discriminacions múltiples que acompanyen les dones i el seu empoderament, reverteix de manera immediata en el progrés i el desenvolupament local, regional i global».

De la Vega, per part seua, s’ha mostrat agraïda pel reconeixement de la Universitat d’Alacant. En la seua intervenció ha assegurat que «aquest premi és també per a les dones anònimes de la història que van viure segles de patriarcat i que no figuren en els llibres d’història» i ha insistit que «No sols les dones, sinó tots els demòcrates hem de redoblar esforços per la igualtat». hem de continuar soldant la fractura democràtica que suposa la desigualtat».

 

Medalla d’Or

L’altre homenatjat avui en el transcurs de la celebració de Sant Tomàs d’Aquino i el 40 aniversari de la Universitat d’Alacant ha sigut l’investigador, Francisco Juan Martínez Mojica, que ha rebut la Medalla d’Or de la institució. L’encarregada de presentar els mèrits del guardonat ha sigut la secretària general de la UA, Esther Algarra, qui en la seua intervenció ha destacat, a més dels mèrits de sobres coneguts a partir del descobriment de la tecnologia CRISPR, que ha suposat un abans i un després en la investigació genètica mundial, «la important repercussió positiva per a la Universitat d’Alacant del seu reconeixement internacional» i al qual ha qualificat «del nostre heroi discret» i l’ha descrit com a «humil, modest, discret, prudent, assenyat, senzill, pla, assequible, amable, pròxim, càlid i entranyable».

Mojica, en la seua intervenció, ha recordat que «va ser precisament en aquest escenari i en una celebració de Sant Tomàs d’Aquino on vaig rebre el meu primer premi» i ha recordat en la seua intervenció els seus inicis a la Universitat d’Alacant.

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464