Saltar apartados

La Universitat d'Alacant manté el Festival de Teatre Clàssic de l'Alcúdia en format en línia

El programa comença el 13 de juliol  i inclou deu obres en la Setmana del Teatre de l’Ensenyament  i cinc representacions en la Setmana del Teatre Professional

La UA ha programat activitats complementàries, amb un taller d’elaboració i reinterpretació de màscares, un número especial de Quaderns de Cinema dedicat al festival, una exposició virtual sobre l’Alcúdia i els videoclips de l’Aula de Teatre UA "Greco Electrollatí" 

 

 

Festival_TeatroClasico

 

Alacant. Divendres, 26 de juny de 2020

La Universitat d’Alacant acaba de presentar la VIII edició del Festival de Teatre  Clàssic de l’Alcúdia-UA, una edició que, per primera vegada, tindrà format digital per a adaptar-se  a les circumstàncies actuals.

La UA ofereix una doble programació de teatre en l’ensenyament i teatre professional, ja que, “com a institució pública educativa, la UA promou la pràctica teatral entre l’alumnat  universitari i de batxillerat i, així mateix, ofereix a tota la ciutadania muntatges d’obres  de companyies professionals”, tal com ha explicat el vicerector de Cultura, Esport i Llengües, Carles Cortés.

El programa està integrat per un total de 15 enregistraments d’obres de teatre clàssic (no en directe) que s’emetran en línia en l’adreça https://cultura.ua.es/va/festival-alcudia/viii-festival-de-teatre-classic-de-l-alcudia.html.

El festival, com ja és tradicional, dedicarà la primera setmana al Teatre de l’Ensenyament (del 13 al 17 de juliol), cinc dies en què s’oferiran  dues propostes diàries: la primera sessió, a les 18 hores, estarà protagonitzada per companyies amateurs d’instituts i universitats; i la segona part, a les 20 h, serà a càrrec de l’Aula de Teatre  de la Universitat d’Alacant.

La Setmana del Teatre de l’Ensenyament començarà el dilluns 13 de juliol amb Enredando a Celestina, a les 18 h, de la mà de la Companyia de Teatre de la UMH (versió lliure d’Adán Rodríguez sobre La Celestina); i, a les 20 hores, l’Aula de Teatre  de la UA representarà La tempesta, de William Shakespeare, amb direcció d’Iván Jiménez. El dimarts 14 de juliol serà el torn del grup teatral de l’IES La Foia d’Ibi, i la seua obra Medea, d’Eurípides (18 h). A les 20 h, l’Aula de Teatre de la UA posarà sobre les taules l’obra Hècuba, amb dramatúrgia i direcció de Pascual Carbonell. El dimecres 15 de juliol, a les 18 h, el Col·legi Immaculada Jesuïtes d’Alacant presentarà l’obra Hipòlit, d’Eurípides, amb direcció de Marién  Navarro, Carlos Aragüez i Pablo Vaíllo, directors del grup de teatre La Nave Argo. A les 20 h, l’Aula de Teatre de la UA arribarà amb Pluto, sota la direcció i dramatúrgia de Pascual Carbonell. El dijous 16 de juliol, l’IES Matemàtic Vicent Caselles Costa, de Gata de Gorgos, representarà Aululària (la comèdia de l’Olla), de Plaute, amb direcció de Vicent Buigues (18 h) i, a les 20 h, serà el torn de l’Aula de Teatre de la UA amb El anzuelo de Fenisa, de Lope de Vega, dirigida per Ricardo Arqueros. La setmana del Teatre de l’Ensenyament  acabarà el divendres 17 de juliol, de la mà del Col·legi Immaculada Jesuïtes d’Alacant, que representarà Antígona, de Sòfocles, a les 18 h (direcció de Fernando Nicolás, Marién Navarro, Carlos Aragüez i Pablo Vaíllo, directors del grup de teatre La Nave Argo); i amb l’obra Electra de l’Aula de Teatre de la UA, dirigida per Ricardo Arquero (20 h).

El dilluns 20 de juliol començarà la segona part del Festival: La Setmana del Teatre Professional, amb cinc obres de teatre clàssic, a les 20 h.

Verb Produccions, en coproducció amb el Festival de Teatre Clàssic de Mèrida, inaugura aquest apartat el dilluns 20 de juliol amb l’obra El cerco de Numancia, una versió de Florián Recio dirigida per Paco Carrillo. El dimarts 21, la Companyia Atalaya Teatre, en coproducció amb el Festival de Teatre de Mèrida, representarà l’obra Medea (la extrangera) amb direcció de Ricardo Iniesta, una adaptació de Carlos Iniesta a partir dels textos de Sèneca, Eurípides i Heiner Müller.

