Saltar apartados

Amparo Navarro pren possessió com a rectora de la Universitat d'Alacant i reivindica una universitat democràtica, participativa, inclusiva i igualitària

En el seu discurs davant del president de la Generalitat ha assegurat que l’ensenyament superior ha de regir-se pel principi de ‘rendibilitat social’

Juntament amb la rectora, ha pres possessió tot l’equip de direcció en una cerimònia celebrada de manera semipresencial al Paranimf

 

 

VÍDEO DE L'ACTE

 

Alacant. Dimarts, 23 de març del 2021

Les víctimes del coronavirus han protagonitzat les primeres paraules de la intervenció d’Amparo Navarro després de la presa de possessió com a rectora de la Universitat d’Alacant. La cerimònia, presidida per Ximo Puig, ha tingut lloc al Paranimf amb una capacitat limitada a causa de les restriccions sanitàries imposades per la pandèmia, però que ha pogut seguir-se en directe a través d’internet. Durant la cerimònia també han pres possessió tots els membres del Consell de Direcció que acompanyaran la primera rectora en la història de la Universitat d’Alacant durant la legislatura següent.

En el primer discurs oficial després de la presa de possessió formal, Navarro ha mostrat la «solidaritat amb totes les víctimes del coronavirus i amb les persones que estan patint les conseqüències econòmiques i socials associades a aquest». S’ha dirigit, entre d’altres, als diferents col·lectius que formen la Universitat d’Alacant i ha esbossat el seu projecte d’universitat per a cadascun d’aquests. Navarro ha agraït el treball de l’anterior rector i del seu equip, del qual també va formar part, i ha reivindicat el paper de servei públic inherent a la Universitat.

La rectora s’ha mostrat contundent amb la idea d’universitat que defensa: «una universitat amb una alta qualitat democràtica, participativa, inclusiva i igualitària. Vull una Universitat que ens ajude a eixir de la crisi sanitària, econòmica i social que estem vivint a través de la investigació i la transferència de coneixement». També ha reivindicat la qualitat docent; l’excel·lència investigadora; l’ocupabilitat de l’alumnat i «una universitat moderna, tecnològica i d’avantguarda, que siga el motor del nostre entorn territorial i que el cohesione. Una Universitat ben finançada, que atenga les necessitats que tots considerem essencials i que ho faça d’una forma eficaç i eficient», ha remarcat.

Per part seua, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que ha sigut l’encarregat de tancar l’acte, ha destacat en el seu discurs el paper important de la nova rectora en el panorama acadèmic i social valencià. «El futur avui té nom de dona», ha dit i qualificat la nova rectora com una «persona d’una gran solvència intel·lectual». «Amb la seua elecció s’inclina la balança amb gran simbolisme cap a la igualtat i avui a la Comunitat Valenciana ja són més les dones rectores que els homes». Puig ha insistit que l’elecció d’Amparo Navarro «és resultat de la llarga lluita de les dones per ocupar el lloc que els correspon, un camí pel qual fa falta transitar encara molts quilòmetres. Un pas més per a combatre la discriminació vertical que encara s’observa en les universitats», on hi ha més estudiants dones que homes, però són molt poques les que accedeixen als principals llocs acadèmics i de representació. Ximo Puig s’ha dirigit a la rectora i li ha confessat «el meu orgull col·lectiu perquè has trencat un altre sostre de vidre. El teu nomenament és símbol d’un temps nou en què les dones sumen per a construir un futur igualitari i plural», ha dit.

El president ha remarcat el paper de les universitats com a grans aliades de la Generalitat, sobretot l’últim any, han demostrat més que mai la capacitat i la solvència que tenen per a combatre la pandèmia.

 

Reptes i objectius

La intervenció de la rectora ha servit per a apuntar quatre reptes que ha d’afrontar la Universitat d’Alacant: la salut, com a principi bàsic d’actuació dels poders públics; la transformació digital; la transició ecològica; i la revolució feminista i de la igualtat.

En el seu discurs, Amparo Navarro ha assumit el compromís «de complir amb els objectius plantejats i de retre comptes d’això » i, ha assegurat, que «la Universitat no ha de regir-se pel principi del benefici empresarial, sinó pel de la rendibilitat social».

