Saltar apartados

La viròloga Margarita del Val, protagonista de la taula redona 'Ciència en femení' de la UA

La trobada, que es retransmetrà en directe demà divendres 12 de febrer a les 10 hores, comptarà amb la presència de la rectora de la UA i les professores Carmen Alemany i Belén Ferrer

 

Alacant. Dijous, 11 de febrer de 2021

Amb motiu dels actes commemoratius pel 11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, la Universitat d’Alacant farà demà, divendres 12 de febrer a les 10 hores, la taula redona «Ciència en femení» amb la viròloga i investigadora del CSIC Margarita del Val. L’esdeveniment, retransmès en directe, estarà presidit per la rectora Amparo Navarro i comptarà amb la participació de la catedràtica de Literatura Hispanoamericana de la Universitat d’Alacant, Carmen Alemany; i amb la professora del Departament d’Enginyeria Civil de la UA i membre de la Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT), Belén Ferrer.

Les protagonistes oferiran un recorregut per les fites científiques que han suposat un avanç en la seua àrea de coneixement i una contribució en el progrés social. A més, comptaran la seua experiència sobre els reptes que, en l’àmbit professional i personal, han hagut de sortejar durant la carrera investigadora. En aquest sentit, donaran el seu punt de vista sobre les barreres pendents en els organismes que treballen i impulsen les polítiques d’investigació perquè un major nombre d’investigadores aconseguisquen l’excel·lència, i també per a incrementar les vocacions científiques entre les xiquetes i les joves.

La taula redona «Ciència en femení» compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) - Ministeri de Ciència i Innovació, a través d’UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la UA.

 

Margarita_del_Val.JPG Carmen_Alemany1.jpg
                       Margarita del Val                       Carmen Alemany                            Belén Ferrer

 

Ponents

La viròloga i immunòloga Margarita del Val és doctora en Ciències Químiques, especialitat de Bioquímica i Biologia Molecular, per la Universitat Autònoma de Madrid. Ha investigat a Alemanya, l’Institut de Salut Carlos III i, actualment, és investigadora científica del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa del CSIC. La seua investigació es dirigeix a l’estudi de la resposta immunitària contra les infeccions virals, és a dir , treballa en aspectes bàsics del funcionament de les vacunes. És coordinadora de la Plataforma Interdisciplinària en Salut Global del CSIC, membre de la Reial Acadèmia Nacional de Farmàcia i del Comitè Expert Assessor en Vacunes de la Comunitat de Madrid i, anteriorment, va representar Espanya en l’Agència Europea del Medicament. Molt activa en divulgació científica, especialment durant la pandèmia del coronavirus, Margarita del Val forma part de la primera xarxa de Mentores del Plan STEMadrid per a fomentar l’estudi de les disciplines STEM entre l’alumnat madrileny, amb un èmfasi especial en les alumnes.

Carmen Alemany és catedràtica de Literatura Hispanoamericana del Departament de Filologia Espanyola de la Universitat d’Alacant. Ha sigut directora del màster d’Estudis Literaris d’aquesta Universitat, del Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti i del Secretariat de Relacions amb Amèrica Llatina. Ha publicat una trentena de llibres, més de noranta articles sobre literatura llatinoamericana i altres sobre literatura espanyola dels segles XX i XXI. Així mateix, és editora de diversos números monogràfics en revistes indexades. Una de les línies prioritàries d’investigació que segueix és la literatura escrita per dones a Amèrica Llatina en els segles XX i XXI. Actualment, dirigeix la revista América Sin Nombre i la col·lecció Cuadernos de América Sin Nombre. Alemany és la investigadora principal del projecte, finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, «Construcció/reconstrucció del món precolombí i colonial en l’escriptura de dones a Mèxic (segles XIX-XXI)».

Belén Ferrer és Enginyera d’Obres Públiques per la Universitat Politècnica de València (1997) i Enginyera de Camins, Canals i Ports per la Universitat d’Alacant (2008). Entre les dues titulacions, i durant la realització dels segons estudis, es va dedicar durant deu anys a l’exercici de la professió en diferents empreses constructores i consultores del sector de la obra civil. Actualment, és professora titular del Departament d’Enginyeria Civil, és la primera dona que accedeix a aquest lloc en aquest departament. Ferrer pertany a l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT) des del 2017, i és membre de la junta directiva del node de la Comunitat Valenciana i Múrcia des del 2020. En concret, és responsable del grup de treball «Paritat en la carrera de la dona investigadora en la universitat» dins de aquesta associació. A més, col·labora amb altres associacions feministes en campanyes divulgatives en les xarxes socials.

 

Accés retransmissió «Ciència en femení»

 

Notícies relacionades:

La UA commemora el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència amb un ampli programa d’activitats virtuals

La UA se suma a la trobada internacional ‘Global Women Breakfast’ per a abordar com les dones poden avançar en la carrera professional

 

mesa_ciencia_en_femenino_val.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464