Saltar apartados

La Generalitat Valenciana premia un treball sobre la gestió d'infraestructures de la UA per la seua perspectiva de gènere

Es tracta d'un article divulgatiu escrit pels professors d'Arquitectura Elia Gutiérrez-Mozo, José Parra Martínez i Ana Gilsanz-Díaz

 

 

València. Dimarts, 3 de març de 2020

L’article titulat «Gestión de infraestructuras con perspectiva de género. Caso: El Campus de la Universidad de Alicante» ha aconseguit aquest matí una Menció d’Honor en els Premis d’Urbanisme, Mobilitat, Paisatge, Habitatge i Arquitectura amb Perspectiva de Gènere que convoca la Generalitat Valenciana a través de la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, de qui depèn la Unitat d’Igualtat de la Generalitat Valenciana. Escrit pels arquitectes de la Universitat d’Alacant, María-Elia Gutiérrez-Mozo, José Parra Martínez i Ana Gilsanz Díaz, el premi s’emmarca en la categoria de Mitjans de comunicació per la seua qualitat divulgadora. El jurat ha destacat «la qualitat i la integritat de la intervenció que divulga, com també la potència instrumental que la perspectiva de gènere suposa quan hi ha el compromís de mirar a través d’aquesta per a revelar totes les desigualtats, moltes d’aquestes assumides com a normals o, el que és pitjor, irreparables, encara que subsistisquen i empobrisquen la convivència».

L’article premiat, escrit en un to divulgatiu, va ser publicat per la revista Ciudad y Territorio, Estudios Territoriales, del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana en el seu monogràfic Género y Urbanismo. Els tres autors són, a més, professors de Composició Arquitectònica de la Universitat d’Alacant a l’Escola Politècnica Superior i coautors de la guia per a la introducció de la perspectiva de gènere en la docència de l’Arquitectura, denominada Guies per a una docència universitària amb perspectiva de gènere Arquitectura, editada per Xarxa Vives d’Universitats l’any 2019.

L’acte de lliurament dels premis, que enguany fan la quarta edició, ha tingut lloc aquest matí a la sala d’actes de la Ciutat Administrativa 9 d’Octubre i ha comptat amb la presència dels consellers Rubén Martínez Dalmau i Arcadi España qui ha remarcat que «l’urbanisme també ha de reinventar-se perquè propiciar l’urbanisme de gènere és incrementar el sentiment de pertinença de cada ciutadana i cada ciutadà al seu entorn urbà, és fer de les nostres ciutats espais democràtics».

Els premis s’emmarquen en la voluntat del Govern Valencià de transversalitzar les polítiques per a la igualtat efectiva de dones i homes. «Una planificació urbana i de la mobilitat que considere les necessitats i els problemes de les dones, contribuiran a fer les nostres ciutats més habitables per a totes les persones», ha destacat l’Espanya.

 

Els autors

María Elia Gutiérrez Mozo és llicenciada per la Universitat de Navarra, 1992, doctora en Arquitectura per la Universitat Politècnica de Madrid, 1999 i, actualment, professora titular d’Universitat d’Alacant. Les seues línies d’investigació són l’arquitectura i la ciutat pròximes i contemporànies i l’urbanisme inclusiu i participatiu. És membre de l’Institut Universitari d’Investigació d’Estudis de Gènere on dirigeix el Grup d’Investigació en Arquitectura «Experiències de l’Entorn». Forma part de la comissió acadèmica del Programa de Doctorat «Enginyeria de Materials, Estructures i Terreny: Construcció Sostenible». Ha sigut coordinadora de la Biennal Iberoamericana d’Arquitectura i Urbanisme entre 2006 i 2012, i també de projectes de Cooperació Universitària al Desenvolupament a Lima entre 2015 i 2017. Actualment és la directora del Secretariat de Desenvolupament de Campus del Vicerectorat de Campus i Tecnologia.

Ana Gilsanz Díaz es va llicenciar per la Universitat Politècnica de Madrid l’any 2004 i va fer el màster en Arquitectura i Urbanisme Sostenibles (amb premi extraordinari) i el doctorat a la Universitat d’Alacant. Des del 2014 és professora associada i membre del grup d’investigació «Metròpoli, Arquitectura i Patrimoni» de la UA. En l’àmbit de la seua activitat professional ha compaginat el treball en un estudi d’arquitectura amb la gestió i la coordinació d’activitats culturals vinculades amb l’arquitectura i ael disseny (entre aquestes: CartonLAB, GAC Architectural Branding i Departament de Cultura del Col·legi Territorial d’Arquitectes).

José Parra Martínez es va llicenciar a la Universitat Politècnica de València, (2000) on també es va doctorar en Arquitectura (2012). Actualment compagina la docència amb la coordinació acadèmica del programa Erasmus per a Arquitectura. Les seues línies d’investigació tracten la història i la historiografia de l’arquitectura moderna i postmoderna des de l’estudi de la seua relació amb el lloc i els mitjans que les produeixen a través de relats polítics i els seus biaixos de caràcter regional, identitari o de gènere. Ha codirigit, juntament amb Fernando de Retes, el projecte d’investigació Entropy City. Escenarios del deterioro dentro del Taller para la Innovación Social y Desarrollo de Productos y Servicios Arquitectónicos Sostenibles (Observatori del Disseny i l’Arquitectura de la Comunitat Autònoma de la Regió de Múrcia, 2008-2010). Ha sigut membre del Comitè de Registres DOCOMOMO Ibèric (2007-2011

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464