Saltar apartados

Estarà la platja lliure de meduses?

L'app MedusApp, desenvolupada per un equip de la Universitat d'Alacant, la Universitat Politècnica de València, el CIBERES i l'Institut d'Investigació Sanitària Fundació Jiménez Díaz, incorpora funcionalitats en la nova versió, entre d’altres, informar que una platja està lliure de meduses o denunciar la presència de residus en la mar

Des del llançament, l'app ha rebut més de 2.100 albiraments de meduses

 

 

 


Alacant. Dilluns, 29 de juny de 2020

Hi haurà meduses a la platja? És una pregunta que es repeteix cada estiu i la resposta es pot trobar en la nova versió de l'aplicació MedusApp. Desenvolupada per un equip de la Universitat d'Alacant (UA), la Universitat Politècnica de València (UPV), el CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES) i el Laboratori d'Immunoal·lèrgia de l'Institut d'Investigació Sanitària Fundació Jiménez Díaz (IIS-FJD), l'app incorpora enguany noves funcionalitats, entre elles les quals destaca una: qualsevol usuari podrà informar que una platja està lliure de meduses; en fer-ho, aquesta platja es mostrarà en el mapa de l'aplicació amb un punt verd.

Des del seu llançament el 2018, MedusApp permet a qualsevol persona advertir de l'albirament de meduses i ofereix en temps real un mapa dels llocs on se’n detecta la presència. Després de les millores de l'any passat, quan es va traduir completament l'app a l'anglès i s’hi va incloure la possibilitat de pujar fotos des de la galeria, entre les novetats de 2020, incorpora també nous mapes que permeten millorar la lectura d'albiraments, així com més detall en platges i cales.

 

Denunciar la presència de residus

Però, a més, en aquesta nova versió els usuaris podran denunciar la presència de residus en la mar, com plàstics, taques d'oli, restes de fusta, sabons i fins i tot màscares o guants. «El nostre objectiu és que els banyistes contribuïsquen a dibuixar l'estat de les platges. La nova versió de MedusApp ens ajudarà a entrar més tranquils al mar o, si és el cas, anar amb més cautela, evitar certes zones i fins i tot, no banyar-nos. I cosa que és més important, converteix cada usuari en informador», destaca Eduardo Blasco, un dels desenvolupadors de l'app.

Des del llançament i fins ara, l'aplicació ha rebut més de 2.100 albiraments de meduses, dels quals s'han publicat, després de ser revisats, 1.500; així com fotos de més de 500 picades, que es remeten directament a l'Institut d'Investigació Fundació Jiménez Díaz per a estudiar possibles reaccions al·lèrgiques a la picada.

El coordinador científic de l'app, el professor de la Universitat d'Alacant César Bordehore, remarca que els albiraments realitzats amb aquesta aplicació són semiquantitatius. «El doble d'albiraments en una zona que una altra no significa obligatòriament que hi haja el doble de meduses, ja que també influeix el nombre d'observadors actius en cada zona. La importància d'aquesta app és que es dóna informació real tant de la presència o l’absència de meduses, de quines espècies són més urticant i quins inofensives, com cal tractar les picades, entre altres. Considerem que informar els usuaris de les platges i del mar sobre aquest tema millora la resposta al ciutadà, evita riscos innecessaris i permet conèixer una mica més del nostre mar Mediterrani», destaca Bordehore.

 

 

Quantes meduses s'han albirat els últims dies?

En entrar en MedusApp, l'usuari és avisat automàticament si s'han reportat meduses en els últims dies en un radi de 5 km des de la posició en la qual es troba, i se’n pot generar un informe ràpid global sobre els mapes de situació. «I també podem consultar tots els albiraments en qualsevol rang de dates o d'espècies que es vulga, des dels inicis del projecte», explica Ramón Palacios, un altre dels desenvolupadors de MedusApp.

 

Alertes d'albiraments i de picades

Els usuaris de l'app poden enviar tant la foto de l'espècie de medusa que hagen albirat, com l'abundància i la mida estimada, dades que es publiquen en un mapa per a consultar còmodament en la web www.medusapp.net, i a les quals es pot accedir també des de l'apartat de mapes de l’aplicació. També poden enviar fotos de les picades, explicant a més quant temps fa des que es va produir i l'espècie que li ha picat, a més de poder afegir comentaris sobre els efectes de la picada. «MedusApp inclou un croquis del cos humà, que ajuda a indicar la zona de picada», afegeix Palacios.

 

De gran interès per als científics i per a la pesca

La informació remesa per les persones col·laboradors sobre picades patides no pretenen suplantar la consulta al metge, sinó servir com a canal de comunicació amb un equip mèdic especialista en al·lèrgies i ser analitzades des d'un punt cientificomèdic. En concret, aquestes dades es gestionen des del CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES) i el Laboratori d'Immunoal·lèrgia-Institut d'Investigació Sanitària Fundació Jiménez Díaz (IIS-FJD), amb les doctores Victoria del Pozo i Mar Fernández Nieto al capdavant.

A més, per a navegants o pescadors, MedusApp incorpora una nova funcionalitat per a registrar les meduses albirades en un transsecte (una ruta en navegació o les meduses presents en les xarxes d'una barca de pesca d'arrossegament). «Això és de gran interès científic, ja que amb la col·laboració de pescadors professionals i navegants podrem saber quines espècies apareixen en les xarxes i quins s'albiren mar endins, més enllà de la informació presa puntualment per banyistes a les platges, per a així reforçar la capacitat de quantificació espacial i temporal del projecte; cal remarcar que les meduses en aigües profundes competeixen amb els peixos i crustacis, i, a més, poden depredar les seues larves, raó per la qual, com més meduses, menys peixos hi haurà. Per això, és important monitorar l'aparició de meduses en les xarxes d'arrossegament, ja que en algunes zones del món s'ha vist un augment de presència de meduses acompanyat d'un descens en pesca», afegeix el professor d'Ecologia Marina de la UA, César Bordehore.

 

Guia didàctica i de primers auxilis

MedusApp compta també amb una guia didàctica i amb imatges de les principals meduses i una guia interactiva de primers auxilis –que es va actualitzant a mesura que avancen els coneixements mèdics–, amb recomanacions en cas de picada depenent de l'espècie. Aquesta iniciativa pretén ser útil no solament per al banyista, sinó també per a tots els socorristes, que poden tenir una completa guia de meduses en el mòbil. MedusApp prové del projecte europeu LIFE Cubomed, coordinat per la UA i l'Institut de Ciències del Mar (CSIC, Barcelona).

MedusApp està disponible tant per a Android com per a iOS, i funciona tant en línia com fora de línia per si no hi ha cobertura mòbil o es prefereix enviar a través de wifi una vegada captada la informació.Notícies relacionades:

La nova versió de Medusapp ofereix més informació als usuaris sobre la presència de meduses a les nostres platges

Una nova app permet advertir en temps real de la presència de meduses i fer un seguiment de les picades més greus

Entre el 5 i 10% de les platges del Mediterrani espanyol presenten meduses per sobre de la mitjana

 

 

 

 

Reproducir

 

VÍDEO: ¿Hi haurà meduses a la platja? La resposta està en l'aplicació MedusApp, desenvolupada per un equip de la Universitat d'Alacant i Universitat Politècnica de València. (Autor: UPV)

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464