Saltar apartados

Palomar reivindica la presencialitat com a màxima expressió de formació universitària en l'Acte d'Obertura del Curs Acadèmic de les universitats valencianes

El rector anuncia modificacions en l’aplicació de docència dual pactades amb el Consell d’Estudiants

Palomar ha presidit el que espera que siga el seu últim acte d’obertura del curs en la Universitat d’Alacant acompanyat del president de la Generalitat, Ximo Puig

 

Acto_AperturaCurso1
Acto_AperturaCurso2
Acto_AperturaCurso3
Acto_AperturaCurso4
Acto_AperturaCurso5
Acto_AperturaCurso6
Acto_AperturaCurso7
Acto_AperturaCurso8
Acto_AperturaCurso9
Acto_AperturaCurso10
Acto_AperturaCurso11
Acto_AperturaCurso12
Acto_AperturaCurso13
Acto_AperturaCurso14
Acto_AperturaCurso15

 

Alacant. Dijous, 24 de setembre de 2020

El Paranimf de la Universitat d’Alacant ha acollit aquest dijous l’acte oficial d’obertura del curs acadèmic en les universitats valencianes que han presidit el rector, Manuel Palomar, i el president de la Generalitat, Ximo Puig, i que ha comptat amb la presència dels rectors de la resta d’universitats de la Comunitat Valenciana i de la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual.

L’acte s’ha celebrat d’acord amb les mesures de seguretat i higiene que dicten les autoritats amb una aforament limitat a 200 persones (de les 900 que el componen habitualment) i amb la sala de graus Ramón Martín Mateo habilitada per a seguir l’acte en streaming. A més, i a causa de les restriccions imposades per la COVID-19, l’obertura de curs no ha inclòs el tradicional lliurament de distincions als membres de la comunitat que celebren els 25 anys de servei, les jubilacions i les defuncions, i la comitiva ha quedat reduïda a rectors i autoritats.

En la seua intervenció, la tercera en què l’actual rector s’acomiada del càrrec, Palomar ha tornat a reivindicar la «presencialitat», ja que «assegura que la docència adquirisca el seu sentit més ple» i l’ha contraposada a la docència digital no presencial «que no té present adequadament el principi de la igualtat d’oportunitats, que és la base de tot sistema democràtic».

Palomar, però, ha reconegut que «la presencialitat a la qual podem aspirar és insuficient, la situació és complexa i es pot complicar». En la seua al·locució en l’acte d’obertura del curs acadèmic, el rector de la Universitat d’Alacant ha recordat que «les universitats públiques no hem recuperat encara els nivells de finançament previs a la crisi i continuem reivindicant un models de finançament suficient i previsible».

Malgrat tot, el rector ha reivindicat la digitalització com «un tren que no podem perdre» i ha assegurat que «la intel·ligència digital ha de consolidar una nova cultura, un nou model econòmic, laboral i social, que ens permeta conèixer amb més precisió la realitat i millorar així la presa de decisions d’individus, empreses i administracions».

També s’ha referit als problemes que afecten estudiants i professorat: «Sóc conscient de la incertesa que generen els nou mètodes d’ensenyament i avaluació, manca o insuficiència de mitjans tecnològics o de connexió adequada a Internet, i també del sobreesforç que per al professorat impliquen els nous mètodes de docència , el redisseny d’objectius, així com l’aprenentatge i el desplegament de les tecnologies que els fan possibles». Palomar ha demanat disculpes «si s’han sentit atropellats per la urgència en les adaptacions» i ha afirmat que «se’ns jutjarà pels resultats i vull assegurar que per a les universitats els estudiants són la seua raó de ser, que la seua seguretat i la seua salut, però també la seua formació, són prioritàries».

Abans de concloure, el màxim responsable de la institució acadèmica alacantina ha regraciat el president Ximo Puig per la seua presència en l’acte d’obertura del curs acadèmic a qui ha agraït la gestió en la crisi sanitària en la qual «has afavorit consensos bàsics i en què la voluntat d’acords amplis, més enllà de les fronteres ideològiques, ha permès afrontar en millors condicions que en altres territoris de l’estat els impactes de la pandèmia amb el concurs dels agents socials i malgrat el nostre infrafinançament crònic».

El rector, Manuel Palomar, s’ha acomiadat assegurant que «la gratitud és la memòria del cor. Si així és, el meu cor guardarà la memòria dels qui m’heu acompanyat i dels qui han habitat aquest campus i aquestes aules i les han vivificades durant els meus mandats al capdavant de la universitat; des que feliçment vaig aterrar a la Universitat d’Alacant».Memòria i lliçó inaugural

Abans de la intervenció del rector, la secretària general de la Universitat d’Alacant, Esther Algarra, ha sigut l’encarregada de presentar la memòria del curs acadèmic 2019-2020, i el catedràtic d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors de l’Escola Politècnica Superior, Juan Manuel García Chamizo, ha sigut l’encarregat d’impartir la lliçó inaugural amb el títol «Diseño formal de arquitecturas computacionales. El proyecto OzonoTecnia».

García Chamizo ha conjugat conceptes d’utilitat en benefici de la societat: fonaments teòrics per a desenvolupar un entorn d’ajuda a l’enginyeria per a la presa de decisions de disseny i ho ha exemplificat per al cas d’estudi destinat a combatre la COVID-19.

 

VÍDEO DE L'ACTE OFICIAL D'OBERTURA COMPLET

 

 

acte oficial d’obertura del curs acadèmic

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464