Saltar apartados

Amparo Navarro adverteix del perill d'una "bretxa digital" si les dones no s'incorporen a la "revolució tecnològica"

La Universitat d’Alacant ha lliurat el Premi Igualtat 2021 a l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues-AMIT

 

PREMIO _IGUALDAD_2021_ 1.jpg
PREMIO_IGUALDAD_2021_ 2.jpg
PREMIO_IGUALDAD_2021_ 3.jpg
PREMIO_IGUALDAD_2021_4.jpg

 


Alacant. Divendres, 26 de març de 2021

La rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, ha lliurat aquest divendres el Premi Igualtat 2021 a la l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues-AMIT, que ha recollit la seua presidenta, Carmen Fenoll, en un acte que s’ha celebrat a la sala d’actes de l’aulari II entre unes estrictes mesures sanitàries.

Navarro ha destacat que l’AMIT «ha palesat que cal continuar treballant fermament per la igualtat de totes, en aquest cas de les investigadores i tecnòlogues, en tots els camps» a través de la campanya #NoMoreMatildas i per «la seua pròpia existència».

La rectora ha assenyalat en la seua intervenció «la preocupant situació de les dones en les carreres tecnològiques» en les quals «es percep una infrarepresentació de dones investigadores amb només un 24 per cent en Enginyeria i Tecnologia o un 34 en Ciències Naturals», i ha advertit que, «si bé no en sabem la raó exacta» i si, a més, hi ha un biaix derivat de l’absència de «referents i models en aquests camps, o pels estereotips de gènere de cadascuna de les professions», es podria traduir «en una bretxa digital i tecnològica que hem d’evitar a qualsevol preu».

En aquest sentit, la màxima autoritat de la Universitat d’Alacant ha apuntat que «gràcies a l’anomenat efecte Matilda, moltes persones hem conegut que aquesta problemàtica es produeix també en altres camps científic», com les humanitats o les ciències socials, en què trobem «escriptores, pintores, juristes o economistes que no han sigut prou visibilitzades al llarg de la història».

Amparo Navarro ha destacat que l’AMIT ha «aconseguit ser la veu d’aquestes professionals» i ha reivindicat el Premi Igualtat de la Universitat d’Alacant que «a més de reconèixer trajectòries que contribueixen a la promoció de la igualtat de gènere, vol servir per a sensibilitzar la societat sobre les desigualtats de gènere que encara existeixen» i ha reclamat que «és la manera que tenim en la institució de mostrar el nostre compromís, el nostre treball per reforçar l’educació en igualtat, per trencar estereotips i sostres de vidre, per convertir en normal el que encara, lamentablement, no ho és en molts ambients».

La presidenta de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues-AMIT, Carmen Fenoll, per la seua part, ha agraït a la Universitat d’Alacant el premi i, en concret, a la Facultat de Ciències per la iniciativa, abans d’oferir una intervenció tan reivindicativa com descriptiva d’una situació que constitueix «una injustícia històrica que com a societat hem de reconèixer i reparar».

«El món de la investigació, que aparentment es governa pel mèrit i la capacitat, no ha escapat d’aquesta xacra», ha denunciat per a reivindicar a continuació la campanya realitzada enguany per l’associació que presideix, #NoMOreMatildas, que «naix per a rescatar de l’oblit algunes de les grans científiques del passat i també dóna les claus de per què ens ha d’importar tant la marginació històrica de les científiques i per què no podem esperar més per a actuar».

Fenoll s’ha preguntat si «en part com a conseqüència d’aquest furt de referents, les xiquetes no es veuen a elles mateixes com a científiques ni es creuen capacitades per a ser-ho», al mateix temps que denunciava que «continuem per davall del 25 % en el cim de la investigació i l’acadèmia, i no contribuïm en pla d’igualtat a la presa de decisions» i advertia que «la situació en camps com la informàtica o les enginyeries no solament no millora, sinó que empitjora, i en aquestes àrees s’està reduint el nombre d’estudiants universitàries», per a acabar demanant-se: «Què passarà d’ací a deu anys?».

De manera molt didàctica, Fenoll ha explicat també la raó de la croada que van emprendre les nou investigadores que van fundar AMIT allà pel 2001, fa vint anys, «no denunciem aquesta situació sols perquè és de justícia. Ens alarma perquè la societat no es pot permetre el luxe de prescindir de tantíssim talent per a resoldre els grans reptes si volem tenir un futur. No oblidem que la meitat dels cervells humans són de dones. I no oblidem que la plena incorporació de les dones al treball faria pujar un punt el PIB, que no és cap minúcia»,

En clau de futur, la presidenta de l’AMIT ha posat el crit al cel per l’«absència de la perspectiva de les dones en els desenvolupaments de la intel·ligència artificial» i ha augurat que si continuem així, estarem construint «un món esbiaixat, inadequat, i ineficaç».

Abans de concloure ha llançat un altre advertiment: «No hi ha res que justifique malgastar tant de talent», ha afirmat, ja que «Espanya no es pot permetre prescindir de la meitat del seu talent o tenir-lo relegat, subocupat o eternament a l’estranger».

 

AMIT

La vicerectora d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, Eva Espinar, ha sigut l’encarregada de glossar l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues-AMIT que avui ha rebut el Premi Igualtat 2021 de la Universitat d’Alacant.

Espinar ha remarcat que «l’associació és, en si mateixa, una mostra de la diversitat del treball científic i tecnològic. Així, l’AMIT aplega físiques, químiques, filòsofes, sociòlogues, arquitectes, matemàtiques, economistes i un llarg etcètera. De fet, encara que el 35 % dels membres procedeixen de les ciències experimentals, és alta la presència d’investigadores de les humanitats, ciències socials i jurídiques, salut, enginyeries i arquitectura».

En la semblança que ha realitzat de l’AMIT ha quedat un espai per a la campanya que ha posat l’associació en el centre de la lluita per la igualtat, i n’ha destacat una de les frases: «”El talent no té gènere”. I prescindir del que es podria desenvolupar en xiquetes i adolescents que no trien una carrera científica perquè no tenen espills en els quals es poden veure reflectides és una herència cultural que no ens podem continuar permetent».

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464