Saltar apartados

Una nova empresa de la Universitat d'Alacant produirà nanopartícules a partir de residus de la industria olivera

Calpech aplicarà una tecnologia desenvolupada a la UA que permet reduir els costos de producció de les nanopartícules a un preu fins a deu vegades inferior que en l’actualitat 

 Calpech.jpg

 

Alacant. Dimarts, 16 de febrer de 2021

La Universitat d’Alacant participa en la creació d’una nova empresa de base tecnològica (EBT), Calpech, que ha desenvolupat un mètode que fa viable econòmicament la fabricació industrial de nanopartícules de ferro encapsulades a partir de residus de la indústria olivera.

El catedràtic en Enginyeria Química en la Universitat d’Alacant membre del grup de recerca Residus, Energia, Medi Ambient i Nanotecnologia (REMAN), Andrés Fullana Font, promotor de la iniciativa, ha explicat que «els beneficis d’aquestes nanopartícules són ben coneguts. Per exemple, serveixen per a millorar la producció de biogàs a partir de brossa orgànica i també per a netejar aigües residuals de compostos tòxics. Malgrat els grans beneficis d’aquestes nanopartícules, no han arribat al mercat perquè els costos de producció són elevats i a penes s’han utilitzat a escala de laboratori. L’autèntica innovació de Calpech es troba en el mètode de producció inventat, que ens permetrà produir mil tones l’any d’aquestes nanopartícules a un preu deu vegades inferior a l’actual».

Aquestes nanopartícules tenen aplicació en diferents sectors com la producció de biogàs, el seu ús com a fertilitzants o la descontaminació de sòls. En concret, l’EBT començarà pel sector del biogàs, en el qual han obtingut molt bons resultats en les proves de concepte realitzades.

L’empresa sorgeix per a explotar els resultats obtinguts durant la tesi doctoral de Blanca Calderon i que estan protegits per patent. Els mètodes desenvolupats per Blanca permeten produir nanopartícules de ferro encapsulades en carboni a partir de la morca (residu de l’obtenció d’oli d’oliva).

Calpech s’ha constituït aquest dimarts amb la participació de la Universitat d’Alacant, representada per la rectora, Amparo Navarro, en qualitat de presidenta de la Fundació Parc Científic d’Alacant i Andres Fullana Font, catedràtic en Enginyeria Química; Yuriy Budy, estudiant de doctorat; Blanca Calderón Roca, doctora per la Universitat d’Alacant; Manuel Rodríguez Pastor, del Departament d’Enginyeria Química, i Agustín Lozano Morcillo, enginyer químic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464