Saltar apartados

La Universitat d'Alacant participarà en el consorci europeu 'Transform4Europe-T4E' dins del Programa Erasmus+

Format per set universitats, l’aliança impulsarà la creació d’una Universitat Europea sostenible i transformadora

L’objectiu és formar conjuntament a una nova generació d’’emprenedors del coneixement’ que lideren la transformació del món sota el paradigma dels ODS

 

Transform_4EuropeAlacant. Dijous, 9 de juliol de 2020

La Comissió Europea acaba d’anunciar la selecció del consorci «Transform4Europe - T4E», del qual forma part la Universitat d’Alacant, única espanyola del projecte, com una de les aliances que es materialitzaran en aquesta segona convocatòria de la iniciativa d’Universitats Europees del Programa Erasmus +. El consorci T4E reuneix set universitats europees que estaran liderades per la Universitat de Saarland (Alemanya), que són: la Universitat d’Alacant (Espanya), l’Acadèmia d’Arts d’Estònia, la Universitat de Silèsia a Katowice (Polònia), la Universitat de Sofia St. Kliment Ohridski (Bulgària), la Universitat de Trieste (Itàlia) i la Universitat Vytautas Magnus en Kaunas (Lituània).

L’objectiu del projecte «és la creació d’una Universitat Europea sostenible amb estructures conjuntes de govern i administració, i formar una xarxa estratègica d’universitats i agents socials regionals», explica el vicerector d’Estudis i Formació de la Universitat d’Alacant, Enrique Herrero, que no ha pogut ocultar la seua profunda satisfacció davant de l’anunci. En el món globalitzat i digitalitzat, les universitats s’uneixen cada vegada més en xarxes amb les quals brindar als seus estudiants i professors oportunitats més grans i millors, «per aquest motiu amb aquest consorci tractarem de formar una nova generació d’emprenedors del coneixement», un terme que Herrero assegura que va més enllà del concepte clàssic d’emprenedoria ja que «se centra en el canvi dels paradigmes estructurals que regeixen el món actual alineant accions i coneixement amb l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible».

Els socis de T4E «han unit les forces per a transformar-se a si mateixos i per a transformar les formes de col·laboració entre aquests i aconseguir impulsar la transformació d’Europa». Aquest és l’objectiu d’aquesta aliança estratègica i sostenible «que educarà una nova generació d’emprenedors europeus del coneixement, altament motivats i capacitats: agents de canvi amb les competències interdisciplinàries, digitals, multilingües, interculturals i empresarials, necessàries per a contribuir activament i donar forma als pròxims desafiaments relacionats amb els processos de transformació necessaris tant a Europa com en el món globalitzat», assegura.  

Per a aconseguir això, l’aliança T4E integrarà aquesta sòlida organització transnacional d’universitats en una xarxa d’agents socials de les regions en què es troben, i crear un ecosistema interregional de coneixement i innovació del qual l’aliança T4E és el nucli. «Dins d’aquest ecosistema, estudiants, investigadors i agents regionals de tota Europa col·laboraran per a generar nous coneixements aplicats sobre transformació digital i regions intel·ligents, transformació ambiental i sostenibilitat, i transformació i inclusió social, impulsant conjuntament el desenvolupament d’Europa i de l’espai europeu d’educació», puntualitza en vicerector de la Universitat d’Alacant.

L’aliança T4E tindrà un impacte a llarg abast per a estudiants, universitats, regions, Europa i l’espai europeu d’educació i servirà com un model que cal seguir per al desenvolupament mutu universitat-regió a qualsevol lloc d’Europa.

Enrique Herrero afirma estar ansiós per començar aquest ambiciós projecte. Les primeres accions passen per posar en marxa activitats transformadores amb estructures conjuntes de govern i de serveis de suport amb els quals avançar cap a aquesta Universitat Europea sostenible que convergirà al seu torn amb una altra xarxa estratègica entre les mateixes universitats i els agents socials principals de les seues regions. A més, desenvoluparan programes acadèmics conjunts per intentar resoldre els desafiaments de la societat actual, integrar competències d’emprenedoria i aprenentatge d’idiomes amb formats innovadors de creació de coneixement entre estudiants, professorat i empresaris i professionals, i també mètodes d’ensenyament i entorns d’aprenentatge innovadors, amb passarel·les senzilles i reconeixements mutus entre les titulacions de les diferents universitats membres.

Un altre aspecte destacat del projecte serà la mobilitat transparent i inclusiva entorn de l’ecosistema transnacional T4E i un esperit de campus europeu viu. Herrero afirma que es tracta d’una mobilitat global, que aglutina la part presencial i virtual perquè es tracta d’un projecte integrador de transferència de coneixement, formació i competències en sentit ampli.

L’aliança engloba, aproximadament, 116.000 estudiants i 18.500 empleats (entre professorat i personal d’administració i serveis), tots compromesos amb una idea europea comuna. Cadascuna de les aliances d’universitats europees rebrà 5 milions d’euros en fons del programa Erasmus +, com també fins a 2 milions d’euros del programa Horitzó 2020 durant els pròxims tres anys.

Juntament amb el projecte en què participarà la Universitat d’Alacant s’han seleccionat 24 de les 62 sol·licituds presentades a la segona convocatòria de la iniciativa pilot d’Universitats Europees 2020. Es tracta d’aliances formades per universitats de tota Europa seleccionades per experts independents i cobreixen un total de 165 institucions d’educació superior de 26 estats membres i altres països que participen en el programa Erasmus +. Juntament amb les 17 aliances ja seleccionades en la convocatòria anterior, ara hi ha 41 universitats europees amb al voltant de 280 institucions d’educació superior. En total, hi haurà un pressupost de fins a 287 milions d’euros disponible per a aquestes.

 

Enllaç al lloc web


Enllaç al comunicat de premsa oficial de la Comissió Europea

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464