Saltar apartados

La Universitat d'Alacant posa a disposició l'App per a telèfons mòbils Android que evita aglomeracions en temps de Covid-19

Preserva l'anonimat, no geolocaliza i protegeix al ciutadà

 

App_Covid19_1a

 Esquema de funcionament del sistema desenvolupat

 

Alacant. Dimarts, 26 de gener de 2021  App_Covid19_2a

Sistema de control d'aforament de persones d'emprant telèfons intel·ligents Android és el sistema, desenvolupat per investigadors de la Universitat d'Alacant, que permet determinar el nombre de persones presents en un espai a través de senyals Wi-Fi procedents dels seus telèfons mòbils. El sistema va ser presentat en 2020 pel doctor José Ángel Berná Galiano, professor del Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal a l'Escola Politècnica Superior, a la Conselleria d'Innovació i Universitats de la Generalitat Valenciana, rebent finançament dins dels fons especials per a solucions científic-innovadores relacionades directament amb la lluita contra la Covid-19. Es tracta d'una App que permet la comptabilització de telèfons mòbils intel·ligents existents en una àrea, el principal valor de la qual afegit radica en el seu reduït cost econòmic. El senyal és anònim i no identifica a l'usuari. El sistema és ideal per a la seua utilització en espais on es puguen donar aglomeracions de persones.

Detectar la presència d'aglomeracions de persones és fonamental per a establir mecanismes de prevenció de nous episodis de propagació de Covid-19. Per a fer front al repte del control del moviment de persones l'ús quotidià dels telèfons mòbils intel·ligents (telèfons intel·ligents) suposa una eina tecnològica molt útil, sempre tenint en compte la necessitat obligada de complir amb la privacitat de les dades que estableix el Reglament General de Protecció de Dades de la Unió Europea.

Gràcies a un dispositiu que detecta les assenyales Wi-Fi emeses amb una App per a dispositius Android és possible conèixer el nombre de telèfons mòbils en un espai i temps determinat. El projecte ha desenvolupat un procediment per a identificar cada telèfon mòbil amb un codi únic, aleatori, xitratge i - per tant de - anònim, de manera que no és possible conèixer la identitat del telèfon mòbil que emet el senyal. Així, el dispositiu detector coneix el nombre de telèfons mòbils amb l'App activa a distàncies de centenars de metres, i fins i tot quilòmetres en entorns oberts. En la imatge, App i sensor per a la detecció de telèfons intel·ligents.

El projecte es complementa amb la construcció d'una xicoteta xarxa de dispositius detectors escalable amb facilitat; emplaçant en llocs estratègics de les ciutats aquests dispositius detectors es pot obtenir informació en temps real del nombre de telèfons mòbils en una àrea, amb el que es pot detectar aglomeracions de persones.

L'investigador revela que la principal limitació en l'adopció d'Apps d'aquest tipus per la ciutadania passa per dos punts clau: l'anonimat dels usuaris i el valor afegit que supose per a aquests. L'App no accedeix a informació de cap mena en el dispositiu, ni a la geolocalització ni a la identificació del mòbil, i suposa el valor afegit de protegir-nos de les aglomeracions. A més, l’app desenvolupada és un servei Android que pot ser integrat en altres apps que ja usen els ciutadans, com són apps de centres comercials, museus, centres d’esports, etc.

Un ús important de l'App per part dels ciutadans proporciona la informació que necessita l'Administració per a avisar als mateixos de zones amb aglomeracions. La inversió en una xarxa de sensors és molt més econòmica que altres sistemes, en emprar un espectre de radiofreqüència lliure com és la tecnologia Wi-Fi.

El finançament de la Generalitat ha permès la contractació d’una graduada en Enginyeria Informàtica, Ángela Serna Chávez, per al desenvolupament de l’aplicació web que realitza el control i la gestió de dades del sistema de detecció de telèfons intel·ligents.

L'oferta tecnològica està ja disponible tant per a empreses com per a institucions públiques interessades a adquirir aquesta tecnologia per a la seua explotació comercial en el Servei de Transferència de Resultats d'Investigació de la UA

 

Notícia relacionada:

Una aplicació de baix cost econòmic detectarà aglomeracions per a evitar contagis per Covid-19, projecte de la Universitat d'Alacant finançat per la GV

 

 

App_Covid19_3a
App_Covid19_4a

Aplicació web per a la gestió i control del sistema de detecció de telèfons intel·ligents          

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464