Saltar apartados

La UA posa en marxa una aplicació que reconeix la veu i la transcriu automàticament

Especialment dissenyada per a estudiants amb dificultats auditives, cognitives i motores, permet realitzar transcripció de veu a text en temps real durant classes o connexions virtuals

  

Aplicacion_transcripcion_voz1
Aplicacion_transcripcion_voz2
Aplicacion_transcripcion_voz3
Aplicacion_transcripcion_voz4

  

Alacant. Dijous, 21 de maig de 2020

La Covid-19 ha accelerat l'educació digital i l'adaptació al format en línia de classes i tutories virtuals, teletreball, conferències… En aquest nou escenari virtual, la Unitat d'Accessibilitat Digital de la Universitat d'Alacant (UA) ha posat en marxa l'aplicació web TAL (Transcripció Automàtica en Línia), que permet realitzar transcripció de veu a text en temps real i de manera contínua.

Aquesta eina, totalment accessible i disponible en obert per a qualsevol persona, està especialment dissenyada per a estudiants amb dificultats auditives, cognitives i motores, ja que poden obtenir anotacions transcrites automàticament durant classes o connexions virtuals. D'altra banda, és una gran aliada per al professorat perquè permet transcriure i subtitular vídeos d'una forma molt senzilla i ràpida.

TAL utilitza les últimes tecnologies web i es basa en el motor de reconeixement de veu de Google. Pot conservar la transcripció de vídeos o àudios perquè reconeix la veu i la passa a text automàticament des d'una absoluta senzillesa i accessibilitat: obri l'aplicació, transcriu i descarrega, sense registres ni barreres.

En concret, apunta el responsable d'Accessibilitat Digital de la UA José María Fernández, “aquesta aplicació web pot transcriure l'àudio que capta el micròfon de l'ordinador durant la reproducció d'un vídeo o una connexió en una videoconferència”. El text apareix instantàniament de baix a dalt i és estructurat per paràgrafs. A més, TAL permet configurar l'idioma del motor de reconeixement en castellà, català, gallec, èuscar, anglès, francès, alemany, italià, etc. i l'aspecte del contingut: manera visual amb contrast, clar, fosc, etc.

“Un altre dels avantatges d'aquesta nova eina és que la descàrrega de la transcripció s'adquireix en un fitxer de text que pot ser adjuntat en un enllaç a un vídeo per a complir així els requisits d'accessibilitat. També es pot utilitzar la transcripció, per exemple, per a utilitzar un programa de subtitulat en YouTube i sincronitzar automàticament amb l'àudio”, explica Fernández.

Fins ara, les persones interessades podien utilitzar aplicacions similars de transcripció de textos per a dispositius mòbils com ListenAll i Ability Connect, també dissenyades en la UA i que ja acumulen 10 mil descàrregues a tot el món, “però no existien moltes alternatives per a ordinadors d'escriptori”, assenyala el responsable d'Accessibilitat Digital de la Universitat d'Alacant.

 

Programes de suport no presencials

L'aplicació web Transcripció Automàtica en Línia (TAL), dissenyada pel tècnic de la Unitat d'Accessibilitat Digital José María Fernández, és una iniciativa més posada en marxa des del Secretariat d’Ocupació i Suport a Estudiants del Vicerectorat d'Estudiants i Ocupació de la Universitat d'Alacant des que es decretara l'estat d'alarma per la crisi sanitària provocada pel virus SARS-CoV-2.

En matèria d'accessibilitat digital, també s'han activat una llista de vídeos curts per a conèixer l'ús de tecnologies a la disposició de la comunitat universitària i de la societat en general que afavorisquen l'educació a totes les persones i evitar així les barreres digitals.

A més, amb l'objectiu de continuar oferint els serveis del Centre de Suport a l'Estudiant (CSU), el Vicerectorat ha mantingut actius els seus programes i l’atenció de consultes en línia, i a més ha adaptat les ajudes d’emergència a aquesta situació excepcional fins que es torne a la presencialitat a les aules. En aquest sentit, s'han substituït els abonaments de menjador per ajuda econòmica per a alimentació, i s'ha previst cobrir l'accés a Internet, el préstec de portàtils i altres recursos que permeten continuar l'alumnat amb els estudis sense cap dificultat.

Des del Centre d'Ocupació de la UA, un altre dels serveis implantats des del Vicerectorat d'Estudiants i Ocupació per a fomentar l'ocupabilitat dels més joves, s’han continuat oferint accions d'orientació, mentorització i formació. Entre d’altres, s'han dut a terme jornades sobre dades massives, turisme actiu i ecoturisme, història, comunicació, motivació i gestió personal, i sobre la posada en marxa de projectes i l’adequació a temps de confinament. D'altra banda, per a donar suport a les assignatures de pràctiques externes que s'han vist interrompudes, des d'aquest Centre s'han organitzat activitats formatives per a complementar l'assignatura de pràctiques externes.

 

Notícies relacionades:

La UA es converteix en la primera universitat que implementa la tecnologia Navilens per a facilitar la mobilitat de persones amb discapacitat

La Universitat d'Alacant desenvolupa una nova app capaç de reconèixer la veu i transcriure-la a text

La UA dissenya una aplicació gratuïta adaptada a les necessitats de persones sordes, amb baixa visió o dislèxia

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464