Saltar apartados

Una aplicació de baix cost econòmic detectarà aglomeracions per a evitar contagis per COVID-19, projecte de la Universitat d'Alacant finançat per la GV

Preserva l’anonimat, no geolocalitza i protegeix el ciutadà

L’administració podrà conèixer el nombre de telèfons mòbils a distàncies de quilòmetres en entorns oberts

La GV ha anunciat que está treballant en la implementació d’aquesta aplicació en els transports públics valencians

 

Esquema_Proyecto
Prototipo_proyecto
Jose_Angel_BG

 

Imatges:

1. Esquema de funcionament del sistema a desenvolupar

2. Prototip inicial del dispositiu receptor

3. L'investigador responsable, el doctor José Ángel Berná

 

Alacant. Dimars, 26 de maig de 2020

Detectar la presència d’aglomeracions de persones en el temps de postconfinament serà fonamental per a establir mecanismes de prevenció de possibles nous episodis de propagació de la COVID-19. Per a fer front al repte del control del moviment de persones, l’ús quotidià dels telèfons mòbils intel·ligents suposa una eina tecnològica molt útil, sempre tenint en compte la necessitat obligada de complir amb la privacitat de les dades que estableix el Reglament general de protecció de dades de la Unió Europea.

El projecte «Sistema de detecció d’aglomeracions de persones basada en una app per a telèfons intel·ligents Android» presentat pel doctor la José Ángel Berná Galiano professor del Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal a la Escola Politècnica Superior de la Universitat d’Alacant és un dels seleccionats per la Conselleria d’Innovació i Universitats de la Generalitat Valenciana que rep finançament per a solucions cientficoinnovadores directament relacionades amb la lluita contra la COVID-19. Es tracta d’una app que permet comptabilització de telèfons mòbils intel·ligents que hi ha en una àrea, el principal valor de la qual afegit radica en el cost econòmic reduït que té.

La localització dels telèfons mòbils és possible gràcies a un dispositiu que detecta els senyals wifi emesos amb una app per a dispositius Android. El projecte desenvoluparà un procediment per a identificar cada telèfon mòbil amb un codi únic, aleatori, xifrat i –per tant– anònim, de manera que no és possible conèixer la identitat del telèfon mòbil que emet el senyal. Així, el dispositiu detector podrà conèixer el nombre de telèfons mòbils amb l'App activa a distàncies de centenars de metres, i fins i tot quilòmetres en entorns oberts.

El projecte es complementa amb la construcció d’una petita xarxa de dispositius detectors escalable amb facilitat; emplaçant en llocs estratègics de les ciutats aquests dispositius detectors es podrà obtenir informació en temps real del nombre de telèfons mòbils en una àrea, de manera que es poden detectar aglomeracions de persones.

L’investigador revela que la limitació principal en l’adopció d’app d’aquesta mena per la ciutadania passa per dos punts clau: l’anonimat dels usuaris i el valor afegit que suposa per a aquests usuaris. La situació de confinament viscuda origina en les persones una gran impaciència per eixir i, d’altra banda, una necessitat d’evitar aglomeracions i contagis. L’app que cal desenvolupar no accedeix a informació de cap mena del dispositiu ni a la geolocalització ni a la identificació del mòbil, i té el valor afegit de protegir-nos de les aglomeracions.

Un ús important de l’app per part dels ciutadans proporciona la informació que necessita l’administració per a avisar-los de zones amb aglomeracions. L’aplicació més immediata de l’app, d’una gran utilitat, pot ser en la campanya turística i l’obertura de platges a l’estiu.

«Els municipis podrien conèixer i informar els ciutadans dels llocs més concorreguts, i així poden protegir les persones davant de possibles contagis i evitar rebrots de la malaltia», valora el científic de la UA. A més, el principal valor afegit del sistema proposat està en el reduït cost econòmic que té. Solucions alternatives basades en telefonia mòbil són menys precises, més costoses i depenen d’un tercer que és l’operador de telefonia mòbil. L’administració pot invertir en una xarxa de sensors molt més econòmica pel fet d’usar un espectre de radiofreqüència lliure com és la tecnologia wifi. De fet, el projecte ha necessitat un reduït finançament de 9.550,00 €.

 

Pla de treball

El projecte es troba en un estat avançat, atès que està basat en una tecnologia ja provada, de manera que a mitjan mes de juny de 2020 es disposarà d’una xarxa de dispositius detectors i l’app associada per a poder fer un projecte pilot operatiu. Al mateix temps, es buscarà la col·laboració d’ajuntaments per a adaptar aquesta solució a les possibles problemàtiques, com és la detecció primerenca d’aglomeracions i la seua gestió per a habilitar zones de passeig, esport i platges o delimitar aquestes zones.

La tecnologia en la qual es fonamenta aquest projecte té altres camps d'aplicació. En l'actualitat s'està col·laborant amb el Ministeri de l'Interior per a l’ús d’aquesta en la cerca de persones extraviades en zones sense cobertura de telefonia mòbil, per això és una eina molt útil per als equips de rescat en muntanya (GREIM) de la Guàrdia Civil.

La concessió del finançament s’ha publicat en el DOGV de 19 de maig, Decret 63/2020, d’aprovació de les bases reguladores i de concessió directa d’ajudes urgents. Els trenta-quatre projectes es caracteritzen per ser solucions científiques innovadores que encara no estan disponibles en el mercat i que es poden implementar en un temps reduït, ja que es troben en un estat de maduresa tecnològica (TRL) igual o superior a 6.

 

Ús en transports públics valencians

La consellera d'Innovació, Carolina Pascual, i el conseller de Política Territorial, Arcadi España anunciaven ahir que la Generalitat Valenciana treballa en la implementació d'aquesta aplicació per a telèfons mòbils desenvolupada per l'equip de José Ángel Berná.

Arcadi España destacava, en aquest sentit que «la Conselleria de Mobilitat estudiarà els projectes de manera conjunta amb Innovació i amb Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, ja que es tracta de solucions tecnològiques molt interessants que permeten garantir la seguretat del nostre transport públic, que milloren la desinfecció i la neteja i controlen la capacitat tant en estacions com en l'interior dels vagons».

Per part seua, Carolina Pascual ha destacat «el paper que pot fer la innovació per a millorar la seguretat en els espais de convivència». La consellera ha ressaltat que els projectes que el sistema valencià d'investigació i la innovació «ha proporcionat solucions versàtils i millorades a les nostres necessitats i ha posat damunt de la taula la importància de la ciència».

Reproducir
Declaracions de José Ángel Berná sobre projecte detecció aglomeracions

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464