Saltar apartados

Totes les places cobertes per a la Jornada Tècnica Riscos Geològics en la Mecànica de Roques a la Universitat d'Alacant

Professionals de diferents àmbits, com enginyers, geògrafs, geòlegs, arquitectes, experts en Prevenció de Riscos Naturals o Geotècnica hi assistiran el dijous 30

Hi intervindran ponents de reconegut prestigi per a tractar sobre moviments de vessants, col·lapses per dolines o roques expansives

 

Inestabilitat_talús
Habitatge_Altea_col·lapses
Desplaçament_Montesol

 

Fotografies cedides per INTERES

 

1.- Inestabilitat en un talús de l'AP-7 a l'altura del Campello. Ocorregut aquest Nadal de 2019

2.- Danys en un habitatge d'Altea per col·lapses (formació de dolines) en algeps

3.- Esllavissada d'un vessant de la urbanització Montesol (Asp) que va afectar diversos habitatges

 

Alacant. 28 de gener de 2020

Els moviments de vessant i les fallades de talussos estan presents en totes les zones de la província d’Alacant en les quals hi ha relleus naturals o talussos excavats, segons informen experts del Grup d’Enginyeria de Terreny i les seues estructures (INTERES) de la Universitat d’Alacant. Un dels més recents, fotografiat pels científics de la UA, ha sigut la inestabilitat en un talús de l’AP-7 a l’altura de la localitat del Campello, ocorregut aquest Nadal passat. Com assenyalen els investigadors, aquests tipus de fallades són també molt freqüents en els talussos del TRAM. Els danys causats per col·lapses per dolines formades en algeps en les parets de les cases són bastant abundants a l’interior d’Alacant, i es poden desenvolupar tant en formacions calcàries com en algeps, destaca Roberto Tomás, director del grup d’investigació de la UA.

Els riscos geològics, com ara els moviments de vessant, els col·lapses per dolines o les roques expansives afecten sovint les infraestructures. Aquesta situació genera enormes costos socials i econòmics en les societats modernes. Per aquesta raó, el seu estudi, modelització i prevenció fan un paper molt important en els efectes que puguen tenir sobre la nostra vida quotidiana.

Per a actualitzar i intercanviar coneixements Riscos Geològics en la Mecànica de Roques: Interacció amb les Infraestructures és la jornada tècnica extraordinària de la Societat Espanyola de Mecànica de Roques (SEMR) que tindrà lloc el dijous 30 de gener de 2020 a la sala d’actes de l’EPS I. Organitza INTERES, el Departament d’Enginyeria Civil de la UA i la Societat Espanyola de Mecànica de Roques, i compta també amb el suport de l’Escola Politècnica Superior del campus. En la jornada, hi participaran ponents de prestigi reconegut tant nacional com internacional que tractaran diferents aspectes relacionats amb l’afecció de riscos geològics com ara les dolines, els grans lliscaments, els despreniments de roca o les roques expansives a diferents tipus d’infraestructures com les carreteres, les explotacions mineres o els túnels.

La jornada ha generat un gran interès no sols per a enginyers sinó per a geògrafs, geòlegs, arquitectes, experts en Prevenció de Riscos Naturals i en Geotècnica. Tant és així que la sala d’actes ha completat la capacitat màxima que té, 139 seients.

La presentació de la Jornada, a les 9.00 hores, serà a càrrec d’Andrés Montoyo, director de l’EPS de la UA; Leandro Alejano, president de SEMR; i Roberto Tomás, catedràtic d’Enginyeria del Terreny de la UA i director del grup INTERES.

D’inscripció gratuïta, la jornada es retransmetrà per videostreaming.

 

Enginyeria del Terreny i Riscos

El grup INTERES centra el seu treball en els moviments de vessant i els trencaments de talussos per ser les àrees en què principalment treballen en el Departament d’Enginyeria Civil d’aquesta universitat i que s’imparteix en el màster universitari d’Enginyeria Geològica de la UA. Una de les línies d’investigació més prolífiques del grup se centra en la caracterització i monitoratge d’aquests riscos geològics a través de tècniques remotes, com el làser escàner o la interferometria radar de satèl·lit.

Hi ha altres riscos també presents a la província d’Alacant com són l’expansivitat, que produeix l’inflament del sòl o de les roques en presència d’aigua, que causa deformacions en la superfície del terreny que poden afectar les infraestructures construïdes sobre aquest; o els sòls col·lapsables, que provoquen el col·lapse del terreny, generen seients bruscos del terreny de caràcter centimètric fins a decimètrics que poden produir danys en les construccions assentades sobre aquests sòls. El grup d’investigació té documentats alguns casos a la zona urbana d’Alacant i de la província. Però, a més, un altre risc present és la subsidència del terreny per extracció d’aigua. Aquesta afecta grans extensions del sud de la província d’Alacant i Múrcia (Baix Segura i el curs mitjà del Segura). Consisteix en l’enfonsament del terreny quan es produeixen descensos de nivell d’aigua en els aqüífers per explotació d’aquests. Aquests descensos poden arribar a tenir grans magnituds, com a la vall del Guadalentín (Múrcia) on es registra la major taxa d’enfonsament de tota Europa (> 10 cm/any). Un fenomen semblant, conegut com subsidència minera, pot produir-se per enfonsament de galeries mineres abandonades, com ocorre en la localitat murciana de La Unión.

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464