Saltar apartados

El científic de la UA Eduardo Galante, membre del Comitè Internacional del Corredor Biològic Mundial, creat per a la conservació de la biodiversitat

Birute Galdikas, Eudald Carbonell, José María Bermúdez de Castro, Joaquín Araujo o Odile Rodríguez de la Fuente són alguns dels membres del comitè

Creat amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient per a preservar la biodiversitat del nostre planeta i fer una crida de responsabilitat mundial

El seu paper és assessorar, difondre accions, impulsar noves idees i projectes per a contribuir a preservar la biodiversitat

 

Alacant. Dilluns, 8 de juny de 2020 Eduardo_Galante_Patine

Enguany, la biodiversitat adquireix una importància especial per dues raons: la primera per ser el tema i motiu de preocupació en el qual centra l'Organització Mundial de la Salut el Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra el 5 de juny. La segona, i més urgent, perquè sense biodiversitat estem abocats a veure com la salut del planeta se’n ressent.

L'actual pandèmia de la COVID-19 és un dels exemples de com la falta de biodiversitat és la causa que aquestes malalties i virus arriben a l'ésser humà i li provoquen malalties. «Els virus han estat sempre en la natura; els animals tenen virus, però és la mà de l'home, la seua intervenció exhaurint recursos naturals la causant que aquests virus arriben a l'home i li transmeten malalties». Eduardo Galante Patiño, científic de la Universitat d'Alacant (en la imatge), confirma aquesta postura compartida pel món científic i acadèmic. L'investigador, catedràtic de Zoologia de la UA, especialista en Entomologia i director del Museu de la Biodiversitat que treballa des de fa més de quaranta anys en el camp de la recerca sobre la biodiversitat i la seua conservació, particularment en ecosistemes mediterranis i selves d’Amèrica del Sud, ha sigut elegit per a ser membre del recentment creat Comitè Internacional del Corredor Biològic Mundial.

El Comitè Internacional del Corredor Biològic Mundial és una iniciativa d'ONG dedicades a la conservació de la biodiversitat, entre les quals es troben organitzacions com el Projecte Gran Simi, Un Bosc per al Planeta Terra o la Reserva del Bisó Europeu de San Cebrián de Muda.

Aquesta iniciativa compta amb un ampli comitè internacional al qual ha sigut convidat un ampli grup de científics i conservacionistes internacionalment reconeguts, entre els quals hi ha el doctor Eduardo Galante. El seu paper en aquest comitè és el d'assessorar, difondre accions, impulsar noves idees i projectes que donen suport a la conservació i creen oportunitats perquè tots puguem contribuir a preservar la biodiversitat en un món millor en què la ciència, l'equitat i la sostenibilitat siguen el motor de desenvolupament.

El comitè aplega desenes de grans personalitats del medi ambient, la recerca, catedràtics de diferents especialitats, líders Indígenes, biòlegs, zoòlegs, arqueòlegs, antropòlegs, geòlegs, paleontòlegs, diplomàtics i ecologistes dels cinc continents.

Els promotors del comitè internacional són Jorge Extramiana Salillas, fundador de l'ONG Un Bosc per al Planeta Terra; Pedro Pozas Terratzos, de Projecte Gran Simi; la primatòloga, antropòloga física i principal experta en el comportament dels orangutans, Birute Mary Galdikas, de la Fundació Internacional de l'Orangutan, i Jesús González Ruiz, de la Reserva de Bisó Europeu de San Cebrián de Muda (Palència).

Juntament amb els anteriors, alguns dels integrants són Eudald Carbonell i José María Bermúdez de Castro, codirectors dels jaciments arqueològics d'Atapuerca (Patrimoni de la Humanitat); Joaquín Araujo, naturalista, ecologista, autor, periodista, guionista, agricultor, professor, Premi Global 500 de l'ONU el 1991 per al Medi Ambient i assessor científic del Projecte Gran Simi Espanya; Odile Rodríguez de la Fuente, filla del famós ecologista Félix Rodríguez de la Fuente, biòloga i directora de cinema, forma part de la Junta de Síndics de Rewilding Europe (Espanya – Estats Units); Fernando Valladares, doctor en Ciències Biològiques i professor d'investigació del CSIC; Javier Cacho Gómez, escriptor, científic, físic i divulgador; Adolfo García Sastre, director del Centre d'Investigació sobre la Patogènesi de la Influença (CRIP) (Nova York, EUA) i un dels cinc centres d'excel·lència finançats pel NIAID per a la Investigació i Vigilància de la Grip, o Kobe Steele, fundadora i presidenta de l'Orangutan Foundation International Australia.

El 2020, la biodiversitat és motiu de preocupació tant urgent com existencial. Esdeveniments recents com els incendis forestals sense precedents al Brasil, Califòrnia i Austràlia, la invasió de llagostes en la Banya d'Àfrica i la pandèmia de la COVID-19 demostren la relació inextricable entre els humans i les xarxes de la vida en les quals vivim.

 

Fardatxo_caiman_Amazones
Delfin_rosat_Amazones
Bonic_esquirol_Amazones

 

Fotografies cedides per Eduardo Galante. Fauna de l'Amazones:

Llangardaix caiman de l'Amazones: Dracaena guianensis.

Dofí l'Amazones: Inia geoffrensis.

Mico esquirol comuna: Saimiri sciureus.

 

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464