Saltar apartados

La UA lidera dos projectes europeus per a analitzar els límits legals i ètics sobre l'ús de tecnologies en la cura de persones grans

Es desenvoluparan serveis basats en vídeo i àudio que tinguen una acceptació més gran per part dels usuaris finals en entorns hospitalaris, domiciliaris i comunitaris

 

Majors

 Persones majors. Autor: Quinn Dombrowski (Flickr) 

 

Alacant. Dimarts, 20 d'octubre de 2020 Francisco_Florez

L’investigador del Departament de Tecnologia Informàtica i Computació de la Universitat d’Alacant, Francisco Flórez (en la imatge), lidera els projectes europeus visuAAL i GoodBrother per a analitzar els límits ètics i legals en l’ús de tecnologies per a la cura de persones grans, així com per a desenvolupar serveis basats en vídeo i àudio que tinguen una acceptació més elevada per part dels usuaris.

Europa s’enfronta a reptes sanitaris i socials extremadament rellevants a causa, principalment, del canvi demogràfic que es produeix amb poblacions envellides i l’impacte econòmic de fer front a la necessitat d’una prestació més àmplia de serveis sanitaris i de cures.

En aquest sentit, apunta l’investigador de la UA, «les tecnologies per a un envelliment actiu i saludable tenen un gran potencial per a contribuir a solucionar aquestes demandes socials i d’atenció mèdica mentre es beneficien de les oportunitats. Els avanços en visió per computador i processament d’àudio permeten dissenyar espais intel·ligents que puguen observar i escoltar l’entorn i els seus ocupants, i que puguen oferir serveis avançats com prevenció i detecció de caigudes, rehabilitació, ajuda a persones amb demència, suport a la vida quotidiana de persones grans i els seus cuidadors, etc.».

No obstant això, el monitoratge continu amb càmeres i micròfons es pot veure com massa intrusiu o que infringeix els drets a la privacitat, a causa de la preocupació que vídeos o àudios sense processar puguen ser observats per espectadors no autoritzats o emmagatzemats per a un ús inapropiat. «Això fa que l’acceptació per part dels usuaris siga baixa perquè creen una sensació de vigilància contínua, similar a la del "Gran Germà", en la novel·la 1984 de George Orwell», afegeix Flórez.

En aquest marc, els projectes liderats per la Universitat d’Alacant –visuAAL i GoodBrother– pretenen analitzar les qüestions ètiques, legals, de privacitat i socials relacionades amb l’ús de càmeres i micròfons per a oferir serveis en entorns hospitalaris, domiciliaris i comunitaris, d’una manera que protegisca i tranquil·litze els usuaris. Així mateix, es desenvoluparan serveis basats en vídeo i àudio que tinguen més acceptació per part dels usuaris finals. Segons Francisco Flórez, «les innovacions científiques i tecnològiques resultat d’aquests projectes busquen tenir un impacte significatiu en la salut i el benestar de les persones grans, les seues famílies i organitzacions de cures, per a permetre que la gent gran tinga una vida independent i un envelliment actiu i saludable».

 

visuAAL

visuAAL –Privacy-Aware and Acceptable Vídeo-Based Technologies and Services for Active and Assisted Living (‘tecnologies i serveis basats en vídeo, adequats i conscients amb la privacitat, per a una vida activa i saludable’)– té com a objectiu final proporcionar una formació transdisciplinària a quinze investigadors perquè realitzen un doctorat en les universitats d’Alacant, RWTH Aachen (Alemanya), Stockholm (Suècia), Trinity College de Dublín (Irlanda) i la TU Wien (Àustria). Les entitats participants pertanyen a diferents àrees de coneixement com enginyeria, dret, ciències de la salut i ciències socials. Catorze institucions més d’Àustria, Alemanya, Irlanda, Itàlia, Portugal, Espanya, Suècia, i Regne Unit col·laboraran en la formació i investigació d’aquests quinze doctorands.

Amb una duració de quatre anys (2020-2024) i un pressupost de 3.973.703,40 euros, aquest projecte forma part del programa H2020 a través d’una acció Marie Sklodowska-Curie (MSCA) Innovative Training Network (ITN).GoodBrother

GoodBrother –International Network on Privacy-Aware Àudio-and Vídeo-Based Applications for Active and Assisted Living (‘xarxa internacional d’aplicacions basades en àudio i vídeo per a la vida activa i assistida’) té com a objectiu principal promoure col·laboracions entre experts de diferents disciplines i països per a compensar la sensació de contínua vigilància d’un sistema basat en micròfons i càmeres per a la cura de persones grans.

Amb una duració també de quatre anys, fins al 2024, aquest projecte coordinat per la UA compta amb un centenar d’investigadors de 37 països europeus, el Canadà, els Estats Units, el Brasil i el Japó, i altres actors implicats com a usuaris finals, proveïdors de cures, ONG, responsables polítics, serveis públics, per a estimular col·laboracions que donen resultat a noves investigacions i innovacions.

GoodBrother està finançat amb aproximadament 600.000 euros a través del programa Cooperació Europea en Ciència i Tecnologia, COST (European Cooperation in Science and Technology), una de les més àmplies xarxes europees intergovernamentals de coordinació de la investigació científica i tècnica europea.

És la primera vegada que la Universitat d’Alacant coordina una acció Marie Sklodowska-Curie Innovative Training Network (ITN) i presideix una acció COST (European Cooperation in Science and Technology).

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464