Saltar apartados

L'associació Artefactos treballa al costat de la Universitat d'Alacant per a crear una mascareta imprimible i reutilitzable

  

Artefactos_UA
Artefactos_UA2
Artefactos_UA3

 

Alacant. Dimecres, 18 de març de 2020

L’associació de disseny i fabricació social Artefactos, juntament amb el Grup de Disseny en Enginyeria i Desenvolupament Tecnològic (DIDET) de la Universitat d’Alacant, treballa des de divendres passat en la cerca d’una resposta "ràpida, segura i accessible" a la falta de material de protecció en hospitals i centres sanitaris per a combatre el Covid-19, en coordinació amb metges de l’Hospital General d’Alacant i facultatius del 12 d’Octubre de Madrid.

Segons ha explicat en un comunicat Javier Esclapés, doctor en Enginyeria per la Universitat d’Alacant i coordinador d’Artefactos, el seu objectiu "prioritari" és aconseguir filtres FFP2 o FFP3 "i desenvolupar un prototip de mascareta o l’adaptació de models ja existents en el mercat, com la màscara de busseig de Decathlon, i compartir el disseny amb altres hospitals o grups de treball que puguen imprimir-les des de qualsevol lloc i facilitar-ne així el subministrament nacional o internacional".

A més, ha subratllat que "en els pròxims dies" ja es podria comptar ja amb un prototip "híbrid" per a testar. Amb tot, els principals problemes que es troben, a més de la falta de materials en estoc, és "la impossibilitat de reutilitzar els filtres existents".

I és que els protocols sanitaris obliguen a rebutjar aquests filtres després del seu ús "quan aquest material podria tenir una vida útil major ". "Donada l’escassetat, els sanitaris plantegen la revisió d’aquests protocols, sempre que hi haja evidències que els filtres estan exempts de virus", han indicat en el comunicat.

Per això, des de l’associació es fa una crida a la indústria tèxtil i la de components d’aquesta mena de filtres, amb les quals caldria poder contactar per a trobar "més ràpidament" la solució que permeta pal•liar la falta d’aquestes proteccions.

A més de mascaretes reutilitzables impreses en 3D, s’estan ajustant prototips per a fabricar també lents i pantalles protectores, vàlvules de respiradors i altres elements amb la finalitat d’atendre les necessitats sanitàries davant l’augment de casos clínics.

A la resposta de l’equip de l’associació Artefactos -integrat per enginyers i dissenyadors industrials, electrònics, terapeutes ocupacionals, educadors socials, entre altres-, s’han anat sumant al llarg de tot el cap de setmana membres de diferents entitats i professionals sanitaris, l’experiència dels quals és "vital" per a poder trobar la solució necessària.

"Tots ells han posat a la disposició del Ministeri de Sanitat el seu laboratori de fabricació compost per sis impressores 3D pròpies, deu impressores 3D de l’Associació MakerALC i les impressores dels instituts tecnològics; i el nombre no deixa de créixer, ja que cada minut es van sumant nous col•laboradors a aquesta iniciativa", han indicat.

 

Més informació

 

Notícies relacionades:

La Universitat d’Alacant posa en marxa el seu projecte més compromès

[artefactes] LAB, el projecte multidisciplinari de la UA per a crear noves solucions en productes tecnològics de suport a persones amb diversitat funcional

 

 

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464