Saltar apartados

La Universitat d'Alacant dóna a conèixer les millors iniciatives empresarials de 2020 durant la Gala Impuls

Els projectes Solublion, Fych Technologies, Intelligence Trade i Dropi Development aconsegueixen ser les iniciatives més innovadores i sostenibles d’aquesta 9a edició dels Premis Impuls

Dropi Development, a més, ha sigut guardonat amb el Premi Emprenedoria Social de la Fundació Caja Mediterráneo i la Càtedra de Responsabilitat Social de la UA

El premi a la millor aplicació mòbil ha recaigut en Silocomo, app que facilita el procés de cerca de restaurants a persones amb determinades necessitats alimentàries

 

1.ModalidadA
2.ModalidadB
3.Hidraqua
4.Webpositer
5.GlenBiotech

Imatges: El rector de la UA, Manuel Palomar, al costat dels guardonats dels Premis Impuls 2020: modalitat A, modalitat B, i empreses reconegudes durant la Gal·la Impuls 2020: Hidraqua, Webpositer i Glen Biotech. 

 

GALERIA D'IMATGES

VÍDEO COMPLET DE LA GALA

 

Alacant. Dimecres, 15 de juliol del 2020

Marcat per estrictes mesures de seguretat sanitària derivades de la COVID-19 i emès en directe a través de videostreaming, el Paranimf de la Universitat d’Alacant ha acollit avui, dia 15 de juliol, la Gala Impuls 2020 per a donar a conèixer les millors iniciatives empresarials sorgides de la comunitat universitària.

En total, en aquesta 9a edició de els Premis Impuls convocats anualment per la Universitat d’Alacant i la Fundació Parc Científic d’Alacant de la Comunitat Valenciana (FPCA), en el marc del programa institucional ua:emprèn, s’han presentat 37 iniciatives innovadores en les diferents categories: 7 en la modalitat A, corresponents als projectes promoguts per personal investigador de la Universitat d’Alacant, i 30 en la modalitat B, corresponents als promoguts per estudiants o persones titulades per la UA. A continuació, es detallen els premiats:

 

Modalitat A

Amb una dotació de 7.000 euros, més 3.000 euros del Parc Científic d’Alacant (PCA) i mentorització per part de la Càtedra Germà Bernàcer, a càrrec d’Ibidem Advocats, el jurat ha seleccionat el projecte Solublion de Daniel Domene López, Ignacio Martín Gullón, Juan Carlos García Quesada i Mercedes García Montalbán. Solublion és una iniciativa empresarial l’objectiu de la qual és el desenvolupament de materials 100% biodegradables, hidrosolubles i compostables. Aquests materials, basats en midó termoplàstic, tenen la finalitat de no generar impactes negatius en el medi ambient al final de la vida útil d’aquests, i solucionen el problema d’abocaments en el camp i en el mar ja que es dissoldria i degradaria completament, sense generació de microplàstics.

L’empresa centrarà els esforços en el disseny i la posada en el mercat d’alternatives que puguen substituir els plàstics convencionals empleats en el sector de l’embalatge. A més, cerca conscienciar la societat sobre l’ús responsable d’aquests i la cura del medi ambient.

A més, s’ha guardonat amb 5.000 euros, més 3.000 euros del Parc Científic d’Alacant i mentorització per part de la Càtedra Germà Bernàcer, a càrrec de Galán y Asociados, a Fych Technologies, projecte que sorgeix amb l’objectiu d’augmentar la demanda de plàstics reciclats en sectors on actualment no es poden aplicar per la baixa qualitat que tenen, i contribuir així a disminuir la quantitat de plàstic que acaba en l’abocador.

Promogut per Andrea Cabanes, Oksana Horodytska i Andrés Fullana, aquesta innovadora tecnologia es basa en l’eliminació de compostos orgànics adherits a la matriu del plàstic mitjançant arrossegament per vapor amb un mínim consum energètic. Per a això, s’ha desenvolupat una tecnologia innovadora capaç d’eliminar els contaminants i les olors en el plàstic reciclat sense utilitzar dissolvents, i oferir així una solució sostenible.