En aquest sentit ha apuntat alguns aspectes «susceptibles de millora per a adaptar la Universitat d’Alacant a les vertaderes demandes de l’estudiantat i al caràcter d’institució pública d’aquesta» i que ha resumit a «assegurar les oportunitats de permanència, millorar les condicions en què reben la docència, cercar solucions a les qüestions reals de la vida universitària i, sobretot, incrementar l’ocupabilitat de l’alumnat».

També ha reivindicat una presencialitat «en la qual els models d’innovació docent combinen adequadament les noves tecnologies amb la presencialitat, la interacció i el treball en equip». I s’ha referit a les plantilles de Personal Docent i Investigador i de Personal d’Administració i Serveis amb tres objectius: formar noves generacions de docents i científics; estabilitzar les plantilles i reduir la temporalitat i precarietat d’algunes figures docents; i estabilitzar i promocionar figures investigadores predoctorals i postdoctorals. Pel que fa al PAS, Navarro ha apuntat la importància de «digitalitzar els procediments per a simplificar la gestió; impulsar una formació personalitzada» i també el «desenvolupament del teletreball i les mesures de conciliació amb la vida personal i familiar».

 

Reivindicacions

En l’àmbit més reivindicatiu, Navarro ha destacat la importància que «els plans de finançament de les Universitats prevegen els resultats de la investigació i la qualitat docent. Que s’augmente el finançament en l’etapa postdoctoral i es preveja una carrera investigadora indefinida en el temps, que permeta desenvolupar la feina investigadora en unes condicions econòmiques i laborals dignes». La rectora ha lloat la creació «d’una comissió d’experts per a l’estudi del finançament de les Universitats» per part de la Generalitat que «pensem que ha de resoldre aquests problemes», ha afirmat.

La rectora ha mantingut l’aposta pels estudis de Medicina a la Universitat d’Alacant i ha tornat a reclamar la vacunació contra el coronavirus per al personal docent universitari.

El Parc Científic també ha sigut protagonista en la intervenció de Navarro, al qual ha presentat com «un altre dels grans reptes en els pròxims anys» i al qual ha oferit com «el gran laboratori d’I+D+i del teixit productiu i social».

 

Agraïments

Navarro ha iniciat la intervenció amb una referència a les víctimes del coronavirus i també ha destacat el «viatge insòlit cap a allò desconegut» que va suposar la irrupció de la pandèmia i el fet que «la Universitat d’Alacant una vegada més va estar a la altura, amb celeritat passant a la docència en línia, al teletreball, l’oferta cultural a distància, a la solidaritat i a l’esforç de tots: professors, investigadors i Personal d’Administració i Serveis i estudiantat».

La rectora també ha tingut paraules d’agraïment per al rector «Palomar i el seu equip que van haver de afrontar aquesta crisi més enllà del temps que tenien compromès amb la nostra institució» i també cap al «professor Cabezuelo i a la seua candidatura que, com la que em va acompanyar, no van fer un pas arrere en el seu compromís de posar-se al capdavant del timó en aigües tan regirades».

 

Un equip altament preparat

La cerimònia que ha tingut lloc aquest dimarts al Paranimf també ha servit perquè el Consell de Direcció de la Universitat d’Alacant prenguera possessió dels càrrecs davant de la rectora, que ha rebut la promesa de cadascun començant per la secretària general, Esther Algarra. De tot l’equip, la rectora ha destacat l’alta preparació que tenen per als llocs que exerciran i l’absoluta implicació i el compromís amb la institució.

Després de la secretària general han promès els càrrecs els vicerectors i les vicerectores d’Investigació, Juan Mora Pastor; d’Ordenació Acadèmica i Professorat, Luis Alfonso Martínez Giner; d’Infraestructures, Sostenibilitat i Seguretat Laboral, Salvador Ivorra Chorro; de Planificació Econòmica i Estratègica, Ángel Sánchez Sánchez; de Relacions Internacionals i Cooperació per al Desenvolupament, Rosa María Martínez Espinosa; d’Estudiants i Ocupabilitat, Rosario Ferrer Cascales; d’Estudis, Qualitat i Llengües, Francisco Torres Alfosea; de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, M. Jesús Pastor Llorca; de Cultura, Esport i Extensió Universitària, Catalina Iliescu Gheorghiu; de Transformació Digital, Rafael Molina Carmona; d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, Eva Espinar Ruiz; i també el gerent, Francesc Vañó.

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464