Saltar apartados

L'investigador distingit de la UA Fernando T. Maestre, Premi Jaume I 2020 en la categoria de Protecció del Medi Ambient

 

FERNANDO_MAESTRE_premio1

L'investigador Fernando Tomás Maestre Gil en el seu despatx de la Universitat d'Alacant

 

Alacant. Dimarts, 20 d’octubre de 2020

El Premi Rei Jaume I 2020, en la categoria de Protecció del Medi Ambient, ha sigut per a l’investigador distingit de la Universitat d’Alacant Fernando Tomás Maestre Gil per haver contribuït a la formació del Paradigma del Desenvolupament de Zones Àrides. «Una nova manera per a estudiar la desertificació que està influint no només en la investigació, sinó també en la gestió i en els esforços de la política mundial per a confrontar aquest fenomen», segons el jurat dels Premis Rei Jaume I 2020.

En paraules del premiat, «he rebut aquest guardó amb una immensa alegria ja que és tot un reconeixement a la línia d’investigació del meu grup del Laboratori d’Ecologia de Zones Àrides i Canvi Global de la UA». «A nivell personal, és un estímul molt important per a continuar treballant en aquesta línia, i contribuir al desenvolupament de la investigació a Espanya. Confie que tot el coneixement generat siga útil, no sols per a comprendre com funcionen els ecosistemes àrids, sinó per a establir polítiques de gestió que mitiguen els efectes negatius del canvi climàtic i d’altres agents de canvi global en què estem immersos en l’actualitat», afig Fernando T. Maestre.

La investigació del professor Maestre tracta el problema creixent de la desertificació davant del canvi climàtic global, un problema que necessita solucions urgents en la protecció del medi ambient. El seu treball pioner ha contribuït a la formació del paradigma del desenvolupament de zones àrides. Aquest paradigma ha sigut utilitzat en informes oficials de les Nacions Unides per a guiar la presa de decisions encaminades a aconseguir la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en zones àrides de tot el planeta.

 

Fernando T. Maestre   FERNANDO_MAESTRE_premio2

Fernando T. Maestre, catedràtic d’Ecologia, es va incorporar a la Universitat d’Alacant l’any 2019 com a investigador distingit dins del programa GenT de la Generalitat Valenciana de retorn de talent. En l’actualitat, dirigeix el Laboratori d’Ecologia de Zones Àrides i Canvi Global, on investiga el funcionament dels ecosistemes de zones àrides i la resposta d’aquests al canvi mediambiental, i és membre de l’Institut Multidisciplinari per a l'Estudi del Medi - Ramón Margalef (IMEM).

Maestre és premi extraordinari de llicenciatura (1999) i doctorat (2005) per la Universitat d’Alacant, i ha rebut també el premi al rendiment acadèmic de la Generalitat Valenciana (1999). Després del seu pas per la Universitat de Duke (EUA, 2003-2005) s’incorpora a la Universitat Rey Juan Carlos, on és catedràtic d’Ecologia (en excedència en l’actualitat). Al maig del 2019, s’incorpora com a investigador distingit a la Universitat d’Alacant.

Durant la seua carrera investigadora, ha fet estades d’investigació en universitats i centres d’investigació dels Estats Units, Regne Unit, Alemanya, Austràlia i la Xina. És investigador principal de 16 projectes d’investigació que sumen més de 5,2 M €, i és l’únic ecòleg que treballa a Espanya que ha aconseguit tant una Starting (2009) com una Consolidator Grant (2014) del Consell Europeu d’Investigació.

A més, ha publicat més de 230 articles en revistes científiques internacionals, que n’inclouen nou en Science, Nature i PNAS, com també sis llibres i nombrosos articles de divulgació científica. De fet, es troba dins de l’1% d’autors més citats del món des del 2018. D’altra banda, Maestre ha presentat més de 100 ponències en congressos científics i ha impartit conferències convidades en una quinzena de països, i també ha dirigit deu tesis doctorals.

Els seus mèrits investigadors li han fet mereixedor de premis com l’« Acadèmia de Ciències - Fundació Pascual en Ciències de la Vida», modalitat d’investigadors joves (Reial Acadèmia de Ciències Físiques, Exactes i Naturals, 2013), el «Humboldt Research Award» (Alexander Von Humboldt Stiftung, 2014), el «Miguel Catalán» per a investigadors menors de 40 anys (Comunitat de Madrid, 2014), i el «Distinguished scientists» (Chinese Academy of Sciences, 2019).

 

Notícies relacionades:

L'investigador de la UA Fernando T. Maestre, únic espanyol nomenat Fellow 2020 de la Societat Ecològica d'Amèrica

Una investigació de la UA adverteix que el canvi climàtic provocarà canvis dràstics en els ecosistemes àrids

L'investigador de la Universitat d'Alacant Fernando Maestre, entre els científics més influents del món en Ecologia i Medi Ambient

 

FERNANDO_MAESTRE_premio3

Fernando T. Maestre en el Laboratori d’Ecologia de Zones Àrides i Canvi Global de la UA al costat de part del seu equip investigador

 

 

Reproducir

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464