Saltar apartados

Experts en nutrició reclamen que els menjadors escolars promoguen l'alimentació saludable i ensenyen a menjar millor

Les II Jornades de Gastronomia i Nutrició de Gasterra han analitzat els reptes a què s’enfronta l’alimentació en els centres d’educació

 

 

Alacant. Dimecres, 3 de juny del 2020

La II Jornada de gastronomia i nutrició: diàleg entre dietistes-nutricionistes i cuiners organitzada per GASTERRA Centre de Gastronomia del Mediterrani UA-Dénia, va reunir el passat 22 de maig professionals de la nutrició, la dietètica i de la restauració de manera virtual per a tractar a través de taules redones i de ponències, la situació actual i els reptes de futur dels menjadors escolars des de múltiples enfocaments.

El debat va posar de manifest que “queda molt recorregut per a aconseguir que els menjadors escolars, a més de garantir una nutrició saludable i una alimentació adequada, complisquen amb l’objectiu d’ensenyar a menjar i fer-ho en paràmetres sostenibles”. Durant la trobada, els especialistes van reconèixer que “s’han produït avanços normatius” com s’aprecia amb la nova Guia alimentària de menjadors escolars de la Comunitat Valenciana, encara que van reclamar que els continguts d’aquesta s’apliquen d’una manera més efectiva.

Els experts que van participar en la taula redona de la qual formaven part Rosa Matoses Palacios, Eva María Trescastro López, Belén Folch i el cuiner César Anca i moderada pel director de Gasterra i de la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor, Josep Bernabeu, van coincidir a assenyalar que “una de les deficiències principals és l’absència d’uniformitat en els criteris que guien el desenvolupament dels menjadors escolars”. Durant el debat van reclamar també “uniformitzar els criteris dietètics i gastronòmics, a més de millorar la coordinació entre les administracions que estan involucrades en la posada en marxa i seguiment dels menjadors escolars i a aconseguir que la tasca educativa i de sensibilització d’aquests es trasllade a l’àmbit domèstic i comunitari”.

María José San Román, Juan Llorca i la nutricionista Inmaculada Girba van destacar la necessitat de “millorar la infraestructura dels menjadors escolars, des dels espais on se situen fins al parament, passant pel disseny d’estratègies que faciliten l’acte de compartir taula” en la taula redona moderada per la periodista Ángeles Ruiz que també va tractar qüestions com la implicació dels usuaris dels menjadors en l’elaboració dels menús, la importància de crear horts en els mateixos centres, d’ensenyar hàbits com el reciclatge i acostar la figura dels productors als escolars.

Finalment la taula en la qual van participar José Manuel Bisetto, Melissa Gómez i el xef Pep Romany va tractar sobre els reptes que hauran d’abordar de cara al futur els menjadors escolars. En paraules de la coordinadora acadèmica de Gasterra, Ana Zaragoza, “de les intervencions de la jornada, se’n desprèn la necessitat de treballar conjuntament el sector de la gastronomia i el de la nutrició i no sols en l’àmbit dels menjadors escolars, sinó també en el dels centres de majors, hospitals, etc. Ja que, només si aquestes dues disciplines van de la mà, podrem millorar la salut de la població”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464