Saltar apartados

Docència dual, més mesures de seguretat i un protocol comú d'actuació contra el COVID marcaran el nou curs acadèmic a la Universitat d'Alacant

El rector ha informat el Consell de Govern sobre les actuacions previstes en docència i seguretat

Anuncia el disseny i la implantació d’una línia tecnològica pròpia per a adaptar-se d’una manera ‘ràpida, segura i efectiva’ a qualsevol escenari

 

Consejo_Gobierno_julio20

 

Alacant. Dimarts, 28 de juliol del 2020

El rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar, ha informat aquest matí el Consell de Govern sobre els diferents aspectes en què la institució està treballant per a adequar-se amb agilitat als possibles escenaris que puguen plantejar-se a l’inici del pròxim curs acadèmic. El rector, que no descarta que es puga convocar un Consell de Govern extraordinari els pròxims dies, ha explicat que les cinc universitats públiques han fet un protocol d’actuació comuna que s’espera que puga ser validat en breu per les Conselleries de Sanitat i Universitats. «Es tracta d’un document de mínims que es complementarà amb els protocols específics de cada universitat i que esperem que puga estar tancat abans de final de setmana», assegura el rector qui ha volgut destacar l’extraordinari treball dut a terme des de les diferents unitats de prevenció.  

Un dels aspectes més demandats en aquest protocol comú, com ha detallat el vicerector de Campus i Tecnologia, Ferran Verdú, és el d’actuació davant d’un cas simptomàtic dins dels recintes universitaris. Verdú, que ha partit de la base que «no s’ha d’eixir de casa si es tenen símptomes compatibles amb la COVID», ha explicat que les universitats han creat per a cada centre la figura de la «persona referent», que serà l’encarregada d’activar el protocol i acompanyar la persona que siga possible positiu, en cas de necessitat. Per a aquests supòsits s’habilitaran, a més, estàncies d’aïllament provisional dins de les dependències universitàries.

Altres punts essencials del protocol passen per escalonar las hores d’entrades a les classes i eixides d’aquestes amb la reorganització dels horaris i el control de les capacitats en totes les dependències per a evitar aglomeracions i mantenir les distàncies de seguretat, com també l’obligatorietat de portar EPI.

El vicerector ha detallat que el protocol comú consensuat per les universitats públiques valencianes, «preveu diferents perfils d’actuació adaptats als tres col·lectius universitaris» i ha anunciat que es posarà en marxa un pla de comunicació específic per a fer-los conèixer quan estiguen aprovats definitivament per la Generalitat. En aquest sentit, el rector ha puntualitzat que, a més, des de dins de la mateixa Universitat, es posaran en marxa una sèrie de sessions de formació i informació sobre els protocols de seguretat contra la pandèmia, que seran impartits de manera presencial a partir del 14 de setembre.

 

Resolució de docència dual

Durant la intervenció, el rector també ha explicat que els responsables dels centres universitaris, en els quals recauen les competències en matèria de planificació docent, en coordinació amb la Comissió d’Adaptació Curricular, estan ultimant els detalls del Pla d’Adequació Docent per al curs 20-21. Palomar ha destacat que s’aposta per una docència que ha anomenat «híbrida o dual», que preveja la «màxima presencialitat física en teoria i pràctica, però complementada amb la docència virtual atesos els canvis d’escenari potencials que es puguen donar en qualsevol moment».

Per a això, s’han equipat les vora 500 aules de què disposa la Universitat d’Alacant de la tecnologia necessària per a poder impartir docència de manera dual i síncrona mitjançant la instal·lació de pantalles, tauletes, micròfons, altaveus, etc., que faciliten l’adequació immediata de la docència en cas que fora necessari.  

A més, Manuel Palomar ha anunciat que des del Servei d’Informàtica s’ha creat una línia de tecnologia pròpia per a facilitar la nova presencialitat i ja hi ha algunes eines funcionant amb èxit a manera de prova. Palomar assegura que es tracta d’eines informàtiques que possibilitaran l’adaptació d’una manera «ràpida, segura i efectiva». Són aplicacions com la del control de capacitat, que permet saber en temps real la quantitat de persones que poden accedir a cada instal·lació segons dicten les autoritats sanitàries; una nova aula virtual basada en programari lliure que s’allotjarà en el Campus Virtual i permetrà evitar les plataformes de propietari; una altra per al depòsit de tesi…

En aquest sentit, el rector, que ha insistit que «malgrat la incertesa de la situació, estem preparats per a poder adaptar-nos-hi», ha declarat que «gràcies a aquestes noves aplicacions desenvolupades per la mateixa Universitat, canviarem els escenaris si és necessari, però podrem mantenir els horaris de les classes», de manera que no es perjudique el desenvolupament normal de l’organització de la docència i el procés d’ensenyament-aprenentatge.

 

Persones vulnerables

El Butlletí Oficial de la Universitat d’Alacant, BOUA, publicava ahir dilluns, dia 27 de juliol, la Modificació de la Instrucció de Prevenció de Riscos Laborals, IPRL-26, en la qual es preveu un nou apartat per al personal vulnerable o especialment sensible. El vicerector de Campus ha explicat que s’ha habilitat una aplicació dins del campus virtual de la UA, UACloud, per a l’estudi d’aquests casos. El procediment ha sigut aprovat pel Ministeri i ratificat per la Generalitat Valenciana i estableix que els Serveis de Prevenció estudiaran cas per cas a partir d’unes taules prèviament establides.

 

 Consejo_Gobierno1_julio20

 

 

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464