Saltar apartados

Investigadors de la Universitat d'Alacant guanyen el premi del desafiament 'Resposta a la pandèmia' per a reactivar les economies a tot el món

Miguel Ángel Lozano i Francisco Escolano formen part de l’equip de Nuria Oliver guanyador del primer premi, dotat amb 500.000 dòlars

És la primera vegada que un equip espanyol obté aquest premi convocat per XPRIZE i Cognizant

El model de IA VALENCIA IA4COVID19 ajudarà les persones que prenen decisions a definir polítiques per a reobrir les societats de manera segura

 Premi_València_Covid1.jpg

 

Winners.jpeg

Alacant. Dimarts, 9 de març de 2021

Dos investigadors de l’Institut Universitari d’Investigació Informàtica de la Universitat d’Alacant, Miguel Ángel Lozano i Francisco Escolano, formen part de l’equip liderat per la enginyera alacantina Nuria Oliver, guanyadors del desafiament «Resposta a la pandèmia», amb el model d’IA guanyador de VALENCIA IA4COVID19 d’Espanya. És la primera vegada que un equip espanyol guanya aquest desafiament, el premi del qual està dotat amb 500.000 dòlars. La competició ha sigut convocada per XPRIZE, líder mundial a dissenyar i posar en marxa concursos que incentiven a resoldre els grans desafiaments de la humanitat, juntament amb Cognizant, una de les companyies de serveis professionals tecnològics i outsourcing líder del món.

L’equip espanyol VALENCIA IA4COVID19, coordinat per la doctora Nuria Oliver, comissionada de la Presidència de la Generalitat Valenciana, i J. Alberto Conejero, director del Departament de Matemàtiques Aplicades de la Universitat Politècnica de València, ha obtingut el primer lloc. Els jutges han decidit situar VALENCIA IA4COVID19 com a primer classificat per la qualitat de les presentacions. En total, més de 100 equips de tot el món hi van participar. El segon lloc ha sigut per a JSI vs COVID d’Eslovènia. Tots dos ajudaran a fer costat als prenedors de decisions en la determinació de polítiques d’intervenció pandèmica per a reobrir la societat d’una manera segura.

El concurs, de quatre mesos de duració i abast mundial, ha sigut dissenyat per a aprofitar el poder de les dades i la intel·ligència artificial amb l’objectiu de dotar els responsables polítics, autoritats sanitàries i líders empresarials del coneixement i la guia necessaris per a implementar mesures de seguretat pública que ajuden a mantenir obertes les economies locals al mateix temps que minimitzen els brots del virus fins que les vacunes es generalitzen. S’espera que els responsables utilitzen els resultats, les metodologies i la tecnologia del desafiament com a referència per a minimitzar possibles brots, ara i en el futur.

El desafiament «Resposta a la pandèmia» insta els equips a desenvolupar sistemes d’IA basats en les dades capaços de predir de manera precisa les taxes de transmissió del COVID-19 i prescriure-hi mesures d’intervenció i mitigació que, després de ser provades en escenaris «hipotètics», demostren reduir el ràtio i també els impactes negatius en l’economia. Els models guanyadors es posaran a la disposició dels responsables polítics, líders empresarials i autoritats sanitàries de tot el món quan avaluen estratègies per a reobrir de manera segura i reactivar l’economia.

Els models d’IA dels participants han sigut avaluats per un jurat independent format per acadèmics, especialistes en resposta a pandèmies, experts d’IA i epidemiòlegs, entre d’altres. Els dos equips guanyadors del premi han aconseguit crear models eficaços i complir amb els criteris del jurat, entre els quals s’inclouen tant mètriques quantitatives com factors qualitatius com factibilitat i usabilitat dels models en el món real; inclusiva i equitat, que avalua com els models tenen en compte determinats grups vulnerables; contribucions col·laboratives que premia equips que desenvolupen models de codi obert o que aporten dades i models per a l’èxit compartit de tots; innovació, que considera si els equips creen formes innovadores d’ampliar l’abast del desafiament.

VALENCIA IA4COVID19 ha col·laborat amb el govern valencià des de març de l’any passat per a utilitzar la ciència de les dades en la lluita contra el COVID-19. El model guanyador de l’equip va predir amb èxit l’evolució de la pandèmia gràcies a l’ús de la IA i de la ciència de dades. JSI vs COVID va treballar per a desenvolupar predictors precisos de les infeccions per COVID-19 utilitzant una combinació d’un model epidemiològic SEIR i un aprenentatge automàtic. Durant el desafiament, els dos equips aspiraven a aconseguir models més exactes per a predir l’evolució del COVID-19 que pogueren utilitzar-se en els països respectius.

La pandèmia del COVID-19 ha provocat un al·luvió de mesures polítiques i socials sense precedents. El desafiament «Resposta a la pandèmia» utilitza la tecnologia d’IA més avançada, juntament amb algunes de les ments més brillants en el camp de la ciència de les dades, la programació informàtica i l’aprenentatge automàtic, entre d’altres, per a posar en marxa noves estratègies per a reobrir de manera eficaç les societats i reactivar les economies de manera segura per a tots, i també provar escenaris en què es podrien aplicar en el futur.

Amir Banifatemi, Chief Innovation and Growth Officer de XPRIZE ha destacat com els models d’IA guardonats basats en les dades ajudaran els responsables polítics i autoritats sanitàries a reactivar les economies de manera segura i aprendre com aprofitar aquestes tecnologies per a afrontar futures crisis de salut pública.

Vídeo: Descobreix més sobre el desafiament en aquest vídeo

 

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464