Saltar apartados

El catedràtic de la Universitat d'Alacant, Armando Alberola, ingressa en l'Acadèmia Mexicana de la Història

La designació, com a corresponsal estranger per a Espanya, va ser aprovada per unanimitat 

 

 Armando_Alberola

  

Alacant. Dimecres, 20 de maig de 2020

El catedràtic d’Història Moderna de la Universitat d’Alacant, Armando Alberola, ha sigut designat com a nou membre de l’Acadèmia Mexicana de la Història en qualitat de «Corresponsal estranger» per a Espanya. La proposta, que va partir de la Dra. Virginia García Acosta (CIESAS, butaca núm. 5) i del Dr. Juan Antonio Serrano (president de El Colegio de Michoacán, butaca núm. 13), va ser aprovada per unanimitat en la sessió plenària que va tenir lloc el passat 3 de març. 

Alberola no ha ocultat la seua «sorpresa i alegria» per aquesta designació que suposa un nou reconeixement internacional a la seua trajectòria acadèmica i científica. Autor de 163 publicacions, 19 d’aquestes, llibres en què és autor únic, editor o coordinador, ha publicat diversos volums a Mèxic amb El Colegio de Michoacán, i altres institucions de tot el món com la Universitat de la Sorbona o la Casa Velázquez. La seua actual línia d’investigació, l’inici de la qual es remunta als anys noranta del segle passat, està centrada en l’impacte deixat en la societat i l’economia per les catàstrofes de causa natural (meteorològica, biològica o sanitària) esdevingudes durant l’edat moderna. En aquest sentit, i després d’haver dirigit diferents projectes d’investigació competitius des de l’any 2000, en l’actualitat és codirector del projecte internacional APURIS (Universitat de Clermont-Auvergne, Universitat Federico II de Nàpols, Universitat d’Alacant i Casa de Velázquez) i membre de l’equip assessor sènior del projecte europeu DISCOMPOSE del qual és Investigador Principal, IP, el professor Domenico Cecere de la Universitat Federico II de Nàpols.

La seua relació, estreta i formal, amb Mèxic es remunta a l’any 2012, en què va publicar el seu primer article científic en la revista Relaciones. L’any 2014 va ser convidat a participar amb una ponència en el XXXVI Col·loqui d’Antropologia i Història Regionals, que va tenir lloc al Colegio de Michoacán (Zamora, Mèxic). A partir de llavors, ha visitat reiteradament el país per a participar en col·loquis i seminaris, constituir i participar en xarxes d’investigació, planificar i desenvolupar treballs comparatius entre les terres mexicanes i les peninsulars hispanes, constituir grups estables d’investigació, publicar individualment o amb altres col·legues tant a Mèxic, com a Espanya, o en altres llocs del món. Les seues estades mexicanes s’han desenvolupat particularment al Colegio de Michoacán, el Centro de Investigación y Estudios Superiores en Antropología Social i el Instituto Nacional de Antropología e Historia. Aquesta activitat ha donat com a fruit la publicació de tres volums d’estudis coeditats per la Universitat d’Alacant i El Colegio de Michoacán.

Des de l’any 2018, és investigador principal del Projecte d’Excel·lència, finançat pel Govern d’Espanya, anomenat Clima, riesgo, catástrofe y crisis a ambos lados del Atlántico durante la Pequeña Edad del Hielo, en el qual participen investigadors i investigadores espanyols, portuguesos, francesos i mexicans.

Professor del Departament d’Història Medieval, Història Moderna i Ciències i Tècniques Historiogràfiques, Armando Alberola és un dels principals experts mundials en l'obra i figura del científic i marí Jorge Juan Santacilia, una línia d’investigació que ha desenvolupat en col·laboració amb Rosario de Die i que ha aportat notables avanços en el coneixement de l’univers personal del marí i d’aspectes generalment no tractats per la historiografia a l’ús. 

La incorporació formal a l’Acadèmia Mexicana de la Història té dues dates: la de l’elecció, que va tenir lloc el passat 3 de març, i la del discurs d’ingrés, encara sense concretar-se. Una vegada hi haja ingressat, la responsabilitat com a membre corresponsal implica l’organització d’una vegada cada dos anys, d’alguna activitat vinculada a la Acadèmia Mexicana de la Història per a la qual al professor Alberola, no li falten idees.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464