Saltar apartados

La Universitat d'Alacant impulsa BlockchainFue, la primera cooperativa espanyola a oferir una xarxa pública blockchain

Compta amb empreses líders en els sectors productius i de serveis i té, entre altres objectius, fomentar l’ús d’aquesta tecnologia en l’Administració Pública i en l’empresa privada

 

BlockchainFue

La signatura va estar presidida, a través de videoconferència, pel vicerector d’Investigació i Transferència de Coneixement de la UA, Rafael Muñoz

 

Alacant. Divendres, 5 de juny de 2020

La Universitat d’Alacant ha impulsat la primera cooperativa espanyola a oferir una xarxa pública blockchain o de cadena de blocs. En concret, aquesta setmana s’ha constituït formalment a València aquesta iniciativa empresarial, denominada BlockchainFue, sota la fórmula de cooperativa valenciana perquè és la que millor encaixa en la visió col·laborativa, participativa, descentralitzada i oberta que regeix tant aquest projecte com la tecnologia mateixa.

La signatura, ratificada el dia 3 de juny en diverses notaries repartides per tot el territori estatal a causa dels condicionants derivats de la crisi de la COVID-19, va estar presidida a través de videoconferència pel vicerector d’Investigació i Transferència de Coneixement de la Universitat d’Alacant, Rafael Muñoz.

Els socis fundadors han sigut la Fundació Empresa Universitat d’Alacant (Fundeun), el Col·legi de Registradors de la Propietat d’Espanya, Caixa Popular-Caixa Rural Coop. de Crèdit V., la Cooperativa Elèctrica de Crevillent (Grup Enercoop), el Consell General de Col·legis d’Administradors de Finques d’Espanya, Dynastic Explotaciones SL., KH VIVES SL, l’Agència de Tecnologia i Certificació Electrònica de la Generalitat Valenciana (ACCV), l’Institut Tecnològic de Castella i Lleó (ITCL) i Zeumat Zitycard SL.

 

Tecnologia blockchain

La tecnologia de cadena de blocs possibilita transaccions de tota mena, incloent-hi les energètiques, d’una forma descentralitzada i que garanteix en tot moment la traçabilitat entre l’origen i la destinació de la informació, cosa que obri un gran ventall d’aplicacions en múltiples sectors.

El projecte ha sigut impulsat pel grup d’investigació BAES de la Universitat d’Alacant i suposa l’assoliment d’un objectiu que fa més de dos anys que maduren. En aquesta iniciativa ha sigut fonamental el suport de la Universitat d’Alacant i Fundeun i s’ha posat en pràctica, una vegada més, la col·laboració empresa-universitat per a la transferència de coneixement a la societat.

Manuel Cazorla, president de la cooperativa en representació de Fundeun, ha assenyalat que “aquesta xarxa molt prompte permetrà a la Comunitat Valenciana ser un referent nacional i internacional en una de les tecnologies clau en la nova economia del coneixement, ja que permet crear escenaris més fiables quant a la traçabilitat de la informació, la transmissió del valor i la relació de confiança de les empreses amb els clients i els proveïdors".

Carmen Pastor Sempere, directora del grup BAES i impulsora d’aquest projecte, ha afirmat que “tant la tecnologia com la forma jurídica adoptada per a aquest projecte són els millors fonaments de cara a un creixement exponencial del teletreball i la digitalització generalitzada de les empreses i administracions. La cooperació i les tecnologies com blockchain seran la clau en l’etapa post COVID-19”.

El desenvolupament tecnològic en què rau la xarxa ha sigut dissenyat i implementat per Ramón Martínez, membre també del grup BAES i desenvolupador informàtic experimentat, i arreplega totes les millores que, en les proves de concepte prèvies, ha anat desenvolupant el grup BAES durant mesos.

La secretaria del Consell rector de la cooperativa BlockchainFue serà ocupada pel Col·legi de registradors de la Propietat i Mercantils, representada per María Begoña Longas Pastor, mentre que el càrrec de tresorer recaurà en Caixa Popular, representada per Rafael Barba. La Cooperativa Elèctrica de Crevillent (Grup Enercoop), representada pel seu director general, Joaquín Mas, ocuparà una de les tres vocalies.

Segons ha indicat Joaquín Mas, “justament, l’esperit col·laboratiu que regeix aquest projecte és el que ha permès generar sinergies i conformar una cooperativa multisectorial, una cosa poc habitual, que s’integra en sectors tan dispars, aparentment, com els de l’Administració Pública, l’energètic, el financer, l’automoció, l’hostaleria, les TIC i les universitats i instituts tecnològics. És un orgull per a la nostra entitat que institucions tan representatives aposten per la contribució del Grup Enercoop per a formar part, com a fundadors, d’iniciatives tan pioneres i capdavanteres, la qual cosa evidencia el prestigi de la nostra companyia en el mercat”.

Pel que fa als avantatges que aportarà la tecnologia en el sector energètic, Joaquín Mas ha assenyalat que “transició energètica i transformació digital constitueixen un binomi inseparable i seran dos dels pilars de la nova economia; la tecnologia blockchain possibilitarà les transaccions energètiques peer-to-peer (d’igual a igual) vinculades a noves instal·lacions de producció renovable destinades a l’autoconsum col·lectiu, les quals esperem que juguen un paper destacat en els pròxims anys. En aquest sentit, aquesta tecnologia facilitarà la democratització de l’energia i permetrà la monetització o compensació de les transaccions energètiques entre la ciutadania”.

 

Notícies relacionades:

La Universitat d’Alacant prova la primera Blockchain universitària del món

Naix en la Universitat d’Alacant el primer Blockchain Lab promogut per una universitat pública

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464