Saltar apartados

El professor de la Universitat d'Alacant José Asensi ingressa en la Reial Acadèmia Europea de Doctors

El catedràtic de Dret Constitucional ha sigut nomenat acadèmic corresponent de la institució fundada l'any 1914

 

Jose_Asensi1

Alacant. Dilluns, 1 de juny de 2020

La Reial Acadèmia Europea de Doctors ha designat com a nou membre numerari el catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat d'Alacant, José Asensi Sabater.

Un dels principals atractius d'aquesta Reial Acadèmia és el caràcter multidisciplinari, que per a José Asensi suposarà «una excel·lent oportunitat per a reflexionar». El catedràtic alacantí, que considera «un honor i un motiu d'orgull» aquest nomenament, assegura que aquesta heterogeneïtat «serà una manera de conviure amb personalitats bolcades en la investigació, la ciència i el coneixement en una època de la vida en la qual ha arribat el moment de reflexionar sobre el que hem après i sobre el que queda per aprendre, i res millor que fer-ho en una col·lectivitat amb aquest nivell d'excel·lència». Polític, docent i investigador, Asensi defineix l'acadèmia com «un lloc comú al qual s'aportarà sobre les nostres especialitzacions, a fer posada en comú i a aprendre dels altres».

El procediment d'ingrés en la Reial Acadèmia Europea de Doctors comença amb la designació del nou membre i culmina amb la lectura del discurs d'acceptació que, previsiblement, tindrà lloc a finals d'any en una cerimònia que «m'agradaria que fóra presencial», a la seu de la institució, a Barcelona.

 

 

 

Docent, analista, investigador i polític

José Asensi va estudiar en el Col·legi dels Maristes i en l'Institut Jordi Joan d'Alacant. Es va llicenciar en Dret, Filosofia i Ciències Polítiques per les universitats de València i la Complutense de Madrid; es va doctorar en Dret per la Universitat de València i es catedràtic de Dret Constitucional per la Universitat d'Alacant. Des de molt prompte ha compaginat les tasques acadèmiques amb la gestió i la política; ha sigut diputat autonòmic durant tres legislatures, i, actualment, és senador.

Màster ad Vitam per la Universitat Autònoma de Cohauila (Estat de Cohauila , Mèxic), ha sigut professor visitant i convidat en nombroses universitats llatinoamericanes, europees i nord-americanes, on ha impartits classes en nombrosos màsters i cursos d'especialització.

Ha col·laborat com a consultor per a la Unió Europea en col·laboració amb la Cort Suprema d'El Salvador. Ha sigut membre del Centre d'Estudis polítics i Socials en la República Bolivariana de Veneçuela i del Centre d'Estudis sobre la integració llatinoamericana (Bogotà, Colòmbia). També ha format part de la missió de suport tècnic al Tribunal Constitucional del Perú per a l'enfortiment del Centre d'Estudis Constitucionals.


En Espanya ha impartit i imparteix cursos de postgrau en les Universitats d'Alacant, València, Santander i Bilbao, i les seues principals línies d'investigació giren al voltant del dret constitucional llatinoamericà, l'estat social en temps de crisi i en teoria constitucional i constitucionalisme crític. Ha dirigit un total de vint tesis doctorals, de les quals onze han sigut realitzades per alumnes llatinoamericans amb temàtica dels respectius països. Ha participat en més de seixanta articles i obres col·lectives, i és autor o coordinador, entre d’altres, de llibres com Constitucionalismo crítico; liber amicorum Carlos de Cabo Martín, Comentarios a la Ley de Extranjería, Derecho de la información, La época constitucional i Políticas de la sospecha. Migraciones internacionales y principios constitucionales.

Ha participat en més de setanta congressos i seminaris de caràcter nacional o internacional i ha col·laborat en nombrosos de projectes d'investigació, en diversos dels quals com a IP, i també és membre del Consell Editorial de la Revista de Estudios Políticos i de la Revista Teoría y Realidad Constitucional, entre d’altres.

 

Reial Acadèmia Europea de Doctors

La Reial Acadèmia Europea de Doctors (RAEU) va nàixer a Barcelona el 1914 com a agrupació de doctors matriculats a Catalunya. El 13 de març de 1989, l'acadèmia va ser reconeguda entitat de dret públic com a «Acadèmia de Doctors» i el 2 d'octubre el rei Joan Carles I li va concedir el títol de Reial, i des de llavors es denomina Reial Acadèmia de Doctors. Des de l'any 2012 el seu àmbit és europeu i està dedicada a la recerca i la difusió del coneixement, amb l'objectiu de contribuir al desenvolupament cultural, científic, econòmic i social d'Espanya i de la Unió Europea. Des del 2012 n’és president el catedràtic de Comptabilitat de la Universitat de Barcelona Alfredo Rocafort.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464