Saltar apartados

Música, poetes contemporànies, taller d'escriptura, franquisme i novel·la històrica, la biblioteca de Benedetti i l'ensenyament de llengües, al març a la Universitat d'Alacant

La VI Jornada Cultural del grau en Espanyol de la UA ofereix un programa divers, però connectat amb aquests estudis

 Venus.jpg

 

Alacant. Dimarts, 2 de març del 2021

La VI Jornada cultural online del grau en Español: Llengua i Literatures de la Universitat d’Alacant començarà demà dimecres 3 de març de 2021. Serà en format en línia, prèvia inscripció i en horari vespertí. El programa, pensat especialment per als estudiants del grau en Espanyol la Facultat de Filosofia i Lletres, però obert a totes les persones interessades, desenvoluparà les diferents sessions els dies 5, 11, 12, 22 i 25 de març. Com distingeix José María Ferri, vicedegà de la titulació, «aquest curs, a causa de la particular situació, pensem que podria ser més interessant disseminar-lo en dies i fer-lo en horari vespertí, perquè les classes del grau s’imparteixen de matí; a més, permet que no romanguen tant de temps connectats». La pretensió és, com assenyala el vicedegà, «que totes les activitats tinguen algun tipus de connexió amb el grau, però sense ser contingut acadèmic; no es tracta de repetir-nos en el que ja veuen en les classes, sinó oferir activitats culturals connectades amb els estudis».

“Ca vei la Lauzeta... Música de romanços i trobadors” és el títol del concert en directe del duo LAUZETA FOLK previst per a demà dia 3, de 17.00 a 18.30 hores. El duo interpretarà de manera musical cançons que procedeixen de cançoners, romancers, llibres de poesia antiga.

Eva Torres torna a impartir el taller de creació literària el divendres 5, des de les 17.00 i fins a les 18.30 hores. “Practicant l’escriptura automàtica” és una de les activitats a petició de l’alumnat que es repeteix. Perquè, afirma Ferri, «sí que hi ha alumnat que té interès a dedicar-se a la creació literària».

El torn per a les poetes contemporànies arriba el dijous 11 de març. Prèvia inscripció, es pot participar de “Vies consolidades. Les poetes contemporànies espanyoles en perspectiva”, tres conferències sobre poetes com l’alacantina Francisca Aguirre pronunciades per especialistes. «De vegades, en els programes acadèmics és molt difícil incloure-ho tot, i més si són contemporanis. I, a més, és una manera de reivindicar escriptores, perquè en el cànon estan menys representades». L’activitat és un seminari organitzat des de l’Institut Universitari d’Investigació d’Estudis de Gènere (IUIEG) i compartit per a aquestes jornades. L’estudiantat del grau en Espanyol té reservades 25 places per a ell». Intervindran, de 17.00 a 19.30 hores, els tres professors convidats María Payeras, catedràtica de Literatura Espanyola Universitat de les Illes Balears ; José Jurado, professor de Literatura Espanyola Universitat de Cadis; i Dolores Romero, professora de Literatura Espanyola Universitat Complutense de Madrid.

Sobre franquisme, memòria històrica, escriptura d’història, realitat i ficció, les “Novetats bibliogràfiques sobre el franquisme”, presentades per Juan Antonio Ríos Carratalá, catedràtic de Literatura Espanyola UA, tindran la seua vesprada el divendres 12, des de les 18.00 i fins a les 20.00 hores. Passaran per la taula virtual de Google Meet el catedràtic d’Història Contemporània, emèrit de la UA, Glicerio Sánchez Recio, amb El estigma republicano de la Magistratura (Publicacions de la UA, 2020); l’historiador Fran Leira Castiñeira, amb Soldados de Franco (Madrid, Segle XXI, 2020); i Francisco Espinosa Maestre, historiador que presenta Por la sagrada causa nacional (Barcelona, Crítica, 2021).

Una de les eixides professionals del grau en Espanyol és l’ensenyament de l’espanyol com a llengua estrangera. «Fluent fools? No, gracias. La competencia intercultural en la enseñanza de lenguas», se centrarà la vesprada del 22 de març en aquest tema, com en tractar els aspectes de la interculturalitat i l’ensenyament de llengües. Per Yeray González Plasencia, professor ajudant de Llengua Espanyola a la Universitat de Salamanca, i amb la intervenció de María Méndez Santos, professora ajudant doctora de Lingüística General de la UA; i Juan Luis Jiménez Ruiz, professor de Lingüística General de la UA.

La biblioteca madrilenya de Benedetti és un llegat cultural de la UA al servei de la investigació literària. Per això, i de la mà d’Eva Valero, directora del Centre d’Estudis Literaris Mario Benedetti (CEMAB) i gran coneixedora d’aquesta, mostrarà, el dia 25, de 17.00 a 18.30 hores, com es pot utilitzar per a la investigació. Els estudiants podran veure ací el «valor com a conjunt de la biblioteca», assegura Ferri. La sessió comptarà amb la intervenció de becaris d’investigació de Literatura.

Organitza la Facultat de Filosofia i Lletres, amb la col·laboració del Departament de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura, l’IUIEG i el CEMAB.

 

Cemab2.jpg Cemab1.jpg

Celebració en el CEMAB de les IV Jornades del grau en Español. Any 2019

 

Notícies relacionades:    

L’edició, la creació i l’autoedició protagonitzen la Jornada Cultural del Grau en Espanyol en la Universitat d’Alacant.

La Facultat de Filosofia i Lletres de la UA celebra el gruix de jornades de graus la setmana vinent

La Jornada Cultural del Grau en Espanyol homenatja a Ángel Herrero, professor i impulsor dels estudis de llengua de signes en la Universitat d’Alacant.

Cadascun dels graus impartits en Filosofia i Lletres de la UA viu les seues Jornades Culturals

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464