Saltar apartados

Ignacio Jiménez Raneda analitza l'impacte econòmic del Covid-19

El catedràtic de Fonaments d’Anàlisi Econòmica de la UA i ex rector (en una entrevista del 13 de març passat) preveu un impacte econòmic molt alt, però amb una eixida més ràpida que la generada en la crisi de l’any 2008

 

Jimenez_RanedaAlacant, 20 de març de 2020

L’exrector de la UA i catedràtic de Fonaments d’Anàlisi Econòmica, Ignacio Jiménez Raneda, com a expert, ha fet una anàlisi de l’impacte econòmic que implicarà la pandèmia del Covid-19. «L’impacte econòmic serà molt alt, però, hi assegura, la recuperació es farà en un temps més curt que la llarguíssima etapa que vam patir amb la crisi de l’any 2008».

Jiménez Raneda basa aquesta afirmació en el fet que «la salut del sistema financer és bastant raonable –el cas italià és més complicat– però, en aquest moment, l’espanyol no té els greus problemes d’endeutament que tenia el 2008». A més, Raneda creu que ara no hi ha problema de liquiditat i, si n’hi haguera, el Banc Central Europeu el resoldria després d’haver après dels «disbarats que va cometre en el passat», abans de l’arribada de Mario Draghi.

Encara que les mesures actuals obeeixen a l’atenció dels col•lectius més vulnerables, sens dubte s’hi incorporaran altres d’addicionals, davant de la velocitat dels fets i d’acord amb l’evolució de la situació. En aquest sentit, Jiménez Raneda, creu que les mesures són raonables ja que «el primer és atendre les persones».

La província d’Alacant es veurà molt afectada ja que el pes del turisme és enorme, només superat per Balears i les Illes Canàries. La diferència entre aquesta crisi i la de l’any 2008 és que ara, a diferència del que va passar el 2008, afecta tant el turisme domèstic com l’exterior i «aquest any cal donar-lo per perdut». El catedràtic no aventura terminis, ja que dependrà de l’evolució de la pandèmia, però quan la situació sanitària es normalitze, l’activitat tendirà a tornar a la normalitat amb uns mesos de retard.

Respecte de la situació econòmica global, Jiménez Raneda creu que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha pres tard la decisió de prohibir les vendes en curt en la borsa, un fet que considera lamentable. I afirma que en temps d’inestabilitat les borses no són un bon indicador ja que tenen una alta volatilitat i sobrereaccionen en situacions d’inestabilitat. «Seria impensable que no hagueren caigut les cotitzacions però, avui dia, la magnitud de la caiguda no té cap fonament».

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464