Saltar apartados

Investigadors de la Universitat d'Alacant, Granada, Cadis i Museu de Ciutadella excaven al juliol en el jaciment menorquí de Son Catlar per a Projecte Modular

Son Catlar és un poblat protohistòric magníficament conservat que forma part de la candidatura “Menorca talaiòtica” a la llista de la UNESCO

 

Menorca_1.jpg
Menorca_2.jpg
Menorca_3.jpg
Cabezo_1.jpg
Cabezo_2.jpg
Cabezo_3.jpg
Son_Catlar_(Menorca)_1.jpg
Son_Catlar_Menorca2.jpg
Son_Catlar_Menorca3.jpg

Imatges cedides per Fernando Prados.

Fotografies:

Excavacions al juny en Cabezo Xicotet de l’Estany de Guardamar (Alacant).

Cabezo Xicotet de l’Estany de Guardamar. Projecte Modular-UA.

Son Catlar. Projecte Modular UA.

 

Alacant. Dilluns, 5 de juliol del 2021

De Guardamar del Segura a Menorca per a formar el puzle de la història del món fenici i púnic. L’equip d’arqueòlegs del Projecte Modular: arquitectura fenícia i púnica de l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric de la UA (INAPH) de la Universitat d’Alacant reprèn aquest estiu els treballs de camp en dos dels principals laboratoris d’estudi: Guardamar del Segura, a Alacant, i Ciutadella, a Menorca.

Durant el mes de juny que acaba de finalitzar el grup d’investigadors, dirigit per Fernando Prados, professor titular d’Arqueologia de la UA, ha desenvolupat excavacions en el Cabezo Xicotet de l’Estany de Guardamar, un enclavament fortificat dels segles VIII i VII aC situat al marge sud del riu Segura. Aquesta intervenció, en la qual han participat estudiants de grau i màster de la UA, està dirigida per Prats; Antonio García, exdirector del Museu Arqueològic de Guardamar; Helena Jiménez, professora de la Universitat de Múrcia; i compta amb José Gambín, arquitecte de l’Ajuntament de Guardamar i egressat del màster d’Arqueologia i Patrimoni de la UA, com a responsable de les tasques de conservació/restauració. L’actuació s’emmarca dins del pla general d’investigació autoritzat per la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, i està finançada per l’Ajuntament de Guardamar en el marc d’un contracte d’investigació amb l’INAPH, i pel projecte Prometeu Limos de la Generalitat Valenciana. Els treballs de camp es prolongaran durant els pròxims mesos fins al estiu de 2022..

D’altra banda, des del dissabte 3 i fins al dimecres 28 de juliol, el mateix grup d’arqueòlegs es desplaça a Menorca per a desenvolupar la que serà 5a campanya d’excavacions al jaciment de Son Catlar (Ciutadella), un poblat protohistòric magníficament conservat que forma part de la candidatura “Menorca talaiòtica” a la llista de la UNESCO. A l’equip de la UA se sumen investigadors de les universitats de Granada i Cadis, i del Museu de Ciutadella.

L’actuació a Son Catlar es concentrarà en els dos accessos al poblat, l’anomenada “porta nord” i la porta en colze que aquest mateix equip va descobrir en l’última campanya duta a terme en 2019. Durant l’estada dels investigadors de la UA a l’illa es desenvoluparà un ampli programa científic i de difusió, amb conferències i jornades de portes obertes programades. D’igual manera, la presència de joves investigadors, estudiants i doctorands en l’equip vindrà a completar el vessant formatiu d’aquest projecte interuniversitari.

El projecte i les novetats de la campanya d’enguany han sigut explicades en “Actualitat de l’arqueologia a Menorca: projectes de recerca”, un esdeveniment científic en línia que va tenir lloc els dies 16 i 17 de juny passats.

El programa científic del Projecte Modular a l’illa compta amb el suport econòmic del Consell Insular de Menorca, l’INAPH i el càmping Cap Blanch, i amb el suport logístic de l’Ajuntament de Ciutadella i l’Associació Historicoarqueològica Martí i Bella.

 

Notícies relacionades:

La Universitat d'Alacant estudia el món fenici-púnico a Menorca dins del Projecte Arquitectura Fenici-Púnica

La quarta campanya d'excavacions de la Universitat d'Alacant a Menorca data la muralla protohistòrica entre els segles V-IV a. de C.

Datades les diferents fases de la muralla de Son Catlar, a Ciutadella, assoliment de l'última campanya d'excavació de la Universitat d'Alacant a Menorca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464