Saltar apartados

'La pandèmia de Covid-19: evolució en acció', nova sessió de l'Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu Ciutat d'Alacant

Esteban Domingo, investigador del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa; Carlos Briones, científic del Centre d'Astrobiologia, i Inmaculada Casas, científica del Centre Nacional de Microbiologia, oferiran demà aquesta taula redona en línia

 

Conferència_online_pandemiaCovid

 

Alacant. Dilluns, 29 de juny de 2020

L'Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu ciutat d'Alacant organitza la taula redona «La pandèmia de Covid-19: evolució en acció», demà dimarts, 30 de juny, a les 19 hores, a través de l'enllaç .

La sessió estarà protagonitzada per tres científics i investigadores de primer nivell: Esteban Domingo, professor d'investigació ad honorem del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (CSIC-UAM); Carlos Briones, científic titular del CSIC del Centre d'Astrobiologia (CSIC-INTA), i Inmaculada Casas, investigadora científica del Centre Nacional de Microbiologia, Institut de Salut Carlos III, amb la catedràtica de Microbiologia de la Universitat d'Alacant Pepa Antón com a moderadora de la taula redona.

En l'última sessió del present curs acadèmic, l'Aula de Ciència i Tecnologia abordarà l'anàlisi de la pandèmia de la COVID-19 en el marc de l'evolució. Els ponents discutiran les claus evolutives de la pandèmia de la COVID-19, explicant el procés mitjançant el qual un virus que infecta animals acaba (ara com ara) infectant humans; quins canvis en el genoma víric han permès aquest salt i com es produeix la diversificació del virus en l’ hoste. Els científics convidats tractran també com aquesta evolució influeix en els sistemes de diagnòstic i detecció del «nou» coronavirus i en l'estudi de la seua disseminació en la població humana. En resum, es mostrarà com la pandèmia de COVID-19 és un clar efecte de l'evolució, que ocorre contínuament en la natura, però que en aquesta ocasió ha assolit ràpidament una dimensió global.

 

Esteban_DomingoESTEBAN DOMINGO

Doctor en Bioquímica amb premi extraordinari amb la tesi «Cinética de la xantíndeshidrogenasa hepática con varios sustratos». Va fer estades de postgrau a la Universitat de Califòrnia a Irvine (1969-1973) i a la Universitat de Zuric (1973-1976). De 1978 a 1992 va ser professor en la Universitat Autònoma de Madrid i des de llavors és professor d'Investigació en el Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (CBMSO) i del CSIC. Ha treballat en virologia molecular, principalment amb els virus d'ARN, en els quals ha fet el primer càlcul d'una taxa de mutació i ha demostrat l'estructura de quasiespècies i una proposta de tractament combinat com a teràpia per les seues infeccions.

És un dels científics fundadors del Centre d'Astrobiologia a Torrejón d'Ardoz. Ha publicat més de 260 treballs en revistes científiques, des de 1998 és membre de l'Acadèmia Europea i des de 1997 de la Societat Europea de Virologia Veterinària. És doctor honoris causa per la Universitat de Lieja (1999) i per la Universitat de Berna (2004). En 2011 va ser elegit acadèmic de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals, en la qual va ingressart el 2013 amb el discurs «Implicaciones teóricas y médicas de la variabilidad vírica».

 

