Saltar apartados

Els cursos en línia per al professorat de la Universitat d'Alacant ja han superat el miler d'assistents

L’Institut de Ciències de l’Educació ha posat en marxa dos tipus de formació a distància orientada de forma específica a formar el professorat en la docència en línia 

L’ICE ha ofert ja una trentena de webinars i en té previstos deu més aquest mateix mes. També ha creat un curs nou sobre docència a distància que ha sobrepassat totes les expectatives de sol•licitud de places 

 

Cursos_online

    

Alacant. Dimecres, 20 de maig de 2020 

Des de la declaració de l'estat d'alarma i la suspensió de la docència presencial, l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat d’Alacant ha posat en marxa dos tipus de formació a distància orientada de forma específica a formar el professorat en la docència en línia. Per una banda, ha organitzat un seguit de seminaris on line, amb continguts dissenyat expressament per a respondre a les actuals necessitats del professorat,  i, per altra, ofereix  cursos sobre docència en línia en el marc del Programa de Formació del Professorat de l'ICE amb oferta dissenyada també per a la situació actual.

 

Webinars 

Es tracta de seminaris virtuals, per videoconferència, d'una hora màxim de durada, en què un ponent tracta algun tema o presenta alguna eina concreta que pot ajudar a la gestió de la docència o a l'avaluació en línia. Els ponents són voluntaris del programa Voluntariat UA d'emergència social col·lectiva. Es tracta de professorat de la universitat que s'ha oferit, de manera totalment desinteressada, a compartir els seus coneixements i experiències perquè els seus col·legues puguen aprofitar-los en aquesta transició tan ràpida que hem viscut a la docència en línia. El programa de webinars va començar el dia 6 d'abril i continua encara vigent. L’ICE ha ofert 30 webinars fins ara, i preveu realitzar-ne fins a deu més durant el que queda del mes de maig.  

Tots els seminaris són enregistrats i els vídeos que en deriven són posats immediatament a disposició del professorat a la web de l'ICE, de manera que s'està creant una plataforma de vídeos sobre recursos i estratègies per a la docència en línia sense precedents en la Universitat d’Alacant, que complementa perfectament el material que està creant el Servei d'Informàtica.  

L’experiència ha tingut molt bona acollida per part del professorat. Els webinars acumulen un total de 600 assistents fins ara, amb temàtiques com: enregistrament de vídeos; disseny d’exàmens on line; ús de Google Meet; Socrative; clase inversa; com elaborar vídeos docents amb edpuzzle; Google Classroom: elaboració de feines y fòrums, entre moltes altres.

 

Cursos 

L’Institut de Ciències de l’Educació ofereix també cursos sobre docència en línia en el marc del Programa de Formació del Professorat de l'ICE. La situació creada ha generat la necessitat d'adaptar el programa de formació de l’ICE i incloure cursos específics sobre docència i avaluació en línia, a més de transformar a la modalitat en línia els cursos ja previstos. En aquest sentit, s’ha creat un curs nou MoodleUA: avaluació d'emergència, per respondre a la necessitat del professorat de la UA de dur a terme una avaluació a distància a través de Moodle. L’ICE va preveure una assistència de 75 places -els cursos de l'ICE en general tenen una matrícula màxima de 20 persones-, però les inscripcions van superar aquestes previsions, amb més de 300 sol·licitants, motiu pel qual es va adaptar el curs, es van crear tres grups i es van sumar set persones a l'equip docent.  

També cal tenir en compte la reedició del curs Flipped classroom: experiències, tècniques i eines amb dues noves edicions -una al mes de maig i l'altra al més de juny- a causa que la inscripció ha superat també el nombre màxim de places ofertades només a l'edició de maig, el nombre de sol·licituds ha superat el centenar.

 

Programa de Formació del Professorat 

Durant l'any 2020, el Programa de Formació del Professorat de l'ICE preveu fins a 22 activitats formatives sobre competències digitals. Això no obstant, i a la vista de la situació inèdita en què ens trobem, l’ICE té previst d'ampliar aquesta programació a fi de donar resposta a algunes necessitats noves amb què es troba el PDI de la UA. El professorat té ara la necessitat de dur a terme tota la docència en línia, i d'avaluar per primera vegada l’alumnat a distància. Són necessitats noves que estan tenint i tindran una formació específica coordinada per l'ICE que ajudarà el professorat a adaptar-se a la nova situació.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464