Saltar apartados

La UA patenta un exoguant robòtic per a millorar la vida de persones amb problemes de mobilitat a la mà

El dispositiu, imprès en 3D i inspirat en la intel·ligència artificial, és portàtil, econòmic i adaptable a l’usuari de forma personalitzada

 

ExoguanteAlacant. Dimecres, 7 d'octubre de 2020

El Grup de Disseny en Enginyeria i Desenvolupament Tecnològic (DIDET), des del laboratori ArtefactosLAB de la Universitat d’Alacant, ha tornat a fer un pas endavant en matèria d’innovació social amb el disseny d’un nou exoesquelet robòtic de mà. Batejat com [Flick], aquest exoguant millora la vida de persones amb capacitat de moviment reduïda o nul·la per trastorns neurològics i/o fisiològics.

Es tracta d’un exoesquelet imprès en 3D portàtil, econòmic i adaptable a l’usuari de forma personalitzada, que té com a objectiu «ajudar aquelles persones que presenten un to muscular baix o nul a causa de trastorns neurològics, patologies cròniques o qualsevol tipus d’accident que haja deixat la mà sense mobilitat”, explica l’investigador i enginyer de la UA Javier Esclapés.

El dispositiu, ja patentat i inspirat en la intel·ligència artificial, està fabricat amb un material flexible, transpirable i resistent a líquids, i dissenyat sota paràmetres de sostenibilitat econòmica, mediambiental i social. [Flick], que es troba en fase de prototip, pot ser fabricat en qualsevol part del món adaptat a les necessitats de l’usuari o del professional rehabilitador, qui podrà autofabricar i personalitzar el seu dispositiu propi en poc de temps i amb un mínim cost. Aspecte que, a més, suposa un estalvi en logística i distribució. En aquest sentit, Artefactes cerca empreses o institucions interessades a donar suport al desenvolupament de l’exoesquelet o en el disseny i fabricació d’altres dispositius nous amb finalitats socials.

 

Innovacions

Tant el disseny com el procés de fabricació de l’exoesquelet patentat per la Universitat d’Alacant han sigut optimitzats perquè puga ser produït mitjançant una impressora 3D que, juntament amb l’ús de models tridimensionals, el converteixen en un procés de producció alternatiu al convencional.

L’aplicació d’aquest dins de les tecnologies assistives obri una infinitat de possibilitats per a millorar la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional a causa del baix cost de materials, rapidesa en la fabricació i llibertat de disseny que permet acostar-se a les necessitats personals. «Això significa que des d’un model genèric de l’exoguant es puga escalar a una mesura concreta, partint de les mesures de la mà de l’usuari i sense necessitat de fer-ne un nou disseny», detalla l’investigador de la UA.

Segons Javier Esclapés «la impressió 3D és una tècnica que pot aplicar-se per a satisfer qualsevol necessitat demandada per la societat i és especialment útil per a aquelles persones amb diversitat funcional amb unes problemàtiques molt personals en camps com el mèdic, educatiu, laboral o de la mobilitat».

 

Solució alternativa Exoguante2

Actualment, apunta Esclapés, hi ha diferents sistemes per a ajudar aquelles persones que no poden fer-ho a moure els dits. D’una banda, es troben els exoesquelets per a mà convencionals compostos per materials rígids i amb un mecanisme complex per a ser accionats. «Aquestes característiques fan que per la seua grandària siga molt pesant i gran i, per tant, poc funcional per a l’usuari. A més, el mecanisme i la grandària que té provoca que la brutícia romanga en els components i fa que l’usuari no puga utilitzar l’exoesquelet fins que es faça la neteja de cada component», hi afig.

D’altra banda, hi ha els guants per a rehabilitació que detecten senyals musculars, però només permeten el moviment de tres dits: polze, índex i mig. «Un altre sistema és l’exoesquelet pneumàtic que presenta un problema comú a les opcions anteriors com és el cost elevat que té, i es converteix en un producte poc accessible i amb una tecnologia i muntatge complexos per a l’usuari», assegura Javier Esclapés.

 

ArtefactosLAB

ArtefactosLAB és un projecte d’investigació multidisciplinària que cerca generar solucions alternatives i accessibles en codi obert per a l’autonomia i la qualitat de vida de persones amb diversitat funcional, mitjançant la confluència del disseny col·laboratiu, la tecnologia i la innovació. Es tracta d’una iniciativa social impulsada pel Grup d’Investigació Disseny en Enginyeria i Desenvolupament Tecnològic (DIDET), el Departament d’Expressió Gràfica, Composició i Projectes, i l’Escola Politècnica Superior de la Universitat d’Alacant.

 

Més informació

 

Últimes notícies relacionades:

La Universitat d'Alacant cedeix a Artefactos l'explotació i la venda del dispositiu Triptrap per a la subjecció de motxilles

Artefactos aconsegueix imprimir més de mil peces en 3D per a combatre la COVID-19 a Alacant

L'associació Artefactos treballa al costat de la Universitat d'Alacant per a crear una mascareta imprimible i reutilitzable

 

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464