Saltar apartados

La Universitat d'Alacant comença l'1 de juliol la segona campanya d'excavacions en la localitat murciana de Gorgociles del Escabezado

L'objectiu és aprofundir en l'estructura urbanística i poblacional i en l'ocupació de l'altiplà de Jumilla, espai sense investigar de l'edat del bronze

Hi participaran membres del Museu Arqueològic de Jumilla, estudiants de doctorat i màster de la UA, així com doctors d'altres institucions

 

INAPH1

 

Ortofoto

Alacant. Divendres, 26 de juny de 2020

La Universitat d'Alacant comença el dimecres 1 de juliol de 2020 la segona campanya d'excavacions arqueològiques en el jaciment de l'Edat del Bronze de Gorgociles  del Escabezado , situat en la localitat murciana de Jumilla. És aquest un espai sense investigacions de calat fins que començara en 2018 la primera campanya i, no obstant això, es tracta del lloc on es va desenvolupar la Cultura de l'Argar , una de les més desenvolupades socialment a nivell europeu del seu moment.

Sota la direcció del professor i director de el Institut Universitari d'Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric de la UA (INAPH)Francisco Javier Jover Maestre i el director del Museu Arqueològic de Jumilla, Emiliano Hernández Carrión, els treballs es duen a terme dins del marc del projecte d'investigació sobre Espais socials i espais de frontera durant el III i II mil·lenni cal BC en l’orient de la península ibèrica, finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat del govern d'Espanya.

En aquesta segona campanya l'objectiu central és aprofundir en l'estructura urbanística i poblacional i en l'ocupació del territori durant l'edat del bronze a la zona de l'altiplà de Jumilla, lloc en el qual les investigacions pràcticament han sigut inexistents. En aquest sentit, l'altiplà de Jumilla ha sigut un territori oblidat per als investigadors de l'edat del bronze, probablement, apunten els investigadors, en clara relació amb el fet de tractar-se d'un territori perifèric a l'àrea que va ocupar l'Argar, aspecte central en el projecte d'investigació en el qual s'emmarca. La Cultura de l'Argar és una societat que es va desenvolupar en el sud-est peninsular, en el segon mil·lenni cal BC (2200-1500 abans de Crist) i ha sigut considerada com una de les més desenvolupades socialment en l’Europa del seu moment.

Durant la primera campanya, efectuada el 2018, es van determinar les característiques de l'assentament, es va definir el seu urbanisme i es va poder excavar quasi la meitat de la seua extensió. En aquesta segona campanya, en la qual participaran membres del Museu Arqueològic de Jumilla, estudiants de doctorat i màster de la UA, així com doctors d'altres institucions, es pretén finalitzar la seua documentació.

L'edat del bronze és un període cultural, de la denominada prehistòria recent, del qual es coneixen bé zones com l'Argàrica , l'anomenat Bronze Valencià i el Bronze de Las Motillas. Entre aquests grans grups culturals es troba una part del sud-est espanyol, entre els quals hi ha l'altiplà Jumilla-Yecla, la vall del Vinalopó i una part del sud-est de la província d'Albacete, que està per acabar de definir, “cosa que explica la importància de l'excavació que s'està desenvolupant en el terme municipal”, assenyalava l'investigador de la UA quan van començar les excavacions el 2018.

Javier Jover indica que ha sigut una vegada entrats en la nova normalitat quan ja s'ha pogut planificar el desenvolupament d'aquesta campanya que s'estendrà durant el mes de juliol. 

 

Notícies relacionades:

Un equip d'arqueòlegs de la Universitat d'Alacant són els primers a excavar en Gorgociles del Escabezado, a Jumilla

 

 

Imatges cedides per Javier Jover

 

INAPH2

 

INAPH3

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464