Saltar apartados

Les Jornades de Xarxes d'Investigació en Docència Universitària - XARXES 2020 de la Universitat d'Alacant passen a mode en línia per la COVID-19

Rècord de 1.234 inscrits en aquesta XVIII Edició de les Jornades i IV Workshop Internacional d'Innovació en Ensenyament Superior i TIC- INNOVAESTIC 2020 

Des d'avui fins al dia l'11 i sota el lema ‘La metodologia com a motor de transformació i innovació a l'aula universitària’ es presentaran 378 comunicacions des de 52 universitats internacionals de 21 països

 

Innovaestic1
Innovaestic2
Innovaestic3

 

Alacant. 4 de juny de 2020

Per primera vegada en divuit anys de celebració, les Jornades de Xarxes I3CE de  Investigació en Docència Universitària obrin avui exclusivament en mode en línia. 

La pandèmia provocada per la COVID-19 ha imposat la realització de XARXES-INNOVAESTIC 2020, des d'avui dijous dia 4 i fins a l'11 de juny de 2020 de manera virtual des de la Universitat d'Alacant. A pesar que l'aspecte de la presencialitat ha sigut una de les fortaleses d’aquesta àgora internacional de referència en investigació i innovació educatives, la convocatòria segueix la seua vocació i compleix amb la missió de posar en contacte una vertadera comunitat internacional d'estudiosos compromesos. La prova n’és el nombre d'inscrits, 1.234, rècord absolut de l'històric d'edicions.

Organitzades pel Vicerectorat de Qualitat i Innovació Educativa i l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE) de la UA, aquesta edició aplega les XVIII Jornades de Xarxes d'Investigació en Docència Universitària (XARXES 2020) i el IV Workshop Internacional d'Innovació en Ensenyament Superior i TIC (INNOVAESTIC 2020). Es tracta d'una trobada internacional de primer ordre i punta de llança en les macroàrees en què aquests dos esdeveniments s’uneixen en un de sol. El lema que, com a màxima, estableix les coordenades fonamentals d'INNOVAESTIC 2019 és tota una declaració d'intencions: «La metodologia com a motor de transformació i innovació a l'aula universitària».

Aquesta edició amplia el cabal d'aportacions de la UA i de les nombroses institucions internacionals que col·laboren en aquesta edició com a fòrum de referència global en R+D+I per a millorar l’educació superior.  

Amb una tradició de divuit edicions, les que s’havien denominat Jornades de Xarxes manifesten una acreditada vocació per a satisfer les necessitats que els incessants reptes de l'educació superior plantegen, objectiu pel qual va sorgir XARXES-INNOVAESTIC, en el si del Programa Institucional Innovació, Investigació, Internacionalització i Col·laboració en Educació (I3CE) 2016-2020 de l'ICE de la UA. En aquesta mateixa denominació queden perfilats els pilars sobre els quals s'assenta aquesta convocatòria del programa, en la qual es milloren les fites aconseguides en l'edició anterior.

Quant a la internacionalització, enguany són 52 les universitats internacionals de 21 països, a més de 47 universitats espanyoles. Amèrica del Nord, Amèrica del Sud, Unió Europea i de l'Est amb participació de països com Alemanya, l'Argentina, el Brasil, Colòmbia, Costa Rica, l'Equador, els EUA, França, Irlanda, Itàlia, Mèxic, Moldàvia, Noruega, el Perú, Polònia, el Regne Unit, República Txeca, Rússia, Suècia, l'Uruguai o Xile, entre d’altres.

En aquesta convocatòria s'han acceptat 378 comunicacions, de les quals 232 són comunicacions orals i 146 corresponen a pòsters. Tot això després de superar un rigorós procés de selecció per avaluació d'experts amb cegament doble, rubricades per un total de 1.234 inscrits, que estableix el rècord absolut de l'històric d'edicions. Com es recordarà, el registre del 2019, amb 1.117 autors diferents, va ser rècord absolut fins llavors. Les temàtiques són les següents: resultats d'investigació sobre la docència en l'educació superior; accions educatives innovadores en l'educació superior; accions de millora derivades de l'avaluació i dels indicadors de la qualitat docent en l'educació superior; innovació docent entorn dels processos d'ensenyament-aprenentatge inclusius; accions de suport, orientació i reforç a l'alumnat per a la millora de la formació i dels resultats en l'educació superior; noves metodologies basades en l'ús de les tecnologies (TIC o TAC) en l'educació superior; i investigació i innovació en ensenyament no universitari per a bastir ponts amb l'educació superior. Cadascuna de les temàtiques es distribueix en una de les set sales virtuals obertes.

 

La nova realitat en línia de XARXES

La plataforma per a poder realitzar l'activitat s'estructura en una sala general i set sales virtuals. Durant els dies de celebració, la sala general acull la presentació i inauguració oficial de XARXES-INNOVAESTIC 2020, a càrrec dels professors de la UA Francisco José Torres Alfosea, vicerector de Qualitat i Innovació Educativa, i Rosabel Roig Vila, directora de l'Institut de Ciències de l'Educació.

El doctor Miguel Nussbaum, coeditor de Computers & Education (revista JCR 1r quartil), oferirà el dia 8 la ponència convidada en línia, el dia 8 a partir de les 18.00 hores. La resta tenen el format de videoenregistraments, disponibles mitjançant accés privat. En aquesta edició participen experts de talla internacional com Antonio R. Bartolomé Pina, de la Universitat de Barcelona; Joan Jordi Muntaner , de la Universitat de les Illes Balears; Javier Paricio Royo, de la Universitat de Saragossa; Pilar Aramburuzabala, de la Universitat Autònoma de Madrid, i María Carmen Fenoll Comes, de la Universitat de Castella-la Manxa.

Les set sales virtuals contenen, al seu torn, 57 aules virtuals de comunicacions i pòsters amb 232 vídeos i 146 documents en pdf, ja que els autors han gravat vídeos per a exposar les comunicacions i han elaborat pòsters en format pdf per a l’exposició.

Com a valor afegit de XARXES-INNOVAESTIC 2020 es consolida la relació amb l'editorial Octaedro (Barcelona), que compta amb un impacte referencial i una influència respectada en l'especialitat, com testifica el seu alt posicionament en el selectiu rànquing Scholarly Publishers Indicators del CSIC: Q1. Com ja va fer en les edicions de 2018 i 2019, Octaedro publicarà materials i continguts del congrés internacional en els casos que superen una altra avaluació d’experts amb encegament doble, que s'afegirà a la que ja ha passat cada comunicació i pòster acceptat per a ser exposat en el congrés. A més d'aquesta publicació cal comptar amb dos nous volums editats per l'ICE de la UA.

REDESINNOVAESTIC 2020 torna a aportar un important cabal de transferència de productes d'R+D+I interdisciplinaris i de rigor en un pla de publicacions que ja ha esdevingut referència de consulta obligada en educació superior. A més, la ràpida adaptació de l'organització, que ha culminat una transformació al format digital, aporta el benefici de l'alta gestió universitària per a la generació i transferència de coneixement. El coneixement és, ara més que mai, transfronterer, i clau en la lluita contra qualsevol mal, biològic o intel·lectual.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464