Saltar apartados

El MUA inaugura demà "Pluriidentitats", l'exposició de la II Convocatòria Biennal d'Arts Visuals

La mostra romandrà oberta al públic fins al 23 de maig a la sala Sempere i exposa onze propostes seleccionades pel jurat de el més del centenar presentades a la convocatòria

 pluriidentitats21.jpg

 

Alacant. Dijous 25 de març de 2021

El Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) inaugura demà divendres, 26 de març, la segona edició de la Convocatòria d’Arts Visuals Pluriidentitats, una iniciativa del Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària, en col·laboració amb el Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social. Es tracta d’una proposta en què es convida a artistes a presentar creacions artístiques que reflexionen sobre qüestions d’identitat en el sentit més ampli: identitat de gènere, diversitat sexual o orientació afectivosexual però, també, pluriidentitats com a multiculturalitat, com a lloc de trobada, en igualtat, dels diferents pobles, religions, ètnies, cultures, usos i costums, com a altaveu per a les minories i eina per a la inclusió, com a espai de tolerància i llibertat.

En la primera edició de Pluriidentitats, celebrada el 2019, es van presentar 34 projectes; en aquesta segona, s’ha triplicat la participació, superant el centenar de propostes presentades, la qual cosa demostra l’interès de la temàtica i la consolidació de la convocatòria. De les 104 obres participants, el jurat n’ha seleccionat onze, deu formen part de l’exposició, i una més, una performance en directe, clourà aquesta edició de Pluriidentitats, el 23 de maig.

Un aspecte intrínsec a la creació contemporània és la diversitat de tècniques i formats, i així es pot apreciar en les obres triades per a l’exposició: fotografia, collage (tant analògic com digital), vídeo, performance, il·lustració, instal·lació o art tèxtil. Però «crida l’atenció que tècniques clàssiques com la pintura o l’escultura no estiguen presents entre les peces seleccionades», tal com detallen els organitzadors, i afegeixen, «no significa que no s’hagen presentat obres pictòriques o escultòriques, encara que resulta evident que el protagonisme de les disciplines artístiques tradicionals queda diluït en un panorama en el qual els canals de creació artística s’han diversificat».

 

Artistes i projectes seleccionats

Els artistes seleccionats procedeixen de diferents punts de la geografia nacional i d’altres països com el Brasil, Itàlia i Polònia, cosa que redunda en la riquesa de punts de vista i enfocaments: Aurora Domínguez Mata; Dos*topías; Yolanda Franco; Fabio Gomes, Carmen Isasi, Silvia Limiñana; Marisa Maestre + Mar c. Llop + Rebeka Elizegi; Diego Marchante, Genderhacker; Toni Pérez Trillo; Renata Ramos Rugai; i Masha Wysocka.

Moltes de les obres són autoreferencials i narren històries pròpies, trànsits, traumes, dubtes i desvetlaments. Revelen com la creació és terapèutica i respon a una funció guaridora que arriba a convertir-se en catalitzadora dels canvis i transformacions, del creixement personal, de la construcció de la identitat. Però l’art, en aquesta exposició, també és un aparador que visibilitza les múltiples identitats, que denuncia les desigualtats, que dóna veu a les minories, que genera referents positius, que acosta altres maneres d’entendre la realitat. Els valors que projecta «Pluriidentitats» són la bandera que alça la Universitat d’Alacant per una societat més justa, inclusiva, tolerant i igualitària.

 

Activitats complementàries

Amb motiu de la commemoració del Dia de la Visibilitat Trans, el pròxim 31 de març, la Universitat d’Alacant realitzarà una entrevista a un dels artistes que formen part de l’exposició, Toni Pérez Trillo. L’artista presentarà el fanzín Quiero contar esta historia sin tener que confesar nada (2020), un testimoni en primera persona sobre la seua vivència com a persona trans. L’entrevista serà realitzada per José Ramón Semper, d’Alicante Entiende, i es podrà veure en la web del MUA a partir del dia 31. A més, es distribuiran exemplars del fanzín per diversos punts del campus, com el MUA, la Biblioteca General i els aularis I, II i III. Aquesta activitat està organitzada pel MUA en col·laboració amb el Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social.

 

Pluri1.jpg
pluri2.jpg
Pluri3.jpg
Pluri4.jpg
Pluri5.jpg
Pluri6.jpg
Pluri7.jpg
Pluri8.jpg
Pluri9.jpg
Pluri10.jpg
pluri11.jpg

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464