Saltar apartados

La UA ret homenatge a Mario Benedetti en el Centenari del seu naixement

L’acte d’homenatge s’ha celebrat aquest matí al campus amb intervencions institucionals, la lectura del poema ‘Zàping de segles’ i la col·locació d’una placa commemorativa de l’efemèride.

El programa commemoratiu, organitzat pel CeMaB, inclou dues exposicions, un seminari i la publicació d’actes del Congrés Internacional Mario Benedetti, cancel·lat per la pandèmia, amb la qual s’oferirà una nova mirada sobre l’obra de l’escriptor des de l’àmbit de la investigació filològica

 

Centenari_Benedetti1
Centenari_Benedetti2
Centenari_Benedetti3
Centenari_Benedetti4
Centenari_Benedetti5
Centenari_Benedetti6
Centenari_Benedetti7
Centenari_Benedetti8
Centenari_Benedetti9
Centenari_Benedetti10

 

Alacant. Dilluns, 14 de setembre de 2020

Avui, 14 de setembre, es compleixen 100 anys del naixement de l’escriptor , poeta, narrador, dramaturg i assagista Mario Benedetti, a Paso de los Toros (Uruguai). Amb aquest motiu, la Universitat d’Alacant, a través del seu Centre d’Estudis  Literaris Iberoamericans Mario Benedetti, li ha retut homenatge amb un acte institucional al campus universitari de Sant Vicent del Raspeig. La UA és una institució amb la qual va mantenir un estret vincle des de 1990  fins a la seua defunció, en 2009.

L’acte, presidit pel rector de la UA, Manuel Palomar, ha comptat també amb la intervenció de la directora del CeMaB, Eva Valero, acompanyats pels vicerectors de Cultura, Esport i Llengües, Carles Cortés, i Investigació i Transferència del Coneixement, Rafael Muñoz; els dos anteriors directors del CeMaB, José Carlos Rovira i Carmen Alemany; Sebastián Miras, uruguaià membre del CeMaB, i l’alumna de Literatura Hispanoamericana Adriana Bermejo, els qui han fet una lectura pública del poema “Zàping de segles”. Finalitzada la lectura, s’ha descobert la placa commemorativa de l’efemèride, en la mateixa  palmera que Benedetti mateix va plantar en maig de 1997, abans de la cerimònia de la seua investidura com a Doctor Honoris causa per la UA i en la qual va recitar el poema “Zàping de segles", que, segons va dir, havia reservat inèdit "per a respondre  mínimament a tanta generositat" (e text va aparèixer publicat un any més tard  en el llibre La vida, ese paréntesis).

El rector ha volgut deixar patent en la seua intervenció l’agraïment de la UA a Benedetti en el dia en què es compleixen cent anys del seu naixement. Palomar ha destacat que “l’entrada de Benedetti en el món acadèmic i els llaços d’amistat  que va teixir ací amb José Carlos Rovira, Carmen Alemany i el grup de literatura hispanoamericana que s’estava  gestant, van ser sens dubte, i com és ben conegut, molt importants per a Benedetti, tant en la seua projecció acadèmica com en l’esfera més personal, perquè ací es va sentir profundament acollit en aquells anys noranta que van culminar, després del doctorat honoris causa en la UA en 1997, amb la concessió del Premi de Poesia Iberoamericana Reina Sofia dos anys després, en 1999. Aquest fet avui es repeteix feliçment amb el poeta xilè Raúl Zurita”.

“A través del centre que porta el seu nom i que alberga la seua biblioteca personal de Madrid, els vint-i-un anys transcorreguts des de 1999 (quan es va crear el CeMaB) han convertit la UA en tot un referent a Espanya per als estudis i la divulgació de la literatura i la cultura llatinoamericana”, ha finalitzat Palomar.

La directora del CeMab, Eva Valero, ha desgranat durant la seua intervenció les claus de la celebració del centenari que, a començament d’any comptava amb un ampli programa homenatge, minvat ara per la pandèmia, i que ha comportat la cancel·lació de l’acte central: el Congrés Internacional Mario Benedetti, que havia de celebrar-se el pròxim mes d’octubre. “No obstant això, i malgrat tot, avui per fortuna som ací per a, en aquest acte senzill, rendir el record tan merescut a Benedetti des de la UA”, ha declarat Valero, i ha afegit que “els altres esdeveniments queden, si no cancel·lats, ajornats, però algunes activitats han pogut dur-se a terme, com ara l’exposició “Benedetti i la UA (1990-2003). Defensa de l’alegria”, que va estar exposada en 2014 i que des d’avui  pot visitar-se de nou a la sala Aifos (respectant els límits d’aforament) amb novetats: una versió en línia de l’exposició, que inclou una locució que recita els poemes que hi ha als panells, amb la veu de Benedetti”. Està disponible ja en: https://poly.google.com/u/0/view/5gzmytvyjam

A més d’aquesta exposició, Eva Valero ha anunciat, com a novetat una segona exposició adaptada al nou context: “Benvolgut Mario… Dedicatòries a la biblioteca madrilenya de Mario Benedetti”, que serà inaugurada pròximament. Tal com detalla Valero, “es tracta  d’una exposició virtual en la qual el públic podrà llegir una selecció d’unes  mil  dedicatòries tant d’escriptors  com Juan Gelman, José Emilio Pacheco, Rosa Montero, José Luis Sant Pere, Rafael Alberti, Maruja Torres, Manuel Vicent, Juan Cruz, Luis García Montero, Álvaro Mutis, Caballero Bonald, Benjamín Prado, Enrique Cerdán Tato, i un llarg etc., com de personatges públics entre els quals hi ha Paco Rabal, Gila, Gregorio Peces Barbes, Jorge Valdano, etc.”

A més, en els pròxims dies 5 i 6 d’octubre el CeMaB celebrarà el II Seminari de la Literatura Hispanoamericana a l’Aula: Maestro Benedetti (en línia), una trobada en què s’aprofitarà  el potencial de Benedetti per a acostar  la poesia als més joves, amb propostes didàctiques per a treballar la literatura hispanoamericana en aules de primària  i secundària, i per a reflexionar entorn de la presència d’autors hispanoamericans en el cànon escolar actual.

A tot això cal  afegir, tal com ha explicat Eva Valero, “el que sens dubte és el nostre millor tribut des de l’àmbit acadèmic: la publicació en els pròxims mesos de les actes del congrés no celebrat, que ens oferiran una nova mirada sobre l’obra del nostre escriptor des de l’àmbit de la investigació filològica.”

 

El vincle Benedetti-UA

La directora del CeMaB ha realitzat en la seua intervenció un “recompte” del que l’escriptor  va aportar a la nostra institució: des de les conferències impartides al llarg dels anys que van de 1990 a 2003, quan es va produir la seua última visita abans del seu retorn definitiu a Montevideo; els recitals poètics, no sols a la universitat, sinó també a llocs emblemàtics de la ciutat d’Alacant; la seua participació en col·loquis organitzats per aquesta universitat de la mà de José Carlos Rovira, com el Col·loqui Internacional "Literatura i espai urbà" en 1993, en el qual va donar la conferència inaugural; el seu memorable seminari “Un creador ens introdueix en el seu món” en 1994; el recital no menys inoblidable titulat “A dues veus” amb Daniel Viglietti en l’abarrotat Paranimf de la UA, en 1996 i de nou en 1997 sota el títol “Defensa de l'alegria”, i el moment més important, el seu nomenament com a Doctor Honoris causa per la UA, després d’un Congrés Internacional en aquells dies, que va ser especialment significatiu per a la seua entrada en el món acadèmic.

I, des de 1997, el compromís amb la UA es va intensificar. Va dirigir, al costat de  José Carlos Rovira i Carmen Alemany, el “Curs de literatura cubana” en l’estiu  de 1998, que va comptar amb representants de la literatura de l’illa  tan destacats com el poeta Roberto Fernández Retamar, director de Casa de les Amèriques, i Nancy Morejón. Seguint la cronologia, en 1999 va estar en el Club Información per a la presentació del volum d’actes Inventario cómplice, editat per Publicacions de la UA. A partir d’aquests moments, va cedir el seu nom per a la creació del Centre d’Estudis Iberoamericans, anunciat pel rector Pedreño en aquell acte. L’any 2000 va participar en la clausura de la Universitat Permanent i va fer una cessió de textos, materials diversos i de la seua pròpia veu per a l’audició de poemes per a la creació de la primera “biblioteca d’autor” de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes. En 2002 va participar en la inauguració del curs acadèmic a la Seu Universitat d’Alacant, en la qual el rector de la UA, Salvador Ordóñez, va lliurar a Benedetti la medalla de la universitat en agraïment a l’afecte que havia mostrat cap a la institució. Va ser en aquells dies quan va tenir lloc  el seu últim recital “a dues veus” amb Viglietti al cinema L’esperança de Sant Vicent, tal vegada un dels més emocionants, segurament perquè es pressentia que era l’últim. Finalment, el seu comiat: un recital de poesia en el Col·legi Major com a acte inaugural de la Universitat d’Estiu Rafael Altamira en 2003, quan va participar en la roda de premsa en la qual es va presentar oficialment el Centre Benedetti sota la direcció de Carmen Alemany. Però, el regal major encara havia d’arribar, ja no amb la seua presència física, sinó amb la cessió d’una part del seu llegat: la seua biblioteca personal de Madrid, que respon als anys de l’exili i al desexili posterior, i que ocupa més de 30 anys de la seua vida.

Tot aquest recorregut pot visualitzar-se en l’exposició que es troba a la Sala Aifos. Comissariada per Claudia Comes i assessorada pels catedràtics de Literatura Hispanoamericana Carmen Alemany i José Carlos Rovira en 2014, va ser l’ocasió per a reunir i organitzar tot el material hemerogràfic, fotogràfic i audiovisual que recorre totes les visites que el poeta uruguaià va realitzar a la nostra universitat i a la nostra ciutat, i que visibilitzen l’intens vincle que li va unir amb el campus alacantí.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464