CARLOS BRIONES  Carlos_Briones

Doctor en Ciències Químiques (especialitat en Bioquímica i Biologia Molecular) per la Universitat Autònoma de Madrid. Va elaborar la tesi doctoral en el Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa" (CSIC-UAM) i és Científic Titular del CSIC en el Centre d'Astrobiologia (CAB, CSIC-INTA, associat a al NASA Astrobiology Institute). Des de l'any 2000 dirigeix el grup del CSIC Evolució Molecular, Món RNA i Biosensors en el CAB, que investiga sobre aspectes relacionats amb l'origen i l'evolució primerenca de la vida, la dinàmica de virus RNA i el desenvolupament de biosensors per a caracteritzar la vida al nostre planeta o per a buscar-la fora de la Terra. Com a resultat del seu treball de recerca ha publicat més de setanta articles científics en revistes internacionals incloses en la Web of Science, trenta capítols en llibres especialitzats, i és coinventor de nou patents en el camp de la biotecnologia. Ha participat en més de 120 congressos internacionals i és professor convidat en graus i màsters de diverses universitats. Ha sigut guardonat per la NASA pel seu treball en la caracterització de la biosfera subterrània del nostre planeta. Dins del nou marc d'investigació del CSIC, dissenyat en el seu Llibre blanc, coordina el Desafiament Científic 'D2.1: The origins of life: from chemistry to biology, dins de la Temàtica '2. Origins and rvolution of life, and dynthetic biology. És també el coordinador de la Plataforma Temàtica Interdisciplinària (PTI) del CSIC Origen de la vida: evolució cap a l'emergència de funcions bioquímiques, i forma part de la recentment creada PTI Salut Global. Pertany a diverses societats científiques nacionals i internacionals i és vocal de la Junta Directiva de la Societat Espanyola de Virologia (SEV). Va ser el president dels Comitès Organitzador i Científic del XII Congrés Nacional de Virologia (Burgos, 9-12 de juny de 2013).

Paral·lelament ha acumulat una àmplia experiència en divulgació científica com a conferenciant, coordinador de cursos, autor d'articles per a premsa escrita i col·laborador de ràdio i televisió. És coautor de diversos llibres, entre ells Orígenes. El Universo, la vida, los humanos (Ed. Crítica, 2015, Premi Prismas 2016 al millor llibre de divulgació científica. El setembre de 2020 apareixerà el seu nou llibre en l'Ed. Crítica, titulat ¿Estamos solos? En busca de otras vidas en el Cosmos.

 

Inmaculada_CasasINMACULADA CASAS

Doctora en Farmàcia per la Universitat Complutense de Madrid. Ha treballat en el diagnòstic i caracterització d'infeccions víriques i participa en diferents estudis en els quals s'impliquen els virus com a agents etiològics. La seua tesi doctoral, relacionava la infecció neurològica aguda amb els virus Herpes i Varicel·la-zòster. Durant un període de dos anys de postdoctoral a la Universitat de Manchester (Regne Unit) va treballar en nous sistemes de detecció d'enterovirus i la seua implicació en diferents malalties neurològiques. El 2001 es va vincular al Laboratori de Grip i Virus Respiratoris del CNM, on ha desenvolupat sistemes de detecció i caracterització de diferents gens de virus associats a infecció respiratòria i especialment a la grip. És responsable d'aquest laboratori des del 2012 que, a més, és Centre Nacional de Grip de l'OMS des d'on es coordina la vigilància virològica nacional dels virus gripals com a part del Sistema de Vigilància de la Grip a Espanya. D’altra banda, en el seu laboratori s'estudien les alertes sanitàries relacionades amb salut pública en les quals s'impliquen virus respiratoris com la grip aviària, Coronavirus o uns altres possibles virus que puguen saltar la barrera interespècie a l'ésser humà.

Va ser membre de la Unitat d'Alerta i Emergència de l'ISCIII des de la seua fundació en 2003 fins a 2008.es inventora de dues patents la titularitat de les quals és de l'ISCIII i ha participado i participa en 22 projectes d'investigació finançats per diferents organismes nacionals i internacionals, dels quals en 7 ha sigut investigadora principal. És coautora de 138 articles d'investigació. Amb un índex h de 39. Ha sigut el Punt Focal de Microbiologia en representació d’Espanya en l'ECDC, coordina dues xarxes de vigilància i investigació en grip i virus respiratoris, una de nacional i una altra d’internacional. Participa regularment en els comitès tècnics que el Ministeri de Sanitat convoca arran d’esdeveniments de compromís de salut pública. És coordinadora d'un màster de Malalties Infeccioses i Salut Públic i membre de la Junta Directiva de la Societat Espanyola de Virologia, forma part de l'equip científic que assessora el govern, i està implicada directament en els tests i estudis epidemiològics. Compta amb més de 158 articles publicats.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464