Saltar apartados

La Universitat d'Alacant lidera un projecte per a analitzar la violència de gènere i respostes sociosanitàries durant la crisi de la Covid-19

Des que es va decretar l'estat d'alarma s’han incrementat les telefonades d'emergència i han disminuït les denúncies per violència familiar i en la parella

La proposta ha rebut una dotació de 60.000 euros del Fons Supera Covid-19, convocatòria de CRUE Universitats Espanyoles, Banc Santander i CSIC

 

Videoconferencia_ViolenciaGenero

 

D'esquerra a dreta / De dalt a baix -  Carmen Vives, Laura Otero, Belén Sanz, Erica Briones (centre), Daniel La Parra i Jordi Torrubiano

 

Alacant. Dimarts, 2 de juny de 2020

La Universitat d'Alacant lidera un projecte per a analitzar la violència de gènere i respostes sociosanitàries durant la crisi de la Covid-19. Des de la declaració de l'estat d'alarma pel virus SARS CoV-2, tant a Espanya com en altres països del seu entorn, s’ha produït un increment de les trucades d'emergència i una disminució de les denúncies per violència familiar i en la parella. «Aquesta situació s'explica, en part, per les dificultats que les dones exposades i els seus fills han pogut trobar per a denunciar pel fet d’estar confinats a casa amb els maltractadors», explica la catedràtica en l'àrea de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat d'Alacant (UA) Carmen Vives Cases.

El projecte, que compta amb un equip multidisciplinari de diferents especialitats sanitàries i socials de les universitats d'Alacant, Autònoma de Madrid, Lleida,  l'Institut Carlos III i CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública, ha rebut una dotació de 60.000 euros del Fons Supera Covid-19, convocatòria de la CRUE Universitats Espanyoles, el Banc Santander, i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

Amb una duració de dotze mesos, els experts dedicaran els esforços a analitzar la distribució temporal de diferents indicadors per a la vigilància epidemiològica de la violència contra les dones en la parella a Espanya abans, durant i després de la declaració de l'estat d'alarma per Covid-19 en el període 2019-2020.

A més de determinar el perfil sociodemogràfic dels col·lectius de dones de més risc, els investigadors estudiaran l'impacte de la crisi social derivada d'aquesta pandèmia en la violència contra les dones i els seus fills i filles, i els recursos sociosanitaris existents. Un altre aspecte important del projecte, afegeix Carmen Vives Cases, «és identificar estratègies socials per al tractament més efectiu de la violència de parella durant i després de la declaració de l'estat d'alarma des de la perspectiva de professionals i representants d'organitzacions de la societat civil implicades en les respostes a la violència de gènere en col·lectius d'especial vulnerabilitat social».

 

Resultats

A curt termini, els resultats del projecte permetran quantificar l'impacte del confinament i la crisi per coronavirus en diferents indicadors de violència contra les dones en la parella relatius a la gravetat dels successos i l'ús dels recursos disponibles. «Amb aquesta anàlisi es podrà posar de manifest, sempre que les dades ho permeten, la influència de les desigualtats socials en la presa de decisions de les dones», detalla la catedràtica de la UA. A més, s'espera comptar amb la informació necessària per a fer un mapatge de necessitats i estratègies d'actuació basada en la seua pròpia experiència d'actuació.

A mitjà i llarg termini, aquest estudi podrà ajudar amb recomanacions de millora en les fonts d'informació estadística disponible per a la vigilància epidemiològica de la violència contra les dones. Així mateix, permetrà utilitzar informació d'interès per a protocols d'actuació en la prevenció primària, secundària i terciària de la violència de gènere en el context de crisis sanitàries.

 

Metodologia

El projecte es basa en una anàlisi mixta -quantitativa i qualitatiu- tenint en compte les recomanacions de seguretat i ètiques per a la recollida d'informació sobre violència contra les dones i xiquetes durant la crisi per Covid-19. En aquest sentit, la recollida i anàlisi de dades secundàries i la realització d'entrevistes a professionals de serveis per a l’atenció de la violència de gènere i representants d'associacions.

 

Equip d'investigació

L'equip d'investigació format per Carmen Vives Cases, Daniel La Parra i Jordi Torrubiano de la Universitat d'Alacant, Belén Sanz de l'Institut Carlos III, Laura Otero de la Universitat Autònoma de Madrid i Erica Briones de la Universitat de Lleida, compta amb una llarga trajectòria en l'anàlisi de la violència de gènere i el feminicidi des de la perspectiva de la salut pública. «Encara que la crisi per coronavirus és un context encara inexplorat, disposem de projectes i publicacions prèvies sobre l'impacte de la crisi econòmica de l'any 2008 en la violència contra les dones i la capacitat de resposta dels professionals», explica Vives Cases.

Entre d’altres, han investigat aspectes socials de la salut d’índole diversa com la paritat política, la influència dels mitjans de comunicació, la desocupació, l'estatus migratori, la pertinença a una minoria ètnica com la població gitana o actius promotors de relacions saludables. «Actualment desenvolupem tasques de suport tècnic i assessorament a la Direcció General de Salut Pública, Qualitat i Innovació del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, i la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere. En l'àmbit internacional, exercim aquesta assessoria en el context del Centre Col·laborador de l'OMS per a temes d'Inclusió Social i Salut de la Universitat d'Alacant», conclou Carmen Vives Cases.

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464