Saltar apartados

El projecte de la UA Artefactos alerta sobre les escasses garanties sanitàries d'alguns respiradors impresos en 3D

L’organització social formada per experts de la Universitat d’Alacant alerta que podrien incomplir els requisits mínims de protecció per a ser utilitzats en entorns sanitaris

L’associació arreplega en la seua web recomanacions per a persones que intenten ajudar amb la fabricació de proteccions

  

ArtefactosUAaAlacant. Dimecres, 25 de març de 2020

Garantir la protecció de la salut i la vida de les persones i especialment, en respiradors i equips de protecció individual (EPI) per a ús del personal sanitari, ha sigut una de les premisses irrenunciables des que la comunitat Artefactos es va llançar a dissenyar i fabricar adaptacions amb les quals plantar cara a la COVID-19.

D’ací, que gran part dels esforços d’aquest equip científic –integrat per metges i investigadors en biomedicina, enginyeria i disseny industrial de la Universitat d’Alacant, entre altres institucions– s’hagen dirigit a estudiar i cercar els materials i les tecnologies adequades per a ajudar d’una manera segura en aquesta emergència. I el resultat és que no val qualsevol impressió 3D, perquè el que es posa en risc són vides humanes.

Javier Esclapés, doctor en Enginyeria per la Universitat d’Alacant i coordinador d’Artefactos, assenyala que «veiem amb admiració la gran quantitat d’iniciatives de persones que estan fabricant per tot el món respiradors i equips de protecció i és la nostra responsabilitat destacar els riscos d’aquest tipus de fabricacions. Com a resultat de les nostres investigacions, proves i experiència, ja que entenem que aquesta és l’única forma que tenim d’ajudar que els recursos humans i materials (filament, teles i teixits) siguen aprofitats de la millor manera i suposen una protecció real davant la COVID-19».

Investigacions consultades revelen que la grandària del virus SARS-CoV-2 és molt més xicotet d’1 micra i pot traspassar fins i tot la protecció de les màscares fabricades de manera casolana amb impressores 3D. Per aquest motiu, els sanitaris necessiten una protecció més gran que les màscares quirúrgiques i per això, hem d’alertar de l’escassa protecció que ofereixen les màscares fetes amb una simple tela o altres materials no homologats.

Per tant, a l’hora de fabricar peces sanitàries en impressió 3D, assenyalen des d’Artefactos que «és important conèixer la porositat dels plàstics emprats, que és alta i varia depenent de les configuracions i les màquines que s’usen. A més, les peces impreses solen tenir superfícies irregulars, fractures i porus a través dels quals es poden filtrar virus i bacteris, per aquest motiu són pocs els materials homologats per Sanitat per a ús mèdic. Igualment, és fonamental emprar filaments flexibles per a garantir que les peces s’ajusten bé a la cara, encara que això no sempre és possible».

Entre les seues recomanacions, els experts d’aquest projecte que sorgeix a la UA alerten que per a fabricar respiradors o màscares amb garanties d’ús sanitari no es pot usar qualsevol impressora 3D, i que és imprescindible la supervisió d’enginyers per a aquesta feina. Tant l’OMS com el Ministeri de Sanitat recomanen usar filtres FFP2 o FFP3 per a situacions d’aïllament o d’exposició a aerosols infecciosos. Aquests filtres estan compostos per un «teixit no teixit» de polipropilè, degudament provat, en acompliment de la normativa europea. No obstant això, davant els problemes d’escassesa d’aquests filtres, l’alternativa més ràpida, avui dia, són els filtres HEPA, que poden remoure fins al 99.97% de les partícules més grans de 0,3 micres i que ja estan disponibles en diversos hospitals espanyols.

 

Proves de seguretat per a la màscara de busseig

En la web d’Artefactos estan publicats, en obert, els models de dos dels seus dissenys per a respondre al virus (i després de finalitzar-ne els assajos, s’hi publicaran més models en funció dels filtres disponibles). Un d’aquests, Skuba, proposa l’adaptació a la màscara de busseig de Decathlon, perquè puguen ser impresos des de qualsevol lloc del món, amb impressores 3D d’altes prestacions, ja que s’ha de prevaldre la seguretat sanitària del producte. A més, es faran més adaptacions per a altres màscares subaquàtiques d’altres marques.

En aquests moments s’està provant l’eficàcia clínica de l’adaptació perquè, una vegada superades les proves de seguretat requerides, puguen començar a fabricar-se per indústries de plàstic injectat, que s’han oferit a col·laborar en aquest projecte. Paral·lelament s’està creant un llistat del personal sanitari que podria necessitar aquesta protecció, i que posteriorment, podria ser distribuït per voluntaris de la Universitat d’Alacant en els diferents punts on siguen sol·licitades.

 

Cadena de solidaritat institucional

També és important subratllar la cadena de solidaritat institucional generada per aquesta emergència sanitària i que està fent possible que es puga donar resposta àgil a una situació tan delicada, més en les condicions de confinament en què cal treballar. En aquests moments, AIJU està fabricant 3.000 adaptadors dissenyats per Artefactos en materials segurs, amb la finalitat d’adaptar les prop de 3.000 màscares de busseig donades per l’Ajuntament d’Ibi, que començaran a distribuir-se pels hospitals de la província.

Els filtres HEPA resolen parcialment el problema d’escassesa de filtres de seguretat sanitària, en tant que ATEVAL i empreses tèxtils treballen en el desenvolupament de nous materials, que puguen ser homologats per AITEX.

Artefactes ha dedicat un espai en el seu web per a informar de tots aquests avanços i posar els coneixements que té sobre seguretat en la fabricació d’aquests dispositius perquè particulars i grups de makers que estan desenvolupant EPI pel seu compte puguen fer-ho amb garanties de seguretat sanitària.

Més informació

 

Notícia relacionada:

L’associació Artefactos treballa al costat de la Universitat d’Alacant per a crear una mascareta imprimible i reutilitzable

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464