 

Modalitat B

Amb dos projectes premiats, cada guardonat d’aquesta modalitat ha rebut un premi de 1.500 euros per part del Vicerectorat d’Estudiants i Ocupació; el premi del PCA, en serveis i adhesió, valorat en més de 2.000 euros, i el Premi de la Càtedra Germà Bernàcer de la UA amb serveis de mentorització i tutorització durant un període de sis mesos a càrrec de les empreses Bufete Sempere Jaén i Audifiel, respectivament.

En concret, el jurat ha resolt premiar el projecte Intelligence Trade de Marina Almendros, Ana de Souza Bossler i Úrsula Ramírez. Intelligence Trade és el primer programari que té format de quadre de comandaments interactiu que, utilitzant intel·ligència artificial, millora la presa de decisions de les empreses en la selecció de mercats d’exportació conjuminant dades de comerç internacional i de l’empresa exportadora. El punt fort del projecte és la capacitat d’analitzar una gran quantitat de dades i fer recomanacions a través de el machine Learning, i clusteritza països de més potencial d’exportació i fa recomanacions personalitzades.

L’altre premi ha recaigut en Dropi Development de Santiago Sierras i Olga Tonás, empresa recentment constituïda, nascuda de la investigació sostenible i del compromís amb el medi ambient, l’objectiu de la qual és aportar solucions sostenibles al sector hoteler mitjançant la proposta, inicialment, d’amenities hidrosolubles en format monodosi. Aquest nou format té com a principal objectiu l’eliminació total dels plàstics de les amenities tradicionals, i també de la implantació de sistemes d’embalatge respectuós amb el medi ambient i biodegradable. Presentades en forma de càpsula biodegradable d’un únic ús, el seu recobriment desapareix després del maneig, i deixa un impacte totalment nul en l’entorn i acaba amb qualsevol tipus de residu. A més, el contingut dels productes és d’origen natural. La tecnologia d’encapsulament Dropi permet la personalització en grandària, forma, color i impressió, fet que obri un gran ventall de possibilitats a grans cadenes hoteleres, flotes de transport i multitud d’empreses.

 

Altres premis

Dropi Development ha sigut al seu torn guardonat amb el Premi Emprenedoria Social de la Fundació Caja Mediterráneo i la Càtedra de Responsabilitat Social de la Universitat d’Alacant. El premi consisteix en la prestació de serveis d’orientació i perfeccionament del vessant social del projecte, i també de suport a la implantació d’un model econòmic de gestió sostenible per a la seua posada en marxa durant un termini de sis mesos. La Fundació Caja Mediterráneo posa a la disposició del equip de Dropi un espai de treball.

D’altra banda, s’ha concedit el Premi Vicerectorat de Campus i Tecnologia de 1.000 euros al projecte més innovador que incorpora l’ús d’una app mòbil a Silocomo. Aquesta iniciativa facilita el procés de cerca de restaurants a persones que pateixen al·lèrgies/intoleràncies alimentàries o hàbits alimentaris, i els fa el procés accessible i millora la seua la qualitat de vida. Les persones amb determinades necessitats alimentàries indiquen els al·lergògens que no poden prendre i automàticament Silocomo els facilita el llistat d’establiments on tenen possibilitats per a anar a menjar. A més, els mostra i personalitza la carta de cada establiment, l’adapta a les seues necessitats per a saber exactament quants plats poden prendre i quins els els podrien adaptar. Els establiments estan obligats des de l’any 2014 pel Reglament Europeu Núm. 1169/2011 a declarar els al·lergògens que contenen els plats, de manera que Silocomo els permet gestionar les cartes i adaptar-les automàticament a les necessitats de cadascuna de les persones. El premi ha sigut rebut per Carlos Romero en representació de les promotores d’aquesta app Yaiza Isabel Panizo i Claudia Cambra.

Finalment, el jurat ha decidit atorgar el Premi Accessibilitat del Vicerectorat d’Estudiants i Ocupació, dotat amb 1.000 euros, a Omu promogut per Óscar Plaza, Óscar Linares Pérez, Germán Fresneda Gomis, Manuel Font Rodríguez i Carlos Díez de Castro. Omu és un servei de signat de veu a llengua de signes espanyola que usa un intèrpret modelat en 3D, es pot usar tant de manera presencial com en telefonades i videotelefonades. Pretén fer la vida més fàcil a les persones sordes, sense necessitat d’haver d’anar acompanyats d’un intèrpret a totes parts. La instal·lació d’aquest servei en un ordinador, una tauleta o un mòbil permet a l’usuari total autonomia tant en el món laboral com en les trobades quotidianes d’anar al metge o al banc, tan sols es requereix la disposició de dades mòbils.

 

Reconeixements empresarials

Durant la Gala Impuls, la Universitat d’Alacant ha reconegut la labor empresarial de diverses entitats alacantines. En concret, la primera spin-off de la UA, Glen Biotech, ha sigut seleccionada com l’Empresa de l’any del Parc Científic d’Alacant (PCA). L’empresa va iniciar l’activitat el 2010, amb la finalitat de portar al mercat solucions sostenibles i eficaces als problemes agrícoles. En les seues instal·lacions té la capacitat de produir aquestes solucions en prou quantitat per a cobrir una superfície d’uns deu milions d’hectàrees.

El reconeixement a l’empresa més col·laboradora en pràctiques i ocupació ha sigut atorgat a l’agència SEU i Marketing Online Webpositer, amb la qual el Centre d’Ocupació de la UA col·labora des de fa més de cinc anys en diferents activitats. Durant aquest temps, aquesta agència de màrqueting online establida a Alacant i amb projecció internacional ha oferit pràctiques formatives externes a l’alumnat de la UA en diverses de disciplines, i ha incorporat al seu equip humà egressades i egressats de la Universitat d’Alacant.

Finalment, el reconeixement a l’empresa més col·laboradora en I+D ha recaigut en Hidraqua pels més de 20 anys de col·laboració en diferents temàtiques, no només relacionades amb temes mediambientals i de gestió del cicle de l’aigua a través de projectes d’investigació, sinó també amb activitats de mecenatge i col·laboracions en màsters i cursos d’expert universitari.

Després del lliurament de premis i reconeixements, el rector de la UA, Manuel Palomar, ha destacat que davant d'aquesta «atípica» Galla Impuls 2020 marcada per les noves mesures determinades per la Covid-19, «la lliçó elemental que en podem extraure és la importància d'un adequat i ben greixat sistema d'investigació, infraestructures científiques, innovació i talent científic que puguen ajudar a posar remei a emergències sanitàries com l'actual. No hi ha dubte que eixir d'aquesta situació dependrà únicament i exclusivament de la investigació, i que el gruix de la investigació en aquest país es duu a terme a les universitats. Per tant, no seria desgavellat incrementar i revisar la inversió suficient tant en investigació, com en centres d'ensenyament i universitats que puguen donar cabuda a més vocacions científiques de servei públic». En aquest sentit, els Premis Impuls de la Universitat d'Alacant són una mostra més de vocació de servei públic per a fomentar la investigació, la innovació i la transferència de coneixement.

 

Ponents

L’acte central, el lliurament dels Premis Impuls 2020 a iniciatives empresarials innovadores, ha estat precedit d’una taula redona moderada pel vicerector d’Investigació i Transferència de Coneixement, Rafael Muñoz, en la qual han participat, per videoconferència, l’emprenedor alacantí i CEO de CoverWallet Iñaki Berenguer i, de manera presencial, la gerent del PCA Olga Francés, i dos dels guanyadors de la passada edició dels Premis Impuls: Miguel Ángel Cazorla promotor d’AdaptAI, i Jesús València fundador de Wazime.

 

Notícies relacionades:

La Universitat d’Alacant reconeix la labor empresarial d’Hidraqua, Webpositer i Glen Biotech en els seus Premis Impuls

La Universitat d’Alacant celebra la Gala Impuls 2020 amb les màximes mesures de seguretat sanitària derivades del Covid-19

Prop de 40 iniciatives empresarials innovadores opten als Premis Impuls 2020 de la Universitat d’Alacant

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464