El dimecres 22 de juliol serà el torn d’Edipo Rey, de Sòfocles en versió de Miguel Murillo i dirigida per Denis Rafter, una producció del 60 Festival Internacional de Teatre  Clàssic de Mèrida i Teatre del Noctàmbul.

L’endemà, el dijous 23 de juliol, la Companyia TNT-Atalaya representarà Restos/Fedra, sota la direcció de Juana Casado.

El Festival de Teatre Clàssic finalitzarà el divendres 24 de juliol amb una sessió de clausura protagonitzada per Hamlet Canalla, una coproducció de l’Institut Valencià de Cultura i la Companyia Teatre Micalet. Manuel Molins n’és l’autor i Joan Peris, el director.

 

Activitats complementàries

A més del  programa de representacions amateurs i professionals, la Universitat d’Alacant ha dissenyat una sèrie d’activitats complementàries amb les quals vol incrementar la participació del públic en les activitats no presencials. S’impartirà  el taller "ARTQUEOLOGIA", un taller d’elaboració i reinterpretació de màscares dirigit per Beatriz Rico. La revista Quaderns de Cine 2020 dedicarà un especial al Festival de l’Alcúdia, coordinat per Juan Antonio Ríos Carratalá. El número 16 de la revista porta el títol  "El teatro clásico en el cine".

La UA també ha dissenyat l’exposció virtual “L’Alcúdia i la Fundació Universitària d’Investigació  Arqueològica", una mostra que presenta, a través de panells, la història i evolució del jaciment de l’Alcúdia, el recorregut cronològic, el desenvolupament de la investigació i la seua importància en el context de l’arqueologia valenciana i espanyola.

L’Aula de Teatre de la UA també ha elaborat diversos videoclips de teatre clàssic, que es difondran a través de les webs del Festival, la UA i les xarxes socials. Amb el títol “Greco Electrollatí”, aquests vídeos seran un lloc de confluència de música, actitud i èpica teatral.

 

PROGRAMACIÓ

Dossier amb sinopsi de les obres

 

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

Taller d’elaboració i reinterpretació de màscares ARTQUEOLOGIA

Dirigit per Beatriz Rico Tortosa.

Descripció: “Entrar en una màscara és sentir el que l’ha feta nàixer, és cercar en un mateix la vibració de la màscara per a poder, després, actuar-la des de l’interior." (Jaques Lecoq)

Des de l’origen mil·lenari dels ritus que van donar inici al teatre, la màscara es va anar desenvolupant a través del temps (màscares rituals, màscares expressives, màscares del personatge). En aquest taller et convidem a descobrir el llenguatge de la màscara. Aquesta et pot projectar a una investigació profunda, a connectar amb la teua pròpia energia i amb les teues emocions, cosa que ampliarà la teua capacitat expressiva. La nostra proposta pot ser un territori en blanc en el qual investigar i donar-te l’oportunitat  de desenvolupar un projecte de creació i investigació amb un llenguatge propi. Deixa’t endur!

 

Quaderns de Cine - 2020

El número 16 de la nostra revista Quaderns de cine porta el títol  "El teatro clásico en el cine". Ha sigut coordinat pel director de la publicació, el catedràtic de la UA Juan Antonio Ríos Carratalá.

 

Exposició Virtual. L’Alcúdia d’Elx i la Fundació Universitària l’Alcúdia

La Fundació Universitària d’Investigació Arqueològica l’Alcúdia es va crear en 1996 mitjançant un acord entre la Universitat d’Alacant, l’Ajuntament d’Elx i la família Ramos. Posteriorment, s’hi va incorporar la Diputació Provincial d’Alacant. La Fundació ha impulsat la modernització de les estructures del jaciment de l’Alcúdia  d’Elx, tant des del punt de vista administratiu com de les instal·lacions expositives i de la investigació. S’ha construït un Centre d’Interpretació, s’ha reformat l’antic Museu Monogràfic i s’han dut a terme nous treballs arqueològics. L’exposició intenta reflectir tots aquests aspectes. Els panells informen del que és el jaciment, de la seua llarga evolució cronològica, del desenvolupament de la investigació i de la importància que té en el context de l’arqueologia valenciana i espanyola.

 

Videoclips de teatre clàssic, a càrrec de l’Aula de Teatre de la UA

GRECO ELECTROLLATÍ

Un lloc on conflueixen la música, l’actitud i l’èpica teatral. Un viatge per l’univers clàssic, a l’altura i de la magnitud del viatge d’Enees. Avui no estem acompanyats de màscares  i cors, sinó dels ritmes i melodies dels déus contemporanis, els trapers i els reggaetoners. L’alumnat de l’aula de teatre és el responsable de les rimes i els balls. Un xicotet aperitiu del que serà la Gal·la Electrollatina 2021. Prepareu-vos per a tombar  els coliseus amb un perreo èpic. Les històries ja les sabeu, this is the remix.

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464