Saltar apartados

La Universitat d'Alacant commemora el Dia Internacional del Poble Gitano

El Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social ha programat tot un seguit d’activitats a partir de la pròxima setmana per a celebrar el 8 d’abril

 

Semana_pueblo_gitano_2021

 

 

Cartel_Val_pueblo_gitanoAlacant. Divendres, 23 d’abril de 2021

La Universitat d’Alacant ha programat diferents activitats entre els mesos d’abril i maig amb motiu del 8 d’abril, Dia Internacional del Poble Gitano que commemora el primer Congrés Internacional del Poble Gitano que va tenir lloc a Londres l’any 1971. En aquesta reunió, a més, es va decidir quina seria la bandera del col·lectiu: la bandera amb la roda de carro. Es va confirmar el romaní com a llengua oficial i l’himne internacional «Gelem Gelem».

El Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social en col·laboració amb la Càtedra de Cultura Gitana, la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i amb la participació de les associacions i entitats gitanes Associació Arakerando de Dones Gitanes, Associació de Juristes Gitanos, Federació Autonòmica d’Associacions Gitanes de la Comunitat Valenciana (FAGA) i Fundació Secretariado Gitano ha programat un seguit d’activitats que començaran el pròxim dilluns 26 d’abril i tindran el punt àlgid el dia 28 amb l’acte institucional en què s’hissarà la bandera del Poble Gitano al costat del símbol de la Universitat d’Alacant, l’escultura de la mà «Dibuixant l’espai».

La vicerectora, Eva Espinar, ha assenyalat que «aquesta és una fita important que ens ocupa a totes i a tots, i des de la Universitat d’Alacant volem contribuir a la inclusió a través del coneixement mutu, la formació i la investigació». 

 

Activitats

Dilluns 26 començarà la programació per a commemorar el Dia Internacional del Poble Gitano amb unes jornades de sensibilització que es prolongaran fins al dia 30 i que es faran per part d’alumnat gitano de la UA en coordinació amb professorat de diferents graus (Sociologia, Treball Social, Història, Educació Primària i Infantil). En aquestes, s’hi farà un recorregut des de la història viscuda fins a la quotidianitat del moment actual en què viuen les persones gitanes en la nostra societat.

El mateix dia s’inauguraran dues exposicions, «Mira’m: ara em veus?» a la Biblioteca General, una mostra que naix del procés col·laboratiu, fet durant dos anys, entre membres del Poble Gitano d’Alacant i alumnat i professorat de la Universitat d’Alacant i «Cartelleria de tot un camí fet de la mà: Poble Gitano-UA», que incideix en l’estreta col·laboració entre la UA i el món associatiu gitano des del 2004, al rebedor de l’aulari II. Les dues exposicions es podran visitar fins al dia 10 de maig.

El dia 30, organitzada per la Càtedra de Cultura Gitana de la Universitat d’Alacant, es farà una trobada en línia amb investigadores i investigadors gitanos «Conversatori: Investigació des de la mirada gitana» on es posaran en comú les línies que s’estan desenvolupant des del pensament i la mirada gitana en la investigació en diferents espais acadèmics. Aquesta activitat vol aportar visibilitat a persones que poden constituir-se en referents per a als estudiants i les estudiants i contribuir a trencar estereotips sobre el Poble Gitano, tant en la societat com en la Universitat.

També en format en línia es pot visitar l’exposició bibliogràfica «Història i Cultura del Poble Gitano». Una mostra estructurada en dues guies, «Història i Cultura del Poble Gitano. Llibres» i «Història i Cultura del Poble Gitano. Recursos audiovisuals» amb l’objectiu d’oferir visibilitat als recursos bibliogràfics amb què compta la BUA relacionats amb el Poble Gitano i la seua cultura. 

Entre els recursos que ofereix la mostra, destaquen les gravacions sonores del fons de Radio Paris, integrades en el portal Devuélveme la voz, que acosten la situació del poble gitano a França des d’una altra perspectiva, encara que sempre en relació amb Espanya. Es conserven un total de quinze gravacions sobre diferents aspectes que ocupen la religió –amb l’avanç de la «Església Evangèlica»–, la cultura, la cosmovisió, els problemes del dia a dia, l’expressió artísticomusical, etc.

Finalment, les activitats es completen amb el Concurs de fotografia Enfokaló21, obert a qualsevol persona de la comunitat universitària de la UA, on es podran captar diverses perspectives i visions sobre el Poble Gitano, la cultura i la idiosincràsia d’aquest, les tradicions, les vivències i els aspectes de la seua realitat social. El termini de presentació de propostes finalitza el 17 de maig del 2021.

 

Reproducir

 

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464