Saltar apartados

L'Alcúdia de la Universitat d'Alacant estrena nova pàgina web que aglutina tots els continguts

 

Reproducir

  

Vídeo promocional de la Fundació L'Alcudia

 

Alacant. 17 de setembre de 2020

L'Alcudia estrena pàgina web, més dinàmica, amb molt més contingut i una millor estructura per a facilitar l'accés a tota  la informació sobre aquest jaciment arqueològic i la fundació. La nova pàgina web de la Fundació Universitària L'Alcúdia d'Investigació  Arqueològica de la Universitat d'Alacant ja està disponible, i ofereix un marc de continguts  actualitzats i accessibles des del qual poder conèixer els conceptes bàsics sobre el jaciment arqueològic de l'Alcúdia  d'Elx, el Centre d'Interpretació i el Museu. Amb l'objectiu d'atendre tant el públic general com l'especialitzat, la pàgina compta també amb diferents àmbits orientats a la investigació, a la difusió i a la docència des dels quals es pot completar la informació, els serveis disponibles o sol·licitar-los directament al personal tècnic, i es posa així al servei de la comunitat universitària, de la científica o de les persones interessades, sempre amb el propòsit de donar a conèixer els més de 6.000 anys d'història d'aquest conjunt arqueològic fonamental per a comprendre el nostre passat.

És aquesta una pàgina molt més dinàmica i atractiva que l'anterior, creada a través del gestor de continguts Vualà, eina de publicació web desenvolupada pel Servei d'Informàtica de la UA que permet gestionar i publicar de manera còmoda i senzilla els continguts dels llocs web de la Universitat. La nova pàgina web substitueix la pàgina creada el 2008, ja que havia quedat obsoleta; no obstant això, es manté l'apartat  d'Aula Virtual, finançat pel patró, ja mort, Fernando Martínez Ramos.

Tres espais destaquen entre els que s'han desenvolupat en aquesta nova web. En primer lloc, el dedicat a la investigació, en què es presenten els últims avanços aconseguits en els diferents projectes d'investigació desenvolupats en els últims  quatre anys en el jaciment arqueològic; a més, inclou una pestanya sobre el conjunt de les publicacions que s'han realitzat sobre l'Alcúdia. En segon lloc, i en compliment de la transparència, s'ha implementat un apartat sobre la Fundació Universitària d'Investigació L'Alcúdia en què s'ofereix  tota la informació sobre els òrgans, el personal, etc., com també les memòries de les activitats anuals. Finalment, en tercer lloc, un apartat anomenat L'Alcúdia en acció en el qual, a més de  publicar els butlletins culturals, es dóna a conèixer tota la informació sobre les diferents activitats culturals de caràcter  divulgatiu que s'ofereixen a la població com és el cine fòrum, diferents exposicions o la informació sobre el Festival de Teatre  Clàssic.

Estretament vinculada l’activitat a la investigació i la difusió de resultats, en són les excavacions arqueològiques que s'efectuen sobre el jaciment una part fonamental. Tot es du a terme a l'empara  de l'Institut  Universitari d'Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) de la UA, que ha desenvolupat en els últims quatre anys, a través de programa propi de projectes  de R+D+I de la UA, tres projectes d'investigació  amb les respectives campanyes d'excavació arqueològiques que possibiliten incrementar el coneixement científic i la formació d'un gran nombre d'estudiants de diferents  universitats. Al capdavant de l'INAPH, l’actual director i director científic de l'Alcúdia, Javier Jover, destaca com “en la nova pàgina web de l'Alcúdia  s'ha fet un esforç enorme per a oferir no solament una informació actualitzada, sinó completa i enormement àmplia sobre tot el que és l'Alcúdia, amb una potenciació de  l'Àrea  d’Investigació”.

 

Origen

La Fundació Universitària L'Alcúdia  d'Investigació  Arqueològica de la Comunitat Valenciana es va crear el 1996 després de la compra, per la UA, del jaciment arqueològic de l'Alcúdia  (Elx) a la família Ramos a canvi  de la donació de la col·lecció arqueològica.

L'Alcúdia és un jaciment conegut des d'antic. Els primers testimoniatges escrits que al·ludeixen a les seues ruïnes daten del segle XV, però no serà fins al segle XIX quan s'inicien els primers treballs d'excavació arqueològica amb un caràcter més científic, intensificats durant bona part del segle XX i, sobretot, a partir de la creació de la Fundació. La constitució el 1996 afavorida per la UA i amb l'auspici de l'Ajuntament  d'Elx, la Diputació Provincial d'Alacant i la Generalitat Valenciana van marcar l'inici d'una nova etapa en la qual es pretén atorgar a Ilici la importància científica que li correspon, donar a conèixer-ne els monuments i potenciar-ne la riquesa cultural.

Es tracta  d'una institució de caràcter científic i interès cultural, sense ànim de lucre, que es regeix  per la voluntat dels fundadors i fundadores, pels estatuts i normes que, en interpretació i desenvolupament d'aquests, establisca el Patronat i, en tot cas, per les disposicions legals vigents.

 

El jaciment de l'Alcúdia

El jaciment de l'Alcúdia, antiga ciutat de Ilici, es troba situat en la rodalia de la ciutat d'Elx i pròxim al riu Vinalopó, sobre una xicoteta elevació d'unes 11 hectàrees que en part constitueix un tell artificial. Es troba envoltat per terres fèrtils i ben comunicat per camins i vies des de l’antiguitat.

Encara que hi ha materials arqueològics de la fase neolítica, la seqüència estratigràfica abasta, segons les dades arqueològiques actuals, des de l’edat del bronze fins a principi de la islamització, encara que no sempre de forma continuada. Durant l'època  ibèrica, Ilici degué ser un enclavament d'especial rellevància. D'aquest moment, hem de destacar un magnífic conjunt escultòric, amb peces mestres com la Dama d'Elx o el tors del guerrer.

Reproducir
Declaracions d'Alejandro Ramos, director de l'Alcudia

 

La_Alcudia1_Museu
La_Alcudia2_Excavacion
La_Alcudia3_Visita_cols
La_Alcudia4_Dama_Elx
La_Alcudia5_Festival_TeatroClasico
La_Alcudia6_Laboratori_Arqueologia

 

 

 

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464