Saltar apartados

La Universitat d'Alacant participa en el projecte Horitzó 2020 de la Unió Europea RESERVOIR per a millorar la gestió dels aqüífers

La UA col·labora amb l'IGME en el projecte participat per universitats i centres d'investigació d'Itàlia, Turquia i Jordània

Es tracta d’un projecte multidisciplinari amb l'objectiu de proporcionar nous productes i serveis per a un model de gestió d'aigües subterrànies sostenible

 

LorcaAlacant. Dimarts, 19 de maig de 2020

La vall del Guadalentín, a Múrcia, registra la taxa més elevada de subsidència o enfonsament del terreny per extracció d'aigua de tot Europa, amb més de 10 centímetres d'enfonsament a l'any. Des de l'any 2011 la Universitat d'Alacant i l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME) col·laboren estudiant la zona.

Investigadors dels departaments d’Enginyeria Civil i de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal de l’Escola Politècnica Superior de la UA participen al costat de l'IGME en el projecte d'investigació i innovació RESERVOIR (Sustainable groundwater RESources managEment by integrating eaRth observation deriVed monitoring and flOw modelIng Results), concedit per la Unió Europea dins d'Horitzó 2020, Programa Marc d'Investigació i Innovació.

RESERVOIR té com a principal objectiu proporcionar nous productes i serveis per a un model de gestió d'aigües subterrànies sostenible. Per a tal fi es desenvoluparà i validarà en quatre zones pilot de països de l'arc mediterrani amb escassetat d'aigua, sequeres, pressió turística o agricultura, que són Itàlia, Espanya, Turquia i Jordània.

El projecte té un enfocament multidisciplinari, basat en la integració de dades remotes d'Interferometria  SAR, hidrogeològics, geològics i socioeconòmics amb models numèrics geomecànics i de flux subterrani. Els resultats derivats del projecte permetran definir estratègies de gestió dels aqüífers per a optimitzar-ne l’explotació de manera sostenible.

A Espanya la zona pilot a estudiar és la vall del Guadalentín, l'aqüífer detrític del qual es troba sobreexplotat des dels anys 80, fins al punt que s’hi ha registrat la taxa més elevada de subsidència o enfonsament vertical del terreny per extracció d'aigua de tot Europa. En concret, la seua taxa és superior a 10 cm d'enfonsament a l'any. També s'hi estudiaran l'aqüífer costaner de Comacchio (Itàlia), la vall del riu Gediz (Turquia) i l'aiguamoll d'Azraq (Jordània).

En el projecte, en el qual col·laboren de manera conjunta la UA i l'IGME, participen, a més, les universitats de Pavia (Itàlia), coordinadora del projecte; de Pàdua (Itàlia); de Jordània (Jordània); i Dokuz Eylul (Turquia); la Royal Society for the Conservation of Nature- Azraq Wetland Reserve (Jordània); i el Consorzio di Bonifica di secondo grado per il Canale Emiliano Romagnolo (Itàlia).

El projecte, inclòs en el programa PRIMA, compta amb un pressupost total d'1.2 milions d'euros, va començar l'1 de març i té una durada de 4 anys.

Roberto Tomás, catedràtic de la UA de l'àrea d'Enginyeria del Terreny, indica que es pretén establir una estreta col·laboració amb les entitats gestores, que, en el cas de l'aqüífer d'estudi, és la Confederació Hidrogràfica del Segura.

Fotografia: Campanya topogràfica per a la mesura de la subsidència del terreny a la vall de Guadalentín. Al fons, el castell de Llorca. Autor: Institut Geológic i Miner d'Espanya.

 

Subsidència del terreny

La subsidència del terreny per extracció d'aigua és un dels riscos geològics que afecten grans extensions del sud de la província d'Alacant i Múrcia (Baix Segura i Segura Mitjà). Consisteix en l'enfonsament del terreny quan es produeixen descensos de nivell d'aigua en l'aqüífers per explotació d'aquest. Aquests descensos poden arribar a tenir grans magnituds, com a la vall del Guadalentín (Múrcia), on es registra la major taxa d'enfonsament de tot Europa (> 10 cm/any).

Els riscos geològics afecten sovint les infraestructures. Aquesta situació genera enormes costos socials i econòmics en les societats modernes. Per això, el seu estudi, modelització i prevenció tenen un paper molt important en els efectes que puguen tenir sobre la nostra vida quotidiana. 

 

Reservoir_UA

 

Figura adjunta: Imatge d'amplitud de la zona d'estudi obtinguda amb el satèl·lit Sentinel-1 de l'Agència Espacial Europea (AQUEIXA)

 

Reproducir

 

Àudio: Declaracions de Roberto Tomás, catedràtic de la UA de l'àrea d'Enginyeria del Terreny de la UA

 

 

  

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464