Saltar apartados

Dia Mundial dels Oceans - 8 de juny de 2020 - La Universitat d'Alacant posa el focus a millorar la gestió de residus de plàstics dàrees marines protegides

Lidera un projecte que permetrà avaluar el nivell de contaminació a zones costaneres de tota Espanya i l’estat d’afecció de l'hàbitat  “Esculls 1170” per brossa marina

 

 

L’equip investigador de la UA avaluarà el nivell de contaminació a zones costaneres de tota Espanya (punts rojos en el mapa)

 

Alacant. Divendres, 5 de juny de 2020

«Els oceans són els pulmons del nostre planeta, la major part de l’oxigen que respirem», destaca Nacions Unides en la pàgina web dedicada al Dia Mundial dels Oceans que es commemora cada 8 de juny. Tanmateix, anualment es castiguen els fons marins amb vuit milions de tones de residus com ara xarxes i aparells vinculats a l’activitat pesquera, embolcalls de plàstic, microplàstics i burilles de cigarrets, entre d’altres, amb greus conseqüències per a l'ecosistema marí i terrestre.

La descomposició de tota aquesta brossa pot ser més o menys llarga. Per exemple, un envàs de plàstic pot tardar entre 100 i 1.000 anys a perdre la tonicitat i començar a degradar-se, i una llanda de refresc tarda uns deu anys a convertir-se en òxid de ferro a la intempèrie. Després necessitarà uns 40 anys més per a degradar-se completament.

Davant aquesta problemàtica i a fi de frenar, conscienciar i avaluar el nivell de contaminació a zones costaneres de tot el panorama nacional, l'Institut Multidisciplinari per a l'Estudi del Medi de la Universitat d'Alacant lidera el projecte “Investigació i ciència ciutadana per a millorar la gestió de la presència de plàstics de les àrees marines protegides (SOCIPLAS)”.

Els resultats d'aquest projecte, a més de millorar la gestió per a minimitzar l'impacte de la brossa marina, establiran les bases per a la implementació de la xarxa de monitoratge d'àrees marines protegides (AMP). D'altra banda, permetrà identificar l'estat d'afecció de l'hàbitat “esculls 1170” per brossa marina i en detectarà zones d'especial acumulació.

 

Ciència ciutadana

Amb la finalitat d'involucrar de manera activa la societat, l’equip investigador de la Universitat d'Alacant ha planificat diverses accions de ciència ciutadana. Realitzarà campanyes per a recollir i tipificar la macrobrossa marina de diverses platges i es mostrejaran platges per a analitzar la presència de microplàstics i avaluar l'impacte que generen aquestes partícules.

A més, hi ha altres opcions de col·laboració molt senzilles a través de l'aplicació per a dispositius mòbils MARNOBA, de lliure descàrrega, que registra, situa i identifica brossa marina trobada en l'arena de platges o en la superfície i els fons marins.

«A mesura que els ciutadans col·laboren en aquesta activitat, les bases de dades sobre brossa marina disponibles per als/a les científics/ques i tota la societat continuarà creixent i ajudarà a conèixer millor aquesta problemàtica ambiental i les possibles vies de mitigació», explica l'investigador de l'Institut Multidisciplinari per a l'Estudi del Medi de la UA Carlos Sanz Lázaro.

D'altra banda, l'equip d'experts analitzarà les dades recopilades fins al moment en les campanyes de recollida de brossa marina realitzades a Espanya gràcies als programes del MITECO i diverses ONG.

L'investigador de la Universitat d'Alacant recorda que «la contaminació marina és un problema ambiental en continu creixement i que és necessària una gran quantitat d'informació perquè els resultats permeten inferir conclusions suficientment contundents».

Amb una durada de dos anys (2020-2022), SOCIPLAS està format per investigadors/es dels departaments d'Ecologia i Química Analítica de la Universitat d'Alacant adscrits/es a l'equip d'investigació Bioplastic Lab de la UA, juntament amb l'ONG Ambient Europeu i amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

 

Notícia relacionada

Investigadors de la Universitat d'Alacant estudien el grau de contaminació de plàstics i bioplàstics

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464