Saltar apartados

La Universitat d'Alacant desenvolupa un complet Pla d'adequació dels espais i les instal·lacions per a la reincorporació presencial

Ha dissenyat una Guia Tècnica, pionera en una institució pública, que es completarà amb la senyalització vertical i horitzontal del campus i amb una base de dades que permetrà adaptar la capacitat dels edificis a les normes sanitàries del moment 

 

Plan_AdecuacionUA

 

Alacant. Dijous, 21 de maig de 2020

La Universitat d’Alacant ha desenvolupat un complet Pla d’adequació dels espais a partir de la creació d’una Guia tècnica i una base de dades amb les característiques de tots els edificis, que permetrà redistribuir els espais segons exigisca l’evolució de la pandèmia.

Feta pel Servei de Prevenció, aquesta guia pionera en una institució pública, anomenada Guia tècnica d’adequació dels espais i les instal·lacions per a la reincorporació presencial de persones treballadores de la Universitat d’Alacant, preveu detalladament l’adopció d’una sèrie de mesures de seguretat tant generals per a espais comuns, com per a zones d’ús més restringit, com ara la instal·lació de mampares i la reubicació de mobiliari i llocs de treball amb la finalitat de garantir que es complisquen les distàncies de seguretat previstes per la legislació vigent. A més, té amb un annex dedicat a la Senyalètica en què estan treballant tant el Secretariat de Campus com el Servei d’Infraestructures de la UA per a adaptar la Guia a les característiques reals de cada edifici. Per a aconseguir-ho s’està fent un gran esforç ja que cal adequar-la a cadascun dels 54 edificis del campus, com també a les Seus Universitàries.   Plan_AdecuacionUA1

S’hi preveu la col·locació de senyals verticals i horitzontal per a determinar zones d’espera, el sentit de la circulació que serà únic en determinats espais, la capacitat o les distàncies d’espera, entre moltes altres . De moment ja s’han acabat els plans pilot de dos dels edificis més singulars del campus, l’aulari 2 i el de Rectorat i Serveis Generals.

Des del Vicerectorat d’Infraestructures i Campus asseguren que més enllà de la importància mentre dure la pandèmia, «aquesta senyalització suposarà un pas més en el concepte d’Universitat Saludable en el qual la UA ha sigut sempre una de les institucions pioneres». Per als responsables sanitaris de la UA «la senyalètica adoptada, pot resultar molt útil per a assumir i mantenir alguns hàbits saludables essencials en períodes com el de la grip estacional».  

Per a completar l’eficàcia d’aquestes mesures, des del Secretariat de Campus, que dirigeix l’arquitecta Elia Gutiérrez, s’ha fet una base de dades que arreplega detalladament les característiques tècniques i les instal·lacions de què estan dotades cadascun dels espais i edificis de la Universitat d’Alacant. «L’objectiu inicial d’aquesta base de dades ha sigut determinar la capacitat de totes les instal·lacions universitàries», és a dir, «poder determinar i adaptar el volum d’ocupació màxim de cadascuna d’aquestes d’acord amb les exigències de les normatives o els criteris sanitaris, d’una manera ràpida i efectiva», assegura Gutiérrez. En la descripció dels espais es preveuen aspectes com la ventilació, l’aire condicionat, la grandària, la quantitat d’accessos, la ubicació possible del mobiliari, etc.  

La determinació de les noves capacitat s’ha fet en tres fases: els espais de treball del personal d’Administració i Serveis, els laboratoris per a investigació i les estances docents. Gràcies a aquesta eina, la Universitat estarà en disposició, a principis de curs, de determinar la capacitat real que té de docència presencial segons els criteris sanitaris establits en aquell moment.

A més, aquesta base de dades ha sigut el punt de partida per a col·locació de mampares protectores i altres mesures de seguretat, i també per a l’establiment dels punts de repartiment, control i custòdia d’EPI i el cubicatge inicial dels laboratoris abans de l’inici de la presencialitat